Tarihi 28 Ekim 2015

27 yıl sonra elektrik borcu

Vatandaşın biri bundan 28 yıl önce işlettiği küçük atölyeyi kapatıp, kiralık işyerini devrediyor. Su ve elektrik hesabını da temizliyor. Şimdi emekli sade bir vatandaş. Ve sistemin her vatandaşa hazırladığı sürprizlerden nasibini alıyor.
***

Bir süre önce BEDAŞ'tan kendisine 23 bin liralık elektrik borcu tahsil edildi. 27 yıl önce kapatılan elektrik saatinden kalan. Faturalar önüne konmuyor. Verilen cevap. "Siz önce borcunuzu ödemekle yükümlüsünüz." Gerisi sizlere ömür! 2003 yılından beri başkası tarafından kullanılmasına izin verilen elektrik saatine bakınca neler gözüküyor acaba? 5 yılda bankaları dolandıranların, çocukların ırzına geçenlerin affedildiği bir ülkede. Soralım bakalım. "27 yıldır sizler neredeydiniz?" Üstelik 25 yıldır aynı adreste oturan vatandaşa mahsuben!
***

Vatandaş, Bakırköy BEDAŞ'a gidiyor. 23 bin liralık borç 7 bin liraya indiriliyor. Ödediği paranın makbuzunu bile kavga dövüş alabiliyor.
***

Bu haksız borca karşı dava açıldı. Vatandaş hakkını aramak için avukatla uğraşacak, işini gücünü bırakacak. Ödediği parayı geri alabilmek için kim bilir kaç zaman geçecek. Vatandaş ağır bir bedel ödeyecek de, insanlara haksız yere borç yükleyenler bunun hesabını verecek mi? Bunu da hukukun sınavında göreceğiz.
***

BEDAŞ'ın üst düzey yetkilileri için yazıyorum bunu. Haksız bir kazanca izin vermeyeceklerine inandığım için. Büyük bir şirketin güvenliğini zedeleyen, vatandaşa olmayan borçları yükleyen çalışanlarından haberdar olması için.

Kansere davetiye
Dünya Sağlık Örgütü salam ve sosis benzeri gıdaların kanser riski taşıdığını açıkladı.
Açıklamaya göre bu gıdalar mide, pankreas ve kolon kanserine yakalanma riskini yüzde 18 artırıyor.
Ki, bunlar doğal olanlar için söylenenler.
Ülkemizdeki salam, sosis ve benzeri gıdaların nelerden yapıldığı hesaba katılırsa, bu riskin ikiye katladığına şüphe yok.
Bizim ülkemizde denetimin olmadığını da göz önünde bulundurursak.
Çocuklarımızı bekleyenleri varın siz hesaplayın!
Eğer "battı balık yan gider" düşüncesi hükmünü yitirmediyse!

Mutluluk Takvimi
İlaçları çocuklardan uzak tut.
Bowling oyna.
Sahafları dolaş.
Martılara simit at.
Renkli çoraplar al.

Bu gece haberlerde
Ben varım
Bir yanımı vurdu
Öbür yarım
Kıyamet bildim
Yokluğunu
Bilenmiş bıçak gibi
Çığlıklarım

Alıştıra alıştıra
Kara sevdalı yaptın
Bu yangın yüreğimi
İnsafına bıraktım
Gururum benden deli
Yüreğim benden mağrur
Aşka hizmete mahsus
Gözlerimdeki yağmur

Hakkı YALÇIN