DR. NAFİZ KARAGÖZOĞLU

DR. NAFİZ KARAGÖZOĞLU

Tarihi 17 Eylül 2011

Çarpıntıya dikkat

"İçimde bir kuş var sanki!". "Hocam yüreğimde at var sanki!". "Pır pır içim bir garip oluyor!". Hastalarımızın bizlere şikâyet olarak sunduğu bu ifadeler bizlerin aklına kalp ritmindeki farklılıklar ve bozuklukları getirir.
Peki nedir? Bu çarpıntı şikâyeti?
Kalbimiz kanı bedenimizde düzenli olarak dolaştıran etten bir pompadır.
Dakikada ortalama 80-100 kez kasılıp gevşer.
Yani bir saniyeden daha kısa sürede bir kez atmış olur. O attıkça kan bedenimizde gezinir. İnsan vücudunda yaklaşık 4-6 litre kadar kan bulunur. Bu miktarda ki kan bütün organların besin, oksijen gibi hayati ihtiyaçlarını götürür. Kalbin kan pompalama yeteneği dakikada 5.25 litre kadardır. Siz uyurken kalbiniz uymaz, yetişkin insanın kalbi uykuda bile saatte yaklaşık 340 litre kan pompalar.
Tüm organların uyum içinde çalışması kalbin düzenli çalışmasına bağlıdır. Kalp atışlarının dakikada 60'ın altında, 150'nin üstünde atması veya farklı atması "Çarpıntı" olarak tanımlanabilir.
Herkesin kalp hızı farklıdır. Gece kalp atım sayısı azalır. Sabah kalktığımızda da biraz düşük olabilir. Kalp atışları hastalık olmaksızın da hızlanabilir. Hızlı hareketler, stres, spor yapma sırasında kalp bu hızlara çıkabilir.
Hızlı-yavaş atmalar, farklı atmalar, fenalık hissi, bayılma, baygınlık, yorulma şikâyetleri söz konusu olabilir. Eğer bayılma şikâyetiniz varsa mutlaka kalbiniz ile ilgili tetkikler için İç Hastalıkları Uzmanı'na başvurun. Kalp hızınız 150'nin üstüne çıkarsa mutlaka araştırma yapılması gerekecektir.
Gebelikte de kalp ritim şikâyetleri artabilir.

KALP DIŞI ÇARPINTI NEDENLERİ?
Panik atak, kaygı, depresyon, çeşitli psikiyatrik hastalıklar, kansızlık, troid bezinin çok çalışması, paget hastalığı, böbrek üstü bezi hastalıkları, yüksek ateş, çeşitli ilaçlar, kokain ve kafeinli gıdalar (kahve, bazı gazlı içecekler) çarpıntılara neden olabilir.

KALP KAYNAKLI NEDENLER?
Kalbin pilinden, iletim sisteminden ve kapak hastalıklarından kaynaklanan hastalıklara ait çarpıntı şikayetleri olabilir.

HANGİ TESTLER YAPILABİLİR?
Bu kararı hastanın şikâyet ve muayenesine göre doktor belirlemelidir.
Bununla beraber efor testi, TT Ekokardiyografi, Ritim Holter, Elektro Fizyolojik çalışma gibi kalpten kaynaklı çarpıntıların sebebini bulmak ve tedavisini planlamak için faydalandığımız tetkik çeşitleridir.

İLK YARDIM NASIL YAPILMALI?
İlk yardımı herkes bilmelidir. Adı üstünde yardım! Öncelikle mutlaka en yakın sağlık noktasına ulaştırmak için organizasyonu planlayın. 112'ye ulaşma imkânınız varsa mutlaka arayın. Bilinç kontrol edilmeli.
Bilinç açık ise sakin, hareketsiz halde nakil gerçekleştirilmeli.
Varsa ani durumda kullanılacak ilacının kullanılması hatırlatılmalı.
Bilinç kapalı ise tıbi yardım gelinceye kadar hasta yan yatırılmalı ve sık sık solunum ve nabzı kontrol edilmeli.