Ergün Diler

ERGÜN DİLER

Tarihi 13 Eylül 2019

Taliban yolda!

BU yıl bitmeden garip şeyler olacak. Hava puslu mu puslu… Nasıl adım atılırsa atılsın bir türlü yeni sistem oturmadı.
İtirazlar geliyor. Karşı adımlar atılıyor ve gerginlik her yere sıçrıyor. Haliyle mücadele yayılıyor! Beyaz Saray zaten karışık.
Londra'daki Buckingham Sarayı da huzur içinde değil.
Kremlin de aynı şekilde.
Çin'de uzaktan gelişmeleri takip ediyor ve endişeli… Ortadoğu ve Avrasya'da bekleyiş sürmekte… Avrupa diken üzerinde… Yine uzaklardan giderek içeriye gelelim… Amerika Birleşik Devletleri ile Taliban'ın anlaşamadığı son günlerde medyada yer aldı.
Herkes yazdı çizdi.
Hatta ABD Başkanı Trump, 11 Eylül konuşmasında, "Taliban'a hiç olmadığı kadar şiddetli bir şekilde saldıracağız" dedi. Uluslararası istihbarat çevrelerinde bir söz vardır.
"Bir ABD Başkanı veya CIA Direktörü, bir terör örgütünü hedef seçtiyse, düşman ilan ettiyse bilin o örgüt artık Amerikan malıdır." Taliban ile ABD'nin 9 görüşme yaptığı da bir yalan.
Göstermelik görüşmelerden çok önce ABD, Taliban'a bir ödeme yaptı. Karşılığında Aminullah'ı Taliban cezaevinden aldı.
Hatırlayın verilen para 200 milyon dolardı!
İşte o Aminullah, aylardır Çin sınırında eylemler için çalışmalarını tamamladı.
Pentagon'un başlatacağı Taliban operasyonu, ABD'nin uyuşturucu ticaretindeki gerilemenin de önünü açacak.
2001'deki 11 EYLÜL saldırıları sonrasında ABD, Afganistan hattından yayılan uyuşturucu pazarının en önemli aktörü olmuştu. 1.5 trilyonluk pazarın önemli kısmını ABD ele geçirmişti.
Şimdi bunu daha da artırmak niyetindeler.
Kimi uzmanlara göre ABD bugün için 800 milyar dolar kirli paraya hükmediyor.
Büyük para! Afganistan'dan çıkan uyuşturucu trafiğinde Rusya ve İngiltere de büyük pay alıyor. Ortada büyük bir para var. ABD bunu doya doya kullanmak isteyecek. Kime karşı, neye karşı mı? Cevap basit… ÇİN'E KARŞI… Aminullah, Vahan Koridoru'ndaki eğitimlerine Blackwater ile devam etmekte.
Tüm hızıyla… Blackwater yeni adıyla Academy'nin patronu Erik Prince, 2013 yılında İpek Yolu projesine dahil oldu.
Tabii o günlerde ABD ile Çin'in büyük ortaklığı görünüyordu.
Çin Devlet Başkanı Xi Jinping, Avrupa ve Afrika'daki elektrik şebekeleri, otoyollar ve diğer stratejik altyapıları Erik Prince'ın yapacağını kabul etti.
Prince, önce HONG KONG'da ardından Pekin'de Xi Jinping'in ekibiyle bir araya geldi.
Her şey planlanan şekilde ilerlerken, 2014 itibariyle çatışma başladı.
Çin de hemen Pentagon'un gizli silahı Erik Prince ile olan anlaşmaları bitirdi.
Biz de tam bu sıralarda 17-25 Aralık operasyonları oluyordu. Türkiye sallanıyordu.
Kimse ne olup bittiğini anlamıyordu!
Peş peşe operasyonlar yapılıyor, 15 Temmuz'a kadar giden yol açılıyordu!
Hatta anlaşmanın olduğu günlerde Prince, 970 milyar dolarlık varlığa sahip CITIC'in desteğiyle Hong Kong'un en güçlü adamı oldu.
Şimdi işler bozulduğu için Erik Prince, Aminullah ve ekibinin eğitiminde başrol üstlendi. Şimdi yeni plana göre Pentagon, Taliban'a saldıracak.
Taliban içinde bölünecek bir grup, Çin'le karşı karşıya gelecek ve sınırda hareketlilik başlayacak.
Ardından DEAŞ,
Aminullah'la birlikte Çin'de karışıklığa neden olacak. Bu plan gizli de yapılmıyor. ABD ile Çin, DEAŞ ve Academy üzerinden çatışacak.
Çin, İpek Yolu projesinde geri adım atana kadar, enerji konusunda ABD'ye bağımlı hale gelene kadar bu çatışma hali sürecek.
Trump, tarihi bir tehditte bulundu. "Çin'deki Amerikan şirketleri birkaç gün içinde ülkeden ayrılır" dedi.
Bu rest BEYAZ SARAY'daki en büyük adım olarak görünüyor. Çünkü Çin'de para kazanan 10 şirketten 8'inin ya sahibi Amerikalı veya ortağı.
Çin, üretemediği anda batar. Halk açlık sınırının altına düştüğü anda Çin rüyası, kabusa döner.
Pekin yönetimi bunu iyi bildiği için Afrika ülkeleri, Rusya, Türkiye hatta Venezuela ile önemli bir ortaklık yapmak istiyor. Ancak Çin'in ortaklık kurmak istediği ülkelerde de ciddi sıkıntılar var. Bunlara aşabilen ülkeler elbette Çin'le ittifak yapacak. Ancak şimdilik bu ortaklık çok ama çok ağır ilerliyor. ABD arka kapıdan rahat bırakmıyor çünkü… Son raporlarda, 2020 yılında terörün ortaya çıkacağı ülkeler Afrika ve Asya olarak gösteriliyor.
2019'da Afrika'daki yabancı terörist sayısında yüzde 700'lük bir artış tesadüf değil. Afrika, başta petrol olmak üzere enerji üretiminde yeni dünyanın en önemli merkezi.
Kuzey Afrika da çok ama çok daha önemli.
ABD, terörist grupları bölgeye yığarak Çin'in Akdeniz'deki enerji planını bitirmek istiyor.
Stratejik bir öneme sahip olan Bab-ül Mendep Boğazı'nda terör grupları yoğunluğu başladı bile.
ABD'nin yurt dışından ithal etmek zorunda kalacağı her üç varil petrolün ikisinin, 2025 yılından itibaren Akdeniz ve Kuzey Afrika'dan geleceği öngörülüyor.
ABD, bu petrole para ödemek istemiyor. O nedenle Akdeniz'de etkinliğini arttırarak, Çin'in en büyük planını devre dışı bırakmak istiyor.
Yani Akdeniz hamlesiyle hem kendi enerji ihtiyacını hem de Çin'in ihtiyacını Washington'dan yönetmek amacını taşıyor… Çin'in enerji olmadan yaşayacağı zorluk, siyasetle ilgilenmeyen herkesin de anlayabileceği kolay konulardan… Bir de Vahan Koridoru sonunda yaşanacak terör, Çin'i hamlesiz bırakacak.
Pekin bu hazırlıkların elbette farkında. Ancak seçenekleri çok fazla değil. En azından şimdiye kadar ABD'nin karşısına NET bir tavırla çıkmadı.
Çıkmayacak anlamına gelmese de ÇİN'in ne yapacağı merak konusu. Bazı yorumcular "Büyük olmak için büyük hamle yapmalı" uyarısında bulunmakta… Çin'in tepkisi de tepkisizliği de TÜRKİYE'nin konumunu etkiler. Türkiye'nin pozisyonu da İPEK YOLU'nun kimde kalacağını gösterir!