DR. NAFİZ KARAGÖZOĞLU

DR. NAFİZ KARAGÖZOĞLU

Tarihi 27 Mayıs 2013

Fazla kilo kireçlenme yapar

Kireçlenmem var. Çaresi nedir?

Kireçlenmenin çaresi gereksiz aşınmamaktır. Kemik yapısı ve kıkırdak yapı aşınır. Ardından tamir başlar. Bu sırada yapılan tamirde eklem aralığı daralır. Hareket kısıtlılığı başlar. Buna kireçlenme deriz. Gereksiz aşınmalar, şişmanlık, yanlış pozisyonlarda harekete ve yük kaldırma olduğunda aşınma artar. Bir iş ki yapmasan da olur, yapma. Bir duruş ki durmasan da olur.
Durma. Sandalyede bile yanlış oturursak kireçlenmemiz artar.

3 aydır bulantım var. Ara ara kusuyorum. Karnım da ağrıyor. Doktora gittim. Kanser testleri istemiş. Ca 19-9 yüksek çıkmış. Kanser miyim?

Hastada pankreas kanserine işaret eden belirtiler ortaya çıktığında CA 19-9 istenebilir. Safra kanalı tıkanıklığının kanser dışı nedenleri CA 19-9 düzeylerinin çok yükselmesine yol açabilir. Tıkanıklık açıldığında Ca 19-9 düzeyleri düşer. Bu hastalarda CA 19-9 düzeyini yeniden kontrol etmek için tıkanıklık ortadan kaldırıldıktan sonra bir iki hafta beklemek gerekebilir. Her Ca 19-9 düzeyi yüksek çıkan kanser değildir.

Muz faydalı mıdır?

Kesinlikle faydalıdır. Kemik gelişimini sağlar, sinir zafiyeti ve yorgunluğu giderir. Böbrek ve mafsal iltihabında, bağırsak hastalıklarında faydalıdır. Müzmin kabızlık çekenler fazla yememelidir.

Bel fıtığım var. İyileşmesi için ne yapmam gerekiyor?

Önce Fizik Tedavi Uzmanına git. Yapma dediği hareketleri yapma. Yap dediği hareketleri yap. Düzenli ilaç kullan. Demesi kolay yapması zordur. Aksi takdirde ameliyat edilmek zorunda kalabilirsin.