Dr. İsmail AĞAR

DR. İSMAİL AĞAR

sorucevap@vimjo.com
Tarihi 26 Aralık 2010

Kadınlar neden endişelidir?

Kadınlar endişeden yada heyecandan erkeklere göre iki kat daha fazla etkilenir. Çocukları için, ailesi için, gelecek için, ekonomik durum için, iş için kadınların erkeklere nazaran daha fazla endişe ettiği gözleniyor. Yapılan araştırmalar bunun hormonal farklılıklardan ve sosyal beklentilerden olduğunu gösteriyor. Aynı zamanda bazı üretici hormonların örneğin progesteron ve östrojenin kaygıya neden olabildiği üzerinde duruluyor. Kaygıya neden olan bir diğer hormon da tiroid bezinden geliyor. Yani troidiniz çalışmıyorsa erkeklerden çok kadınlar da bu durum kaygıya neden oluyor.

Çok sayıda kadın kaygı düzensizliği yaşıyor.Özellikle orta yaş kadınlarının ruhsal yaşamlarında yaşanan değişimler onları daha endişeli olmaya sevkediyor. Büyük kentlerde yaşayan kadınlarsa bu durumdan daha fazla etkleniyor. Hayat beklentisini gerçekleştiremeyen çalışan ve ayakları üzerinde durmaya çalışan kadın ağırlıklı olarak gelecek endişesi taşıyor. Strese daha açık oluyor. Bu da beraberinde bazı psikomatik kaynaklı sorunlara zemin hazırlıyor.

Stresi bu bitkisel takviyelerle yenin!

Endişeli kadının sağlık sorunları:

Bağırsak sorunları
Migren atakları
Yorgunluk
Depresyon
Kas ağrıları
Sindirim şikayetleri
Reflü
Baş dönmesi
Kilo sorunları


Endişe bozukluğu kalp krizi riskini arttırıyor!

Endişe bozukluğu ve kalp krizi arasındaki ilişkiyi ortaya koyan Güney California Üniversitesi'nin çalışması endişeli insanların, kalp krizi geçirme riskinin diğer insanlardan % 30 daha yüksek olduğunu ortaya koyuyor .12 yıl boyunca süren araştırmanın sonuçları, endişe halinin tehlike sinyalleri göndererek vücudu tehlike içinde olduğu yönünde uyardığı ve vücudun bu yönde tepki verdiğini gösteriyor. Bu durumsa kalbi olumsuz etkiliyor.

30'lu yaşların ortalarına doğru endişe artıyor!

- Yaşlanma endişesi

Kırışıklıkların kendini göstermesi ve hormonal değişimlerin kendini hissettirmeye başlamasıyla kadının endişesi artıyor. Pek çok kadın bu endişeyi erken dönemde yaşıyor. Özellikle orta yaş kadınlarının en çok endişe ettiği durumların başında yaşlanma ve menopoz dönemi geliyor. Gençliğiyle birlikte güzelliğini ve gücünü yitireceği düşüncesiyle endişe çığ gibi büyüyor.

-Yalnız kalma endişesi

Yalnız kalma korkusu kadınlar üzerinde endişe yaratan bir başka faktör. Özellikle Türk kadınları bu endişeyi aile odaklı yaşadığı için çok daha fazla taşıyor. Yaşamını çocukları, ailesi, kocası yada anne ve babası üzerine kuran kadının yalnız kalma ve kendi kendine yetememe korkusu endişeyi doğuruyor.

- Kilo alma edişesi

Orta yaşla birlikte kadınların metabolizma hızında yavaşlama ve hormonal değişikler gözlenir. Bu süreçte kadınlar kilo almaya daha eğilimlidir. Endişenin kadınlar üzerinde uyguladığı baskı yeme bozuklarını ortaya çıkarırken süreç içinde kilo alımı daha da kolaylaşmaktadır.

Fazla kilolarınız sizi endişelendiriyor mu?


-Hayatı kaçırma endişesi

Özellikle kentte yaşayan çalışan kadının mesleki ve sosyal beklentiler içinde ertelediği aile kurma fikri 30'lu yaşların ortalarına doğru endişe halini doğuruyor. Çocuk sahibi olmak isteyen kadınların geç kaldığı düşüncesinin yarattığı panik endişeyi beraberinde getiriyor.

Endişe sizi çalışmaktan alıkoyuyorsa yardım alın.


