BÜLENT ERANDAÇ

BÜLENT ERANDAÇ

Tarihi 30 Mart 2016

CHP ve HDP'nin Anayasa tuzağı

Yıkım koalisyonu, YERLİ ANAYASA'ya engel olmak için ağababalarıyla beraber tuzaklar kuruyor. CHP ve HDP, kargaşa senaryosu ile toplumu geriyor. AMA NAFİLE. Yeni Anayasa çıkarılmasında denklem şu:
Muhalefet çıkarmaz. İktidar çıkarmak için 14 milletvekili eksikliğini kapatmak zorunda.
Kulislerde bu denklemin çözülmesini sağlayacak, 3 formül tartışılıyor.
1) AK Parti yeni Anayasa'yı hazırlar. TBMM'ye sunar. Oylamada, 330 ya çıkar ya çıkmaz. Onaylamazsa, yıkım muhalefeti insanların yüzüne bakamaz.
2) 14 muhalefet milletvekili gizli oylamada, milletin sesine kulak verir. 330 bulunur, burada MHP kilit rol oynuyor. Aziz Millet, yeni anayasayı onaylamak için sabırla bekliyor.
3) Ekim'de erken seçim olur. HDP baraj altına indi. AK Parti 350 milletvekiliyle gelir, yeni Anayasayı çıkartır, 2017 yılı ilkbahar aylarında referanduma gidilir.
YERLİ ANAYASA MİLLİ BAŞKANLIK, Mayıs başında TBMM'ye sunulacak. Ekim-Kasım ayında düşünülen olası referanduma kadar, Aziz Milletin desteğini artıracak bir strateji izlenecek.
BAŞKANLIK MODELİNİN RUHU: AK Parti yeni Anayasa'yı 60 maddeden oluşan kısa ve sade olarak yazıyor.
Burada, devletin şeklini düzenleyen temel esaslar, temel haklar ve özgürlükler, tek Meclis, Başkanlık sistemi esasına dayanan yürütme ve yargı düzenlemeleri yer alacak.
Tek Meclis, Başbakanlık olmayacak, Bakanlar Kurul'unu Başkan oluşturacak, Başkan, devletin ve yürütmenin başı.
Yürütme yetkisi Başkana ait. Türkiye Cumhuriyetini ve Türk Milletinin birliğini temsil eder; Anayasanın uygulanması, Devlet organlarının düzenli ve uyumlu çalışmasını gözetir.
BAŞKANLIK KARARNAMESİ: Başkan, genel siyasetin yürütülmesinde ihtiyaç duyduğu konularda Başkanlık kararnamesi çıkarabilir.
BAŞKANIN SORUMLULUĞU: Başkan hakkında, kişisel ya da göreviyle ilgili bir suç işlediği iddiasıyla üye tamsayısının en az üçte ikisinin vereceği (367) önerge ile soruşturma açılması istenebilir. Yüce Divan'a sevk kararı üye tamsayısının dörtte üç çoğunluğunun (414) gizli oyuyla alınır.
REVİZYON ŞEMASI
KRİTİK BAKANLAR İÇİN MECLİS ONAYI: Başkan, bakanları parlamento dışından atarken, İçişleri, Adalet, Milli Savunma, Dışişleri gibi kritik bakanlıklara getirilecek isimler ile ilgili parlamentonun da söz sahibi olmasına kapı aralanacak. Başkan, 4 bakanlık için isimler önerecek.
BAŞSAVCILARI MECLİS'İN SEÇMESİ: Milli iradenin yargıya yansıması için illerin Cumhuriyet Başsavcılarının belirlenmesinde Meclis'in de devreye girmesi... Hâkim ve Savcılar Yüksek Kurulu ikiye ayrılıp Hakimler Kurulu üyelerinin bir bölümünü ya da tamamını Meclis'in seçmesi...
MİT MÜSTEŞARI ATAMASI: Başkan, MİT Müsteşarlığı'na getirmek istediği 3 ismi parlamentoya önerecek. Parlamento da bu isimlerden birine onay verecek. Aynı yöntemin 81 ilin veya önemli illerin emniyet müdürü için de geçerli olması düşünülüyor.

SONUÇ:
Başkanlık sistemine karşı çıkan CHP ve HDP'nin tuzakları kırılacak. AZİZ MİLLETİN YERLİ ANAYASA MİLLİ BAŞKANLIK YÜRÜYÜŞÜ HAYIRLI OLSUN. HEDEF, 21'İNCİ YÜZYILIN BÜYÜK TÜRKİYE'SİNİ KURMAK.