Lütfi Albayrak

LÜTFİ ALBAYRAK

Tarihi 10 Ekim 2019

Damadı bitiren gelenekler-1

Damadı bitiren bazı gelenekler vardır. Onedio sitesinde karşılaştığım yazıyı 2 gün boyunca yazacağım. Sevgili damatlar bu yazı sizin iç sesiniz.
Çeyiz alma merasimi:
Çeyiz kız tarafına ait olsa da o da evden çıkarken herkes tarafından duyulmalı, çeyiz için oynanmalı. Çiftlerin yaşayacakları ev çoook önceden hazır olsa bile alınan hiçbir çeyiz o eve gitmez.
Önce kız evine gelir, damadın tuttuğu kamyona, damadın tuttuğu davul-zurna eşliğinde yüklenir.
Sandığa oturmak:
Kız veya erkek kardeş, kuzen, yani ailede şöyle para koparacak kim varsa gelinin çeyizinin bir kısmının bulunduğu sandığa oturur.
Kafadaki fiyat da alınmadan, o sandıktan kalkılmaz.
Gelin arabası süsleme + Gelin arabasının önünü kesme: Neden olduğu, nereden geldiği anlaşılamayan bir düğün adeti. Genellikle gelin tarafından kız ve erkek çocuklarının damattan daha da para koparmak için yaptığı bu adet, keşke bu kadarla kalsa da içinde gelin yokken bile ölme korkusu olmayan çocuklar önüne atlamasa, üzerine yatmasa. Neyse ki bu durum boş zarf atıp kaçmakla halledilebilir gibi. Ancak kırmızı ışığa denk gelinirse düğüne bir-iki saat kadar geç kalınabilir.
Dikimi biten nişanlık, gelinlik alınırken gönülden kopma teslim parası:
Gelinlik, nişanlık alırken çiftlerle ilgilenen kişiler, yaptığı işten aldığı paranın yanında onu teslim ederken "Aman da çok mutlu olun. Ben çok özenle diktim/ilgilendim, vallahi böyle güzel gelin, birbirine yakışan çift görmedim; su gibi yaşayın inşallah, Allah hanenize bereket versin...." diye başlar ve damadın "gönlünden kopan" o bahşişi alana kadar susmaz.
Gelin başı + Gelin makyajı: Normalde gitsen 30 lira vereceğin topuza yalnızca duvak takıldı diye 200, 300, 400... lira para vermek...
Bir de normalin 6 katı falan olan porselen makyaj var tabii.
Kuaför çıkışı kapı tutulması: Gelin saçından alınan normalin bilmem kaç katı ücret yetmezmiş gibi bir de dükkandan çıkarken kuaförün ve yaverlerinin "Ay, kapı da sıkışmış açılmıyor" şakaları... DEVAMI YARIN

LÜZUMSUZ BİLGİLER
Eski çağlarda solakların şeytan olduğuna inanıldığını ve yakılarak öldürüldüğünü biliyor muydunuz?

TESPİTLİ YORUM
Allah kimseyi dolmuşta şoförün hemen arkasındaki koltuğa oturmak zorunda bırakmasın.
Yolcu musun merkez bankasında vezne mi, belli değil arkadaş.

NE KADAR OLDU
Arkadaşları tarafından çizgi film karakteri Cedric'e benzetilen 24 yaşındaki Ercan Ş., mahkemeye gidip ismini Cedric olarak değiştirmek isteyince "asker kaçağı" çıkarak kışlanın yolunu tutalı 1 YIL OLDU

AlkışlıYorum
FAZLA kilolarından şikayet edip, akupunktura gitmeye karar veren tombik anneme babamın yorumu:
"Sana bu saatten sonra inşaat çivisi çaksak fayda etmez hanım..." O günden beri küsler, barışmalarını bekliyoruz.