Tarihi 21 Ocak 2016

Muhalefet zarafeti yoksa!

Hep söylerim. Politikadan bir şey anlıyorsam. CHP'nin politikasından hiçbir şey anlamadığımdır.
***

Her seçimden yenik çıkan. Kendilerini yenilemesi mutlak olan. Halka hizmette kusur eden. Ayak basılmamış topraklardan bile oy bekleyen bir partinin başkanı, sadece kişisel saldırılarla koltuğunda oturabiliyorsa. Bir atlıkarıncanın üzerinde, dön baba dönelim. Tek adaylı Kurultay'a dönelim.
***

Cumhurbaşkanına laf yetiştiren baylar bayanlar mahallesinde. Nasılsa duvar yazılarıyla göz boyamak da kolay! Dillerin şarjörüne kurşunları doldurmak da!
***

Her seçim yenilgisinin arkasında saklanmayı becermek bir hüner olabilir. Ama CHP lideri olmanın en azından maziye, şimdiki zamana ve topluma karşı sorumluluğu zorunludur. Ülkenin yanlışlarına karşı duruşu elbet olacak. Ama ülkenin menfaatlerinin de yanında duracak.
***

Kemal Kılıçdaroğlu'nun CHP Genel Başkanı olmasıyla, ilk zamanlar bizde oluşan zarafet duygusunun temsilcisi olarak kalacağını düşünmüştüm. Bizleri yanılttı. Ülkeye hizmet konusunda hamarat olacağını zannetmiştim. Hayal kırıklığı yarattı. Muhalefet etmenin gücünü sergileme konusunda bile bütün testler negatif çıktı. Ama hala koltuğunda.
***

Kemal Kılıçdaroğlu, ülkenin Cumhurbaşkanı'na, "Diktatör bozuntusu" demeyi matah bir şey sanıyorsa. Ve aldığı tepkilere karşılık, nazik bir üslup takınması gerekirken. "Diktatöre değil bozuntuya bozuluyor" diye karşılık veriyorsa. O beyefendinin bu topraklardaki siyasetinin biçare hali de bellidir. Partisini taşıyacağı hedefin merkezi de.
***

O yüzden diyorum ki. Sayın Kılıçdaroğlu! Böyle yakışıksız bir tavırla belki saflarınızdan birkaç alkış alırsınız. Ama hizmet bekleyenlerin. Emeklilerin, öğretmenlerin, işçilerin. Ve hatta CHP'den medet umanların bile gönlünü alamazsınız.
***

Kaç kere yenilmekten ders almayanların, bizim sözlerimizden nasibini alacağını elbette düşünmüyorum. Olsun! Herkesin içinde okuryazar bir çocuk duruyordur.

Harika bir karar
Milli Eğitim Bakanlığı ilk müdürlüklerine genelge gönderdi. "Yarıyıl tatilinde çocuklara ödev vermeyin!"
Çocuklarımızın bilgi ve ilgi alanlarının önünü açmak için harika bir genelge. "Tatil süsü verilmiş" nice sömestrden sonra, insani bir yaptırım.
Eğitimin asli kuralı sağlıklı düşüncelerin önünü açmaksa. İzin verilsin de, o çocuklar bir tatil yapsınlar.

Mutluluk Takvimi
Kapına alarm taktır.
Diş macunu tüpünü alttan sık.
Bol sütlü kahve iç.
Anne köpeği besle.

Kaldırımları uyutmadım
Dün gece
Adını hece hece
Haykırdım sokaklara
Eski bir tüfek gibi dimdik

Bu acı sahipsiz
Sen artık yabancısın
Peki, biz kimdik
Ben kimi sevdim
Böyle delice

Soramam
Bu deli yangın hala
Neden gönlümde tüter
Soramam
Kendime tanıdığım
Mühlet ne zaman biter

Hakkı YALÇIN