BÜLENT ERANDAÇ

BÜLENT ERANDAÇ

Tarihi 16 Eylül 2011

Mossad'a dikkat!

Devletin MİT aracılığıyla PKK'nın 3 yöneticisi ile yaptığı görüşmenin ses kayıtlarının internete düşmesi çeşitli boyutlarıyla tartışılıyor.
Özelilikle zamanlaması, kimin yaptığı, neden yapıldığı, stratejik beyinlerin yorumlarına konu oluyor. Oslo'daki devlet, PKK görüşmesini TAKVİM'e yorumlayan MİT eski Daire Başkanı Prof. Dr. Mahir Kaynak "Bu Avrupa işi. Avrupa ile paslaşan servisler var. Başta Kuzey Irak harekâtını engelleme, hükümetin elini zayıflatma hamlesidir. İktidarı içte ve dışta zorlama hareketi''yorumunu yaptı.
Prof. Dr. Kaynak, görüşmede İngilizce konuşan koordinatör kim olabilir? Ses kaydını kim sızdırdı? Buradan nereye gelinmek isteniyor? Perde gerisinde hangi gizli savaşlar var? Sorularımıza dikkati çekici yanıtlar verdi.

* Burada kilit adam, İngilizce konuşan koordinatör. Tahminime göre, İngiliz Gizli Servis elemanı. İşte şifre burada. Görüşme banta alınmış. İngiliz'de, Türkiye'de ve PKK Avrupa kanadında bilgi var.

* Sızma Avrupa işi. Avrupa ile paslaşan Mossad ihtimali de düşünülmeli. PKK çok elli bir örgüt halinde. Avrupa, Kandil ve İmralı. Bu banta Avrupa kanadı var. Avrupa kanadı nerede yaşıyor?
Yaşadıkları ülke servislerini düşünün.

* Kandil operasyonu, Kuzey Irak üzerinde aktif yönelimlerde Amerika yeşil ışık yaktığı işin, bu işte CIA'yi düşünmemek gerekiyor. MİT'ten sızdırılması olasılığını düşünmüyorum. Yüksek düzey görüşme. Yeni yapısı nedeniyle ihtimal dışı.

TÜRKİYE'NİN GÜÇLÜ ROLÜ
* Niçin yapıldığıyla ok yönlü düşünceler var.
Zamanlama dikkat çekici. Ağırlık Kuzey Irak harekâtını, Kandil operasyonunu engellemeye yönelik. Devleti açmaza sokma hamlesidir bu.
Türk halkına 'Siz zaten arkadaştınız, müzakereler yapıyordunuz. Şimdi harekâta ne gerek var' mesajı veriyorlar. PKK'yı kullanan Avrupa kaynaklı bir güç. ABD değil, çünkü ABD Türkiye'nin Kuzey Irak'a girmesini istiyor.

* Üçüncü şahısların dinlediği iddiasına takılmayın, dinleyen zaten içerdeydi. Hükümetin elini zayıflatıyor. İçeride Türkiye'nin demokratikleşme açılımlarını engellemek isteyenler var. Dışarıda Türkiye'nin bölgesel rolü, Başbakan'ın Ortadoğu'da yaptığı gezi çerçevesinde Filistin meselesinin çözümü konusunda sergilediği güçlü iradeden rahatsız olanlar bulunuyor.

* Amerika, Ortadoğu'da farklı bir modele gitti.
Avrupa eskiden olduğu gibi, bölücülük açısından olaya yaklaşmayı sürdürüyor. Biraz eskiye gidelim. Amerika, Öcalan'ı bize teslim etti.
Neden yolda başına bir kaza gelmedi?
Türkiye'ye gelince de bizdeki idam cezasını kaldırttılar.
Nedeni eğer Öcalan ortadan kaldırılsaydı efsane olacak, yerine bir lider geçecekti. Bu lider de belliydi, Avrupa'daki bir PKK'lı. Ama Amerika 'Niye Kürt hareketinin lideri Avrupa'da olsun. Ben kendim bir lider hazırlarım' dedi. Avrupa'da lider olması düşünülen adam öldürüldü. Kontrol ABD'de kaldı.
Ama Avrupa, işi bırakmadı. Ortadoğu'nun şekillenmesi ile yakından ilgileniyor. Türkiye'nin bölgesel güç konumundan memnun değiller.

* Amerika, Kuzey Irak'tan çekilecek, oradaki Kürtler'i Türkiye himaye edecek. Çünkü Araplar Kürtler'e karşı çok tepkili. Muhtemelen Amerika çekilir çekilmez Irak'ta Kürtler'e saldıracaklardır...
Bizim varlığımız orada Kürtler'e teminat olacaktır. Türkiye, Kuzey Irak Kürt yönetimi yakılaşmasının altında bu yatıyor.

* Bir süre sonra Kandil'e kara harekâtı da yapacağız...
Bunu Kandil'e yapılmış bir kara harekâtı olarak kabul edeceğiniz gibi Kuzey Irak'ta Türkiye'nin askeri varlığının yerleşmesi olarak da kabul edebilirsiniz. İşte bu duruma göre sızdırmayı ve olası gelişmeleri değerlendirmekte yarar var.