DR. NAFİZ KARAGÖZOĞLU

DR. NAFİZ KARAGÖZOĞLU

Tarihi 13 Temmuz 2014

Panik atak hastaları da oruç tutabilir

Panik atak hastasıyım. Oruç tutmamda bir sakınca var mı?
Düzenli kullandığın ilaç var mı belirtmemişsin.
Bedenen gücün yetiyorsa, kullandığın ilaçlar iftar ve sahur arasında ayarlanabilirlik taşıyorsa deneyebilirsin.
Psikolojik tedavi gören insanların bir kısmının kullandığı ilaçların kanda çok dengeli olması gerekir.
Mesela 'Manik depresif' rahatsızlıkta sürekli ilacı kullanması gerekir. Bu hastalık nöbet nöbet bazen depresyon bazen manik atakla tekrarladığından devamlı ilaç almak gerekir.
Hem kendine hem başkasına zarar verebilecek hale gelmeden oruç tutabiliyorsan tıbbi olarak bir engel yok.

23 yaşında bir bayanım. Adet düzensizliğim ve sivilcelerimden kurtulamıyorum. Şimdi de 3 ayda 10 kilo aldım. Zayıflamak için arkadaşlar bir ilaç tavsiye etti. İnternette ucuzmuş. En az kaç ay kullanmam gerekir?
İnternet malzemeleriyle tedavi olman doğru ve mümkün değil. Öncelikle TSH, Prolaktin, FSH, LH, Östrojen gibi testleri, ultrason gibi görüntülemeleri yaptırman gerekecek. Mutlaka düzenli takip edileceğin bir iç hastalıkları uzmanı bulmalısın. Özellikle polikistik over hastalığı, hiperprolaktinemi gibi hastalıklar bütün şikayetlerine neden olabilecek hastalıkların başında gelir.
İnternetten alacakların ilaç değildir.

4 yıldır hipertansiyon hastasıyım. Son 3 haftadır tansiyonum düşük gidiyor. Havalarla ilgisi var mı?
Olabilir. Sıcak havalarda gerek terlemeyle sıvı kaybına gerekse sıcakta damar yapılarının daha esnek hale gelmesine bağlı olarak tansiyonların dengesi bozulabilir. Kullanılan ilaçlar iyice tansiyonun düşmesine neden olabilir. Özellikle idrar söktürücü olarak bilinenler başta olmak üzere tansiyon ilaçlarının dozları yeniden düzenlenebilir. Ayrıca gecelerin kısa olması yetersiz uyumaya neden olabilir.
Zaten gün ışığının fazla olması nedeniyle artan hareket kısa gecelerle birleşince dinlenmeden uyanmalar söz konusu olabilir. Doktorunla haberleşmelisin.

Babamın ülseri, benim de ülser başlangıcım var. İlaç kullanmıyorum. 4 gündür karnımda ağrılar başladı. Özellikle iftardan sonra gazım çok oluyor. İlaç kullanmam gerekir mi?
Peptik ülser; mide veya on iki parmak bağırsağında, bazen de yemek borusunda oluşan bir yaradır. En sık on iki parmak bağırsağının başlangıç kısmında ve midede görülür. Açlık ağrıları şeklinde veya özellikle gece uyandıran ve sırta yayılan karın ağrıları, yanma, kaynama, hazımsızlık, halsizlik şeklinde ortaya çıkabilir. Ağrılar midenin boş olduğu zamanlarda, öğün aralarında veya yemekten sonra belirginleşir.
Birkaç dakika ya da birkaç saat devam edebilir. Açlık, özellikle 12 parmak bağırsağı ülserinin seyrini olumsuz yönde etkiler. Ramazan'da ülser ağrılarında artma, kanama, ülserin delinmesi gibi sorunlar ortaya çıkar.
Ülserli hastaların oruç tutmamaları doğru olur ya da özel veya ciddi önlemlerin alınması gerekir. Doktorunla görüş ve hemen tedbirini al.