DR. NAFİZ KARAGÖZOĞLU

DR. NAFİZ KARAGÖZOĞLU

Tarihi 20 Aralık 2013

Böbrek taşı olan TUZU azaltmalı

* Doktor bey idrarımda yanma var. İdrar yanması böbrek taşı olduğunu mu gösterir? Bilgi verirseniz sevinirim.
Birçok hastalıkta idrar yaparken yanma olabilir. Böbrek taşı düşürenlerde değişik şiddette yan ağrıları, bulantı, kusma, idrarda kan çıkması şikayetleri olur. Böbrek taşı olan kişiler bol su içmeli. Çay, kahve ve kola gibi içeceklerden de sakınmalılar. Tuz tüketimini kısıtlaması, düzenli egzersiz veya yürüyüş yapmalı, ani kilo kayıplarından kaçınma rahatlatıcı olacaktır.

* 6 aydır tansiyonum yüksek çıkıyor. Yaşım 60. Doktora gittim, ilaç verdi. Bu yaşta tansiyon hastalığı normal diyorlar. İlaçtan başka ne yapabilirim?
Her yaşın kendine has bir tansiyon yüksekliği var. Hipertansiyon her yaşta hastalıktır. Tansiyonu normalde tutmak için hayatınızda bazı değişiklikler yapmalısınız. Mutlaka zayıfla. Bunun için az tuzlu yemeniz (tamamen tuzsuz değil) ve katı yağlı yiyeceklerden kaçınmanız, porsiyonlarınızı küçültmeniz etkili bir önlem olacaktır. Fazla olan her 10 kilonun verilmesi yüksek tansiyonun 5-
20 mm cıva düşmesini sağlar. Diyetin, meyve, sebze ve katı yağ içeriği azaltılmış süt ürünlerinden zengin olması da tansiyonun normale dönmesinde katkıda bulunur. Düzenli spor yapmanız (veya daha da kolay olarak haftada en az 3 gün ve en az 30 dakika tempolu yürüyüş) bir çok yararlı etkisinin yanı sıra yüksek tansiyonu 4-9 mm cıva kadar düşürür. Sigarayı bırakmanız, alkol tüketimini azaltmanız ve stresle başa çıkmaya çalışmanız da yüksek tansiyonu kontrol altına almaya yardımcı olur.

* Bir süredir kendimi mutsuz hissediyorum. İçimden sürekli ağlamak geliyor. Uyku bile uyuyamaz durumdayım. Doktora gittim, depresyon ilacı verdi. İçiyorum ama bir işe yaramadı. Başka ne yapabilirim?
İlacı sakın bırakma. Sadece bu anlattıklarınla bile depresyon ön tanısı konulabilir. Bedenin ile ilgili bazı testler lazım. Ancak depresyon ilaçları da ağrı kesiciler gibi hemen etki etmez.
Depresyon ilaçlarında (antidepresanlar) tedaviye yanıt, ortalama 3-6 haftada belirginleşir. İlk verilen antidepresan ilaca yanıt oranı % 55-75 düzeyindedir.
Yanıt, hastanın belirtilerinin en az yarı yarıya düzelmesi olarak tanımlanır.
Depresyon belirtileri kontrol altına alındıktan sonra ilk atakta en az 6 ay, 2 ve daha fazla atak geçirenlerde en az 12 ay koruyucu tedavi tekrarlama olasılığını azaltma açısından gereklidir.

* Hocam uzun süredir kabızlık çekiyorum. Kabız olmamak için ne yemeli, ne yememeliyim?
Bazı gıdalar bağırsak hareketlerini etkileyerek kabızlığımıza neden olabilir.
Patates, havuç, Pirinç pilavı, yayla çorbası, tarhana ve şehriye çorbası, makarna, elma, muz, mandalina, şeftali, nar, cay, kahve vb. gibi kafeinli içeceklerden sakınmak iyi olur. Ancak kabızlık sadece yediklerimizle ilgili değildir. Hareket azlığı, tuvalet erteleme, hava yutma, kabızlık yapan ilaçlar, hipotroidi gibi metabolizmayı yavaşlatan hastalıklarda kabızlık yapabilir.