DR. NAFİZ KARAGÖZOĞLU

DR. NAFİZ KARAGÖZOĞLU

Tarihi 14 Haziran 2011

Hıyar'a iade-i itibar:

Yaklaşık iki hafta önce Almanya'dan bir haber geldi. Zehirli ishal nedeniyle 3 kişi ölmüş, yüzlerce kişi hastaneye kaldırılmıştı. İlk şüpheli bulundu. "HIYAR" yani "Salatalık". İspanya'dan ithal edilen HIYAR'lar nedeniyle hastalığın başlamış olabileceği belirtildi. Ardından salgının boyutları büyüdü. Neredeyse tüm Avrupa'yı sardı. Ölü sayısı yirmiyi geçmişti. Hastaneye başvuran kişi sayısı binleri aşmıştı. Salgının kaynağı hızlı araştırmalardan sonra bulundu. Sebze filizlerinde bulunan bir mikrop zehirli salgına neden olmuştu. Ama olan olmuş, "Kabak HIYAR'ın başına patlamıştı." Zaten kabakgiller sülalesinden olan HIYAR için bu şaşırtıcı olmamıştı. Tonlarca HIYAR imha edildi. Ama daha da önemli bir yanlış anlama vardı. Vatandaş HIYAR'ı zehirli zannetmişti. Gerçekte ise hayvan dışkılarında bulunan bir mikrop insanları zehirlemişti. HIYAR'ın "Adı çıktı dokuza inmez sekize" durumu söz konusuydu. Şimdi HIYAR'ın itibarını tekrar HIYAR'a verdiler. Sezar'ın hakkı Sezar'a, HIYAR'ın Hakkı Hıyar'a.
Salatalık: HIYAR - Cucumis sativus Kabakgiller sülalesinden.
İçindekiler:100 gr. taze salatalıkta; 15 kalori, protein, karbonhidrat, yağ, lif, fosfor, kalsiyum, demir, sodyum, potasyum, magnezyum, A vitamini, B1 vitamini, B2 vitamini, B3 vitamini, B6 vitamini, folik asit, C vitamini Ve 0 kolesterol var.
Sağlığa faydalarına gelince… Salatalık kanı temizler, karaciğeri ve böbrekleri çalıştırarak bol idrar söktürür. Aynı zamanda idrarla birlikte vücuttaki üre asidi ve ürat tuzlarını eritip dışarı atar. Bu nedenle Gut hastalığı açısından faydalıdır. Salatalığın içeriğindeki bol kükürt ciltteki ter bezlerini iyi çalıştırır. Bol vitamin ve madeni madde içeriği ile cildin taze ve pürüzsüz olmasına yardım eder. Salatalığın kendisi veya suyunun tonik kadar iyi temizleme özelliği olduğunu da eklemekte fayda var. Ayrıca et yemeklerinin verdiği susuzluğu da keser.
Sıcak havada serinletici olarak tüketebilirsiniz.
Kabızlıkta faydalıdır. Bir kerede çok yenirse ishal yapabilir. Yorgunluk hissini azaltır.
Günlük Hayattaki diğer faydaları; Banyo veya duştan sonra aynanızın buğulanmasını istemiyorsanız salatalık kabuklarıyla aynanızı ovun. Ayrıca aynanız daha güzel parlayacak ve hoş kokulu bir banyonuz olacak.
Haşereler bahçenizi veya saksı bitkilerinizi mahvediyorsa alüminyum folyoya salatalık dilimlerini koyup, ortada bir yere yerleştirin.
Bayanlar, sokağa çıkmadan önce veya denize-havuza girmeden önce bir süreliğine selülitlerinizden kurtulmak isterseniz sorunlu bölgelerinizi birkaç dakika süreyle salatalık dilimleriyle ovun. İçindeki fitokimyasallar derinizdeki kollajenlerin gerilmesini sağlar, dış tabakayı sıkılaştırarak selülitlerin görüntüsünü azaltır. Aynı şekilde kırışıklıklara da iyi gelir.
Bir tas kaynar suyun içine bir bütün salatalığı ince dilimler halinde keserek koyun. Tası da bulunduğunuz odada uygun bir yere koyun. Kimyasallar ve diğer besinler kaynar suyun içine girince tepki gösterirler ve suyun buharı ile birlikte bulunduğunuz odaya yayılarak nefis bir koku yayarlar. Bu koku aynı zamanda tüm gerginliğinizi alarak sakinleşmenizi sağlayabilir.
Yemek sonrasında sizi rahatsız eden kokulardan kurtulmak için salatalıktan bir dilim alıp dilinizle damağınıza yerleştirip 30 saniye öyle tutun.
Ağzınızda kötü kokulara neden olan bakterilerin fitokimyasallar sayesinde ölmesi nedeniyle bu sorundan kurtulmuş olacaksınız.
Evyelerinizi, lavabolarınızı çevreye zarar vermeyecek bir şekilde temizlemek isterseniz salatalık kabuklarıyla temizlemek istediğiniz yeri ovun. Sadece yılların birikimi lekeleri kirleri temizlemekle kalmaz, ayrıca güzel bir parlaklık verir temizlediğiniz yere. Bunun yanında elleriniz de o temizlik malzemelerin verdiği zararlardan kurtulmuş olursunuz.
Kalemle yazarken bir hata yaptınız ve hatayı silmek istiyorsunuz. Hıyar kabuğunu alıp yavaş ve nazikçe silmek istediğiniz yazıya sürtün. Boya kalemlerinde ve keçe kalem yazılarında da oldukça yararlı. (Bilirsiniz bazen çocuklarımız duvarlara yazılar yazar, resimler yaparlar. Onlarda da deneyebilirsiniz.) Unutmadan günlük hayatta argo da yanlış kullanıldığının farkına varmışsınızdır herhalde!