DR. ELİF GÜVELOĞLU

DR. ELİF GÜVELOĞLU

eguveloglu@takvim.com.tr
Tarihi 27 Ekim 2010

Güzelleştiren yağlar

Kış yavaş yavaş kendini hissettirmeye başladı, bu mevsim, cilt kurulukları için en tehlikeli mevsim, özellikle de egzema ve sedef gibi cilt hastalıkları için.

Normal ciltlere de bu dönemde özen gösterilmesi gerekir. Cildi yalnızca dıştan nemlendirmek yetmez, içten destek şarttır. Hücre zarlarımız yağlarda oluşur ve yediğimiz yağların kalitesi cildimize yansır.
Peki, nasıl içten besleyip nemlendireceğiz cildimizi? Diyetimize bir takım faydalı yağları düzenli olarak ekleyerek bunu yapmak mümkün. Bugüne kadar hep yağların sağlığınıza ve güzelliğinize olan zararlarını duydunuz öyle değil mi? Hadi biraz da faydalı yağlardan bahsedelim. Şimdiye kadar size söylenilenlerin tersine bazı yağlar sizi güzelleştirebilir. Yalnızca doymuş hayvansal yağlar ve hidrojene edilmiş bitkisel yağlardan yani margarin grubundan uzak durun. Zayıflama kürleri esnasında bile teninizin parlaklığını ve güzelliğini korumak için belirli yağları almak zorundasınız.

VÜCUT İÇİN GEREKLİ
Vücut için elzem olan birtakım yağları diyetten çıkarmak bedenimize yapılacak en büyük haksızlıktır, tüm hücrelerimizin zarında, hücre bütünlüğünü ve canlılığını idame ettirmesi için şart olan yağlar yapıtaşı olarak mevcuttur. Üstelik, üst deri tabakasının altında ince bir tabaka yağ dokusu vardır ki cilde ışıltı verir, Boticelli ve Rafael gibi ünlü ressamlar bunu çok iyi biliyor ve tenlerinde bu ışıltıyı görmedikleri çok zayıf ve ciltleri sağlıksız görünen kadınları asla model olarak kullanmıyorlardı. Yağ asitlerinden, özellikle de 'linoleik asit' ten yoksun bırakılmış deney hayvanlarının ise ciltlerinin kuruduğu, pul pul olup döküldüğü ve tüylerinin sertleştiği bilimsel deneylerde gözlemlenmiştir. Peki hangileri bu bize gerekli ve bizi güzelleştiren yağlar? İşte bunların en etkilileri...

ZEYTİNYAĞI

Asırlar boyunca hem cilt hem hastalık tedavilerinde kullanılan zeytinyağı tam bir şifa kaynağı... Zeytinyağının safını anlamak için sadece rafine edilmemiş olması yeterli. Yunanlıların kırışıklık kürü kabul ettikleri bu yağın diyete eklenmesi sıkı ve pürüzsüz bir cilt için elzemdir. 2001 yılında çok önemli bir Amerikan tıp dergisinde yayınlanan bir araştırmada, ciltleri yüksek düzeyde güneşe maruz kalan insanların diyetleri ve ciltteki kırışıklık seviyeleri karşılaştırılmış. Sonuç çok net; yüksek düzeyde saf zeytinyağı tüketen grubun daha az kırışığa sahip olduğu görülmüş. Ben her gün en az 1 yemek kaşığı sızma zeytinyağı tüketimini öneriyorum, ama kesinlikle 'sızma' olmalı, yani soğuk pres yöntemiyle elde edilmiş, rafine edilmemiş olmalı, diğer yöntemlerle elde edilen zeytinyağı aynı işi yapmıyor. Çiğ olarak tüketildiğinde ise çok daha etkili.