Yapılan araştırmalar, beyin içi iletide önemli görev üstlenen norepinefrin ve serotonin dengesizliğinin endişe bozukluklarına neden olduğunu göstermektedir. Endişe durumu bedenimizde bulunan alarm sisteminin aktive olmasına bağlıdır. Bu aktivasyon bazen aşırı derecede harekete geçer ve bu durumda kişi durumun farkına varmayabilir. Endişe belirtileri kişinin fonksiyonlarını engellemeye başlıyorsa iş, aile ve sosyal ilişki alanlarındaki fonksiyonlarını ele geçirmeye başlıyorsa o zaman kişi tedavi görmeye başlamalıdır.

Endişe bozukluğunu beslenmenizi düzenleyerek engelleyin!

Besinler, beynin yapısının oluşumuna yardımcı olur. Yediklerimizin beynin işleyişi üzerinde etkisi vardır. İçinde bulunduğunuz ruhsal durumun yemek seçiminizi etkilediğinin farkındasınızdır. Sıkıntılı olduğunuz zamanlarda sürekli atıştırma isteği, üzüntü hallerinde tatlıya düşkünlük yahut yemekten kesilmek yada tam tersi mutlu olduğunuzda iştahınızın açılması gibi... Tüm bu ruhsal dalgalanmalar içinde beslenme düzesizliğinin ortaya koyduğu en açık sonuç kilo fazlasıdır. Dengeli beslenme planı sizin, aşırı yemeye sevkeden endişe hallerinde bile kilo almanızı engeller. Ayrıca endişe halini ortadan kaldırmaya yarayacak besinlerin seçimi endişe bozukluğunun önüne geçmede size yardımcı olacaktır. Endişe bozukluğunu önlemek için endişe hallerinde yağdan ve proteinden uzak durun karbonhidrat tüketimini arttırın.

Endişe bozukluğuna karşı hangi besinler faydalıdır?

Beyindeki seratoninin üretimine yardımcı olan B-6 vitamini vücut için son derece önemlidir. Serotonin eksikliği duygu dalgalanmalarına ve depresyona neden olabilmektedir. Aminoasit olan l-triptofan beyne ulaştığında serotonine dönüşür. l- triptofan yükseldiğinde beyne ulaşır ve serotonin salgılanmaya başlar. Protein ağırlıklı beslenenlerde serotonin salınımı düşüktür. Yüksek protein ile beslenenlerde endişe bozukuluğu artar. Huzursuzluk, ruhsal çalkantılar görülebilir. Bu nedenle endişe bozukluğu olanların bu zamanlarda kompleks karbonhidrat tüketmesi önerilmektedir. Karbonhidrat, beyindeki serotonin miktarını arttırarak sakinleştirici bir rol oynar. Ekmek, makarna, patates, bezelye, hindi eti, yumurta, süt, tavuk ve az şekerli tahıllar tüketilebilir.

Sinir sistemini güçlendiren doğal besin takviyeleriyle endişeleri hayatınızdan çıkartın!

Fazla şeker endişe halini arttırıyor!

Fazla miktarda şeker hipogliseminin yükselmesine neden olur ki bu da endişe bozukluğuna etkendir. Bu sebeple sindirimi uzun süreli olan kompleks karbonhidratların tüketilmesi uygundur. Yine beyindeki serotonin düzeyini arttırmak için spor yapın. Vücut egzersiz esnasında harcanan kas gücünü tekrar yerine koyabilmek için daha büyük aminoasitlerden faydalanır uzun süre yapıldığında endorfin salgılar. Böylelikle spor mutluluk halini artıracak, endişeyi azaltacaktır.

OMEGA 3

Omega 3 endişe bozukluğu ve depresyon karşısında etkilidir. Özellikle yüksek oranda omega 3 ihtiva eden balıkla beslenme bu riskleri azaltır.

Omega 3'ün faydaları nelerdir? Tıklayın!

ENDİŞEYE KAPILDIĞINIZDA NE YAPMALISINIZ?

PANİK YAPMAYIN,ENDİŞE HALLERİNDE SAKİNLEŞME TEKNİKLERİ UYGULAYIN.
TEMPONUZU DÜŞÜRÜN ,YAVAŞLAYIN.
ENDİŞE HALİNDE NEFES EGZERSİZLERİ YAPIN.
ALKOLÜ HAYATINIZDAN ÇIKARIN.
KAHVEYİ AZALTIN.
AŞIRI KİLODAN VE FAZLA ZAYIFLIKTAN KAÇININ.
SAĞLIKSIZ DİYETLER UYGULAMAYIN.
BOL SIVI TÜKETİN.