DR. NAFİZ KARAGÖZOĞLU

DR. NAFİZ KARAGÖZOĞLU

Tarihi 24 Ocak 2011

Fıtık hayatınızı kabusa çevirmesin

Bir KONUK: "Beni fıtık ettin", "Bekle bekle fıtık oldum","Beni fıtık etme!" deriz. Deriz de ne demek isteriz? "Fıtık", Arapçadan dilimize girmiş bir kelimedir.
Genel Cerrahi Uzmanı Yılmaz Şahutoğlu'na sorduk;

Fıtık nedir? İç organlardan bir parçanın, kendini saran doğal çeperin dışına çıkıp şişlik yapması, ilgili organın ve etrafının bozulmasıdır. Bağırsak bölümünün karın çeperlerini geçip deri altında ur gibi bir şişkinlik yapması bağırsak fıtığı oluşturur. Bel, sırt, boyun omurları arasındaki kıkırdak diskin kendini oluşturan çeperin dışına çıkıp sinirleri sıkıştırıp ağrı yapmasına da "Omur fıtığı" denir.

En sık görülen fıtık tipi hangisidir?
Kasık fıtığıdır.

Kasık fıtığının belirtileri nelerdir?
Özellikle öksürmeyle, ıkınma ve hapşırmalarda artan, kasık bölgesinde şişlik ve ağrı şikayeti ile başvururlar. Şişlik genelde hastalar tarafından saptanır.
Elleriyle şişliği geri itebilirler.

Kasık fıtığı neden meydana gelir?
Kasık fıtıkları doğumsal olabilir. Sonradan da ortaya çıkabilir. Kasık fıtığının sonradan ortaya çıkan nedenleri arasında karın içi basıncını artıran her türlü olay, geçirilmiş ameliyatlar, şişmanlık, tümörler, karındaki asit toplanmalarını, ağır yük kaldırmalar, prostat hastalıkları, uzun süreli öksürük nedeni olabilecek bronşit ve astım sayılabilir.

Görülme sıklığı açısından kadın ve erkek arasında fark var mı?
Kasık fıtıklarının yüzde 85'i erkeklerde görülür.
Nedeni de erkeklerde testislerin kadın yumurtaları olan "Overlerin" aksine karın dışında bulunması ve dışarı çıkarken izlediği yolun herhangi bir dönemde zayıflayabilmesidir. Daha sonra zayıflayan bu bölgelerden dışarı karın içi arganlar çıkabilir, fıtıklaşabilir.

Tek tedavi yöntemi ameliyat mıdır?
Maalesef kasık fıtıklarının tek tedavisi cerrahidir. Kasık bağı, korse vb. gibi yöntemler sadece geçici rahatlamaya yönelik çabalardır. Fıtıklaşan doku çeşitli yöntemlerle tamir edilerek sağlamlaştırılmaktadır.

Ameliyatları zor mu?
İyileşene kadar her hastalık zordur. Ancak kasık fıtığı ameliyatları gereğinde "Lokal Anestezi" yani bölgesel uyuşturmayla bile yapılabilir. Hasta ve doktor mevcut fıtığın durumuna göre ameliyat tekniğine birlikte karar verebilir. Her şey planlandığı gibi giderse aynı gün bile taburcu olmak mümkün olabilir.

Kasık fıtığı, ameliyattan sonra tekrarlar mı?
Evet. Günlük hayatta özenli davranılmazsa tekrarlayabilir. Aynı bölgenin zorlanması, basınca maruz kalması fıtıklaşmayı tekrarlayabilir.

Fıtık olmamak için nelere dikkat etmek gerekir?
Fıtık olmamak için; aşırı ağır yük kaldırılmamalı, karın içi basıncını artırıcı olaylardan uzak durulmalı, aşırı kilo alıp verilmemeli, sigara kullanılmamalı, sebze meyve ağırlıklı gıdalarla beslenilmeli, kabızlık ve uzun süreli akciğer hastalıklarıyla düzenli takip edilmeli..
Genel Cerrahi Uzmanı Yılmaz Şahutoğlu'na verdiği bilgilerden dolayı teşekkür ederiz.