BÜLENT ERANDAÇ

BÜLENT ERANDAÇ

Tarihi 23 Şubat 2011

Laçiner: Kaddafi sonrası plan hazır

Devletin kılcal damarlarında dikkatle takip edilen analizleri ile tanınan Uluslararası Stratejik Araştırmalar Kurumu (USAK) Kurucu Başkanı Prof. Dr. Sedat Laçiner, "Libya'da son durumu" Takvim okurlarına açıkladı.
Laçiner, "Kaddafi rejimi de bitti.
Aşiretler konseyi geçici yönetim için yakında devreye girecek. Vahim şeyler olabilir.
İnşallah fazla kan akmadan sıkıntı biter, Kaddafi ve oğlunun sonunu akıttığı kanlar belirlemez" öngörüsünde bulundu. "Kaddafi için iki gün önce kansız değişim şansı vardı, bunu kaçırdı.
Mübarek gibi gitmemek için yol ararken, oğlunun gaddar davranışları bu imkanı kaçırmasına yol açtı. Aşiretler konseyi son kararı verdi. Kaddafi dönüşü olmayan yola girdi. Gelişmeler Kaddafi ailesinin hayatını belirleyecek" diyen Prof. Laçiner, son gelişmeyi de şöyle aktardı: "Amerika, İngiltere ve İtalya dikkatle izliyor. Kaddafi sonrası plan tamamlanıyor.
Partnerler geliştiriliyor. Bir süre içinde aşiretler konseyi, bu plana uygun isimlerini ortaya çıkaracak. Geçici yönetim, batı yanlısı, demokratik hayata geçişe imkan veren düzenlemelere başlayacak." Analizin temel taşları

Amerika ve İtalya'nın derin diplomatik dehlizlerde, kimlerle yeni planı hazırladığına ilişkin, şu bilgiler verildi: "Libya'nın en büyük aşiretlerinden Warfla aşireti üyesi, ülkenin önde gelen dini liderlerinden Prof. Arif Ali Nayed, 'Libya'nın tüm büyük aşiretleri birliktedirler. Onları ayıran tek şey Kaddafi ve rejimi idi. Birleşik Libya kanımızda canlı bir gerçektir. Bundan dolayıdır ki Trablus'ta ellerinde hiçbir şey olmayan insanların, doğudaki kardeşleri ve kız kardeşleri için ölüme koşarcasına sokaklara döküldüklerini görüyorsunuz' açıklaması bir mesajdı.
Sürgündeki muhalif gruplar 14 Şubat'ta bir bildiri yayınlayarak Kaddafi'yi istifaya davet etmişlerdi. Toplumsal Adalet ve Demokrasi Birliği, Libya Milli Kurtuluş (İnkaz) Cephesi, Libya Milli Hareketi, Libya İslami Hareketi Birliği, Libya Muhalefeti Konferansı, Yeter Hareketi, Adalet ve Hakikat için Libya Komisyonu ve Libya Entelektüel ve Yazarları Birliği bildiriye imza koydu. En güçlü muhalif hareketleri Kaddafi sonrası plana destek vermektedir.
Libya İslami Cemaati 1993 yılından sonra Libya Müslüman Kardeşleri olarak anılmaya başladı. Libya Milli Kurtuluş (İnkaz) Cephesi, Kaddafi yönetimine muhalif olarak 1981'de kuruldu. Aşiretler konseyi bu iki cephe ile yakın temas içindedir.''

İsmi listede ilk sırada
Laçiner, Çanakkale Üniversitesi rektörlük seçimlerinde en yüksek oyu aldı. İsmi ilk sırada Cumhurbaşkanı'na gönderiliyor.
Türk milletinin ruhunda ve kaderinde rol oynayan Çanakkale savaşlarının verildiği topraklar üzerinde yükselen Çanakkale Üniversitesi'nin yeni rektörü olarak yapacağı hizmetlerden dolayı Laçiner'e engin başarılar diliyoruz, yolun açık olsun hocam.