BÜLENT ERANDAÇ

BÜLENT ERANDAÇ

Tarihi 15 Şubat 2012

Ortadoğu-MİT fırtınası ve büyük resim

Uluslararası stratejist Ömer Özkaya'nın yorumlarını sık sık gazetemizde görmektesiniz.
Özkaya'yı daha yakından tanırsak, derin analizlerin nereden çıktığını görebiliriz. Turkish Diplomatik dergisini çıkarıyor, Doğu-Batı Enstitüsü Başkanlığı'nı yapıyor. Bir Ortadoğu uzmanı. "Nasıl Darbe yapılır? Pentagon'un İran Operasyonu, Ortadoğu'nun kaderini değiştiren darbe, Zihin kontrolü, İnsan beynini kontrol altına alma yöntemleri, CIA belgeleriyle zihin kontrolü operasyonları" isimli kitapları var.
Özkaya, "Son günlerde ülkemizde meydana gelen bazı garip olayları, doğru analiz edebilmemiz için büyük resme bakmamız gerekir" diyerek, analizine başladı: "Geçen 300 yıla baktığımızda şunu görüyoruz: 100 yılda bir yeni bir dünya kuruluyor. 1715. 1815. 1915.
2015.
1715'te İspanya Veraset Savaşları Anlaşması'yla yeni bir dünya kuruldu. Bu dünya 100 yıl yaşadı. 1815'te Viyana'da toplanan kongre, 1715'te kurulan dünyayı yıktı ve yeni bir dünya inşa etti. Bu dünya da 100 yıl yaşadı.
1915'ten başlayarak Birinci Dünya Savaşı ile yeni bir dünya kuruldu. İşte şimdi 1915'in 100. yılına 3 yıl kaldı. 2015'te yeni bir dünya kurulacak.
Yaklaşık 200 yıldır, hakkında karar alınan bir ülke olan Türkiye, artık karar verici ülkelerden biri olacak. Peki, bu resimde MİT nasıl yer alıyor? Ergenekon, Taliban, El Kaide, Yeni Türkiye'nin hamleleri ve MİT'in müthiş atakları, yeni kurulacak bu dünyaya ilişkin uluslararası kavganın kod isimleri. MİT'in yeni yapılanmasından korkan yabancı oyuncuların oyunları sahneye kondu."

ŞİFRE: TEŞKİLAT-I MAHSUSA
MİT'in yeniden yapılanmasının arka planından yabancı servisler haberdar mı?
"2007'ye kadar, İngiliz Gizli Servisi'nin kurduğu yapı gereği, sadece rejimi korumak üzerine inşaa edilmiş devlet aygıtımız vardı. Emre Taner ve Hakan Fidan'la MİT, ciddi bir yenilenme içindedir. Türk devlet aygıtının antenleri, bir süredir kendi vatandaşına değil, dışa dönüktür.
MİT, Teşkilat-ı Mahsusa'nın defterlerinde kayıtlı ve İstanbul'a bağlı aileleri, bulundukları ülkelerde, yeniden iş başına getirme çabasındadır.
Hindistan'dan Yemen'e kadar geniş bir coğrafyada, Teşkilat-ı Mahsusa'nın kurduğu uyuyan hücreler şimdi uyanmaktadır. '' Bunu biraz daha açar mısınız? "Yaklaşık 80 yıldır, Fransa ve İngiltere adına Ortadoğu'yu idare edecek isimler Londra ve Paris'te belirlenirdi ama artık İstanbul'da belirlenmeye başladı. Geçen hafta TAKVİM'e açıklamıştım.
Tunus'un yeni bakanlar kurulu listesi, Beşiktaş'taki Başbakanlık Ofisi'nde Erdoğan'ın elinde son şekline bağlandı. Tüm bu gelişmeler, bazı uluslararası oyuncuları ciddi manada rahatsız etmektedir.''

BÖLGESEL GÜÇ YENİ TÜRKİYE
Ortadoğu ve Irak-Suriye olayları ile Türkiye ve MİT üzerinde oynanan oyunların ilişkisi nedir?
"Aralarında İsrail'in de olduğu bazı Avrupa devletleri, Kuzey Irak'ta devlet kurmak ve bunu da Kuzey Irak petrolleri ile yaşatmak istiyor. Ancak bunun olabilmesi için Kuzey Irak petrollerinin Akdeniz'e çıkması gerekiyor. Amaç, Kuzey Irak'ı petrolden gelecek parayla cazibe merkezine dönüştürmek, Türkiye, İran, Irak ve Suriye'yi parçalamaktır.
Bu nedenle Suriye'nin toprak bütünlüğü, aslında Türkiye'nin toprak bütünlüğü demektir.
Türk devlet aygıtının Suriye'ye bu kadar önem vermesi, Başbakan'ın 'Suriye bizim iç işimizdir' demesi işte bu sebepledir.
Peki, yeni Irak ve Suriye nasıl kurulacak? "Doğalgaz rezervleri Rusya'nın, petrol rezervleri ise ABD'nin kontrolünde olacaktır. Çin ve Avrupa için sıkıntılı günler hızla yaklaşmaktadır. Bölgesel güç, Yeni Türkiye, ABD ve Rusya'yla beraber hareket etme yanlısı görünmekle beraber, büyük güçler arasında bir denge oyunu oynamaktadır.'' Bunu biraz daha açalım?
Dışişleri Bakanı Davutoğlu'nun önce Rusya'da, sonra Amerika'da bulunması işin şifresini vermektedir. Amerika ve Rusya ile denge konumunda olan Türkiye'nin yeni Irak ve yeni Suriye'nin kurulmasında etkili pozisyonda olduğu gözleniyor. İşte bu durum, Avrupa ve İsrail'i rahatsız etmektedir.
MİT'in değişmekte olan yeni yapısından bu oyuncular rahatsızdır.
MİT'le ilgili son yaşananlar, yürürlükteki yasalara uygun olabilir ama kesinlikle Türkiye'ye hizmet etmiyor. Oynanan ve oynanacak olan olayların arka planında, Türkiye'nin yeni Ortadoğu inşa masasında zayıf bırakılması tezgâhları olacaktır."