Tarihi 18 Temmuz 2012

MHP'de deprem, Bahçeli sallanıyor

Türk siyasetinde bir ilk yaşandı. Bugüne kadar hiç görülmeyen gerçekleşti. Kazanan aslında kaybetti; buna karşılık yarışa bile katılmayan kazandı. İstanbul İl Kongresi'nde ortaya çıkan bu durum, MHP'de kelimenin tam anlamı ile bir deprem etkisi yaptı.
MHP Genel Merkezi, alabildiğine şaşkın!
Şimdi baştan alalım... İstanbul'da geçtiğimiz hafta sonu MHP İl Başkanlığı için 5 güçlü aday yarıştı. Yapılan seçimin sonunda Genel Merkez'in desteklediği Abdurrahman Başkan, 608 oydan 186'sını alarak yeniden İl Başkanı seçildi; ancak Büyük Kongre delegeliklerini kaybetti.
Delegede aslan payını aday bile çıkarmayan Koray Aydın aldı. Son derece akıllı bir taktik uygulayan Koray Aydın, kongreden 5 gün önce İstanbul'a giderek karargâh kurdu.
Herhangi bir adayı desteklemedi. Kendisi de aday çıkartmadı. Ancak, 4 muhalif il başkan adayının listesine de kendisine yakın isimler yerleştirdi. Seçimin sonucunda parti içindeki dengeleri derinden etkileyecek bir tablo ortaya çıktı. Genel Merkez, İl Başkanlığı'nı kazanmasına rağmen, Büyük Kongre delegeliklerini kaybetti. İstanbul'un 147 üst kurul delegesinden 107'sini muhalifler aldı.
Bunların büyük bölümünü de Koray Aydın'ın verdiği isimler oluşturdu.
Bitmedi, dahası var:
Kongre sonucunda diğer 40 delegeliğe kimlerin seçildiği ise belli olmadı. Genel Merkez'in desteklediği listedeki isimlere blok olarak oy verildiği için, hepsi eşit oy aldı. Durum bu olunca, MHP Genel Merkezi'nin desteklediği listedeki 147 isim arasında kura çekilerek, diğer 40 delege belirlenecek.
Delegeler kura ile belirleneceği için Genel Merkez'in kontrolü de sıkıntıya girecek.
Tablo ortada. Devlet Bahçeli, Büyük Kurultay delegesinin neredeyse yüzde 20'sine sahip olan İstanbul'da, Koray Aydın'ın uyguladığı taktiğe yenik düştü. Muhalif kanat, son derece büyük bir avantaj kazandı.
***

İstanbul'daki seçimle birlikte MHP'de il kongreleri sona erdi. Devlet Bahçeli ve Genel Merkez'in alabildiğine asılmasına rağmen, pek çok ilde İstanbul benzeri sonuçlar ortaya çıktı.
En çarpıcı örnek Kütahya'da yaşandı.
Kütahya'da muhaliflerin aday gösterdiği Nihat Kula, Disiplin Kurulu'na verildi.
Buna rağmen parti içi muhalefetin önü kesilemedi. Muhalifler, bir başka adayla yine kongreyi aldı. Pek çok ilde benzer sonuçlarla karşı karşıya kalındı.
MHP içinde muhalefetin Büyük Kurultay öncesi sessiz ve derinden yürüttüğü mücadele sonucunda, Devlet Bahçeli açısından son derece sıkıntılı bir tablo ortaya çıktı.
Bu tablonun ardından, Koray Aydın'ın önümüzdeki haftadan itibaren düzenleyeceği iftar yemekleri gelecek. Aydın, illerde binlerce kişilik büyük iftarlar verecek. Öyle görünüyor ki, muhtemelen Eylül ayında da MHP Genel Başkanlığı'na aday olduğunu açıklayacak.
MHP, kıran kırana bir kongre mücadelesine sahne olacak.
***

MHP'de yaşananlar şaşırtıcı değil. Bunlar son derece normal ve beklenen gelişmeler.
Ak Parti, son seçimden yüzde 50 oy alarak çıktı. Ardından, oy oranında gerileme beklenirken artış kaydedildi. Kamuoyu araştırmaları, bugün seçim olsa Ak Parti'nin birkaç puan daha fazla alacağını gösteriyor.
Buna rağmen Erdoğan, rehavet içine girmedi.
Sürekli olarak hedef büyüttü. Ak Parti'de çıta hep yükseltildi. Erdoğan, son yaptığı atakla Numan Kurtulmuş ve Süleyman Soylu gