BÜLENT ERANDAÇ

BÜLENT ERANDAÇ

Tarihi 25 Ocak 2011

Genelkurmay'ın 'Balyoz' açıklaması

Genelkurmay Başkanlığı, "balyoz darbe" planına yönelik çıkan haberlerden rahatsız olduğunu gösterir bir açıklama yaptı. "TSK, demokrasi, hukukun üstünlüğü ve anayasal değerlere bağlı bir kurum olarak, aksi yönde yapılan telkinlere rağmen, yargı sürecini sabır, sükûnet ve itidalle izlemekte, bu çerçevede bağımsız ve tarafsız olduğuna inandığı yargının er ya da geç doğruyu ortaya çıkarmasını beklemektedir."
Bu açıklama bazı soruları akla getiriyor? Orduya kimler, "Anayasa'ya ve demokrasiye bağlı olma" diyor?
TSK'nın sabırla gelişmeleri izlemekten, asli görevini yerine getirmekten başka yapacağı bir iş olmamalı. Türkiye, beş ay sonra tarihi seçimlerinden birisini yapacak. 1923'te kurduğumuz Cumhuriyet, tam demokrasi ile taçlanacak. Herkes sabırla, sükûnetle ve itidalle bu güzel gelişmelere hazırlanmak durumundadır.

* * *
'ÖZAL AİLESİ' BAĞDAT'TA
Merhum Cumhurbaşkanı Turgut Özal'ın eşi Semra Özal, oğlu Ahmet Özal ve kızı Zeynep Özal'ın, Bağdat'ta Irak Cumhurbaşkanı Talabani ile yaptıkları görüşme siyaset ve ekonomi çevrelerinde merak ediliyor. Özel bir uçakla Bağdat'a giden Özal ailesinin, inşaat ve enerji konularında Bağdat ve Erbil'de ilginç görüşmeler yapmakta oldukları söyleniyor. Semra Özal ve Ahmet Özal, son olarak geçen yıl Mart ayında Erbil'e gitmişlerdi. Ahmet Özal'ın DP'de Genel Başkanlık yarışını kaybettikten sonra, çalışmalarını siyasetten ticarete kaydırıp kaydırmadığı akla geliyor. Önceki gezi sonrası Ahmet Özal şunları söylemişti: "Sayın Mesut Barzani, annemle beni davet etti. Babamın icraatlarını ve bölgeye bakışını konuştuk. Özal Group adlı şirketimizle, Erbil'in Kes Nezam Bölgesi'nde 1000 konutun inşaatına başladık."
Ahmet Özal, 2011 seçimlerinde bakalım ne yapacak? Siyaset ve/veya ticaret mücadelesini hangi yolda yürütecek?

* * *
HEDEFLERDE İKTİDAR VAR!
Başbakan Erdoğan, AK Parti'ye yüzde 50 hedefini koydu. CHP'de ikinci adam Gürsel Tekin "yüzde 37" ve MHP lideri Devlet Bahçeli de en az "yüzde 17" alacaklarını söylüyor. Bu rakamlara bakınca, seçimi kazanacak partiyi, Başbakan olacak ismi görmek mümkün. "Arkadaşını söyle, kim olduğunu anlatayım" atasözümüz var. Bunu "Hedefini söyle, sana ne olacağını söyleyeyim" şeklinde değiştirebiliriz.
Rakamlara diline bakalım:
Yüzde 53 üstünde oy alan bir parti, 367 milletvekili çıkarabilir.
Yüzde 40-50 arasında alan 330-
340 milletvekili çıkarır. İki parti Meclis'e girerse, yüzde 50 oy, 367 milletvekilinin çıkmasına imkân verir. Yüzde 40 altındaki oy, tek başına iktidar getirmez.
Gürsel Tekin, "yüzde 37" dedikten bir süre sonra, Kılıçdaroğlu'nun bunu, "hedef yüzde 40" olarak düzeltmesi, rakamların dilini göstermektedir.

* * *
ERGENEKONCULUK SİYASİ MİSYON OLURSA
...
Encümen-i Daniş'in, "Filizli Köşk'' planı adım adım uygulanıyor. Bu kurumun Başkanı Necmettin Karaduman'ın Prof.
Dr. Süheyl Batum'u çok sevdiğini biliyoruz.
Karaduman, "Batum gibi genç isimlerin siyasetin ön kadrolarında yer alması gerektiğini düşünüyorum" demişti. Prof. Dr.
Batum, CHP'nin şu anda ön saflarında oturan bir isim. Batum'un yeni bir misyonla, Silivri'de tutuklu olan bazı isimlerin milletvekili adayı olması için harekete geçtiğini görüyoruz. Bunun anlamı, Ergenekonculuğu siyasi misyona dönüştürme çabasıdır.