Ergün Diler

ERGÜN DİLER

Tarihi 23 Ekim 2015

IŞİD talanı

AMERİKALI dostumla dün kaldığımız yerden devam edelim...
Hiç vakit kaybetmeden... Dün de paylaştım. Dostumun söylediklerinin ancak bir kısmını paylaşabiliyorum. Hepsini YAZMA şansım yok. Beni anlayacağınızı düşünüyorum...
Neyse...
Kaldığımız yerden devam...
Ortadoğu'da neler oluyor? Nereye sürükleniyoruz?
İkinci Dünya Savaşı'ndan sonraki en karmaşık dönem yaşanıyor. Özellikle Ortadoğu ve Afrika, yeni dönemin merkezinde yer almak isteyen ülkeler tarafından etrafı çevrilmiş durumda. Çünkü bölgede değişen dengeler, bazı ülkelerin yok olmasına neden olacak. Bu ülkelerin başında Irak geliyor. Irak'ın bölünme kararı 2001 yılında alındı. Tabii, hemen uygulamaya konulmadı. Çünkü ABD, bir kararın A, B ve C planını detaylı bir şekilde yapar ve hayata geçirir.
Irak dediniz! Barzani'ye gelelim o zaman! Nedir orada durum?
Burada bazı gruplar Barzani'yi anlamakta zorlanıyor.
Neden?
Türkiye ile birlikte hareket etme konusunda çok ısrarlı... İktidarını, hayatını, daha doğrusu Barzani soyadını taşıyan herkesin tarih sayfalarından bile silinmesine neden olacak bir risk alarak Başkan Erdoğan'la yaptıkları anlaşmaya sadık kalıyor.
Kim rahatsız bundan? Neden?
Bu Washington'da 310 First Street NE 20003'te büyük rahatsızlığa neden oldu.
Barzani'nin Cumhuriyetçi kanat için son kullanma tarihi geçti. IŞİD, Kuzey Irak'ta Barzani'yi hedef aldı.
Biliyorum! Sebep?
Daha önce de belirttiğim gibi, Barzani'yi Türkiye korudu. Türk istihbaratı ve Türk ordusunun özel birlikleri, Barzani'nin düşmesini engelledi. IŞİD, en ağır yenilgisini Kuzey Irak'ta aldı. Geçen yıl yaşanan bu olay, Barzani'nin ABD'nin ne kadar ciddi olduğunu anlaması için bir fırsattı.
Ama Türkiye'nin de ne kadar ciddi olduğunu göstermez mi bu?
Gösterir ama olayın arka planı çok ilginçti!
Nasıl yani?
Çünkü IŞİD olarak Peşmerge'ye saldıran ve hayatını kaybeden 100'ün üzerinde militanın, aslında Barzani'nin askerleri olduğu ortaya çıktı. ABD'nin eğitim verdiği Peşmerge'nin büyük bir bölümü, IŞİD kılığında Barzani'yi bitirmek için gelen ekibin içerisinde yer alıyordu.
Peki sonra?
Barzani, öldürülen IŞİD militanlarının bir dönem kendi evinde bile kalan Kürt aşiretlerinin üyeleri olduğunu gördüğü anda başka bir kimliğe büründü. Çok sarsıldı.
Belki de bu nedenle Türkiye ile olan bağını iyice sağlamlaştırdı.
Ama Beyaz Saray'da Başkan Obama ile görüştü. Bunlar masaya gelmedi mi?
Gelmez mi, geldi tabii...
Eeee?
Barzani sanıyorum Mayıs ayında Washington'a gitti. Beyaz Saray'da Obama'ya bunları tek tek anlattı. Yanıldığı konu, ABD'nin dünyayı Beyaz Saray'dan yönetmediğiydi. Obama, pek çok şeyi bilmez. Obama, Barzani'ye bu konuyu araştıracağını söyledi. Söz verdi. Barzani'nin anlattıkları doğruydu, bunu anladı. Ancak Obama, bunu ilk kez yaşamıyordu. Barzani ise Obama'nın kendini kandırdığına inanarak Erbil'e döndü.
Peki son durum nedir? Bunları bilmiyorduk çünkü!
Artık onun yaşaması sadece ve sadece Türkiye ile olan yakınlığının derecesine bağlı. Bunu çok iyi biliyor. 1 yıl önce Barzani'nin IŞİD konusundaki açıklamalarının detayını incelemen halinde, anlattıklarımın da Barzani tarafından teyit edildiğini görürsün!
Türkiye Barzani'ye sahip çıkıyor! Amerika fikir değiştirmez mi?
STRATFOR'un raporuna göre, Mesut Barzani ve Neçirvan Barzani için bir gelecek yok. Onların yaşaması halinde, Cumhuriyetçi hiçbir aday yeni dönemde istediği politikaları hayata geçiremez.
Ortadoğu dedik, Barzani dedik şimdi de IŞİD'e geçelim... Nasıl bir yapı bu?
IŞİD, çok önemli görevleri başardı. Petrol konusunda dünyanın en büyüğü oldu. IŞİD Petrol Birliği, bölgede fiyat politikasını belirleyen şirket. Şaka gibi değil mi! IŞİD, emirleri başarıyla uygulayan bir örgüt. Tabii bu kadar değil!
Ne değil?
Kimsenin bilmediği bambaşka operasyonlara alet oluyorlar!
Nasıl bir operasyon?
Daha önce hiçbir yerde rastlayamayacağın detaylar var! IŞİD'in, Suriye ve Irak'ta tarihi kentleri havaya uçurduğunu biliyorsun! Bunlar medyada yer aldı!
Evet duydum! Nedir gerçek?
Reuters ve AP bu konuda özel olarak görevli. İşte o havaya uçurulduğu iddia edilen tarihi kentlerdeki yapılar, özel arkeologlar tarafından çok başarılı bir şekilde yerinden söküldü. Forbes listesinde yer alan çok önemli 7-8 işadamının sahibi olduğu adaya nakledildi. O kentlerin manevi değeri herkes için değişebilir. Ancak maddi değerinin uluslararası tarih finansçıları arasında paha biçilemediği ortaya çıktı. Palmyra'daki antik kentin, Karayipler'deki bir adada olduğu yıllar sonra ortaya çıkar. Tarihin en büyük hırsızlığı yapılıyor. Birleşmiş Milletler'deki birçok önemli isim de bunu biliyor ama hepsi sessiz! Çünkü çok önemli miktarda para aldılar. Büyük ama çok büyük RÜŞVET döndü!
Peki Rusya krizine dönelim isterseniz... Savaş uçaklarının tacizindeki amaç neydi?
Seçim öncesi Rusya ile yaşanacak kriz, Suriye konusundaki sert hamleniz Erdoğan için çok büyük bir sorunun başlangıcı olacaktı. Çünkü Türkiye'deki sanıyorum 12 ya da 13 sivil toplum kuruluşu, üniversiteler aracılığıyla protesto gösterileri için organize edilmişti. Bu Gezi protestolarından çok daha etkili olacaktı. Çünkü göstericilerin içinde yer alan özel ajanlar, güvenlik güçlerine ateş açacaktı. Sorumlu olarak gösterilecek olan Erdoğan, Murdoch'ın etkisiyle en büyük medya saldırısıyla baş başa kalacaktı. Ama bu tuzağa düşmediniz! Oyun çok tehlikeliydi.
Bir hamle yapsanız sokaklar karışacaktı.
Rusya'ya karşılık verecektiniz ülkeniz kaosa yuvarlanacaktı...
Bugünlük de bu kadar...
Dostum, AK Parti içindeki birkaç isimle, Kemal Derviş'le ve ABD Ankara eski Büyükelçisi Ricciardone ile ilgili çok özel bilgiler paylaştı.
Hiç bilinmeyen dengeleri tek tek anlattı. Bunların bir kısmını da sizlerle paylaşacağım...
Unutmadan Benenson ve Gülen Hareketi ile ilgili de çok önemli gelişmeleri aktardı...
Bunları da inşallah PAZAR günü paylaşırız...
Gazetenizi ayırtmayı unutmayın...
Pişman olmazsınız!