BÜLENT ERANDAÇ

BÜLENT ERANDAÇ

Tarihi 24 Ocak 2011

Türkiye'de 'Üniversite Kenti' projesi

Türkiye'de üniversite sayısının 156'ya ulaşması, 200 üniversitenin hedeflendiği günümüzde, bir kalkınma modeli olarak, 'Üniversite kenti' projeleri gündeme geliyor.
Eskişehir, Sakarya, Erzurum, Trabzon'un kalkınmasında üniversitelerin çok önemli rolü olduğu, birçok az gelişmiş kentimizin bu modelle hızlı kalkınma hamlesine başlayacağı ifade ediliyor. Çanakkale, Diyarbakır, Van, Mardin, Şanlıurfa, Bayburt, Niğde, Kütahya illerinin bu modelle kalkınmasının öncelik almakta aldığı vurgulanıyor.
Uluslarararası Stratejik Araştırmalar Kurumu (USAK) Başkanı Prof. Dr. Sedat Laçiner, üniversite kentleri projelerinin Türkiye'nin birçok az gelişmiş kentinin kalkınmasında oynayacağı rolü içeren bir araştırma yaptı. Çanakkale odak alınarak yapılan araştırma diğer illerimize de örnek olacak özellikler taşıyor.
Prof. Dr. Laçiner, Çanakkale'nin bir ulusal proje haline getirilmesi halinde Türkiye'nin Cambridge'i veya Boston'ı olabileceğine işaret ederken, diğer kentlerin de dikkatini çeken şu vurguları yapıyor: "Çanakkale'nin kalkınması 'Üniversite Kenti' modeline üzerine oturursa kent planlı ve ölçülü büyüyebilir. Batıda 'college town' ya da 'University city' gibi tabirlerle adlandırılan model, bir şehrin ekonomik ve sosyal hayatının üniversite(ler) tarafından geliştirilmesi, kent hayatının üniversite-merkezli olarak şekillenmesidir.
ABD'de bu model üzerine kurulu kentlerin sayısı 300'ü geçmektedir. Avrupa'da da onlarca kent bu anlayış üzere dizayn edilmiştir. Üniversite kentleri, hızlı ama kontrollü, temiz ve nitelikli bir kalkınmayı sağlamaktadır. Bu kentler kısa sürede yüksek teknolojinin, nitelikli istihdamın, hoşgörünün, çok sesliliğin ve gençliğin sembolü haline gelmekte ve bu özellikleri ile bulundukları ülkenin geleceğe güven ve umutla bakmasına katkı sağlamaktadırlar. Bir yandan kente ve ülkeye ekonomik katkı sağlarken, diğer taraftan ekonomik kalkınmanın çevresel ve yaşam kalitesini olumsuz etkileyen maliyetlerini azaltmaktadırlar."

TÜRKİYE'NİN CAMBRİDGE'İ
Türkiye'nin 156 üniversitesi ve sayısı her geçen yıl artan öğrencisi var. Maalesef, dünyanın ilk 500 üniversitesi içinde bir Türk üniversitesi yok.
Dünyanın en iyi üniversiteleri olarak, Harvard, Cambridge, Oxford, MIT, Yale, Stanford, California Teknoloji, California, Berkeley, Imperial College London ve Princeton gösteriliyor.
Türkiye'de, İstanbul Teknik, Boğaziçi, Bilkent, Sabancı, ODTÜ, Hacettepe dünya çağında bir noktaya gelebilir diye düşünülüyor. Büyük olmak için büyük düşünmek gerek. Büyük Türkiye'nin dünya çağında bir üniversitesi olmalıdır.

* * *
GÜRSEL TEKİN'İN MHP TAKTİĞİ
CHP'nin Teşkilatlardan Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Gürsel Tekin'in, CHP-MHP koalisyon hükümetine yeşil ışık yakan konuşmasının siyasetin dar koridorlarında tartışılması sürüyor.
Tekin'in sözleriyle başlayan tartışmanın altında, MHP'nin oy durumuna yönelik bir hesap olduğu vurgulanıyor. CHP daha düne kadar bırakın "iktidar olmayı" ve "iktidar ortaklığı"nı dahi dile getiremezken, Tekin açıklamalarıyla "iktidar hesapları"nı kendi partisi üzerinden yaptırtma gayreti seziliyor. Tekin'in, "MHP baraj altında kalıyor" tezini de çürütmek, MHP'nin baraj altında kalmadığı mesajını vermek istediği, CHP-MHP koalisyon formülü ile MHP'nin Meclis'te yer alacağını gösterme çabası olarak değerlendiriliyor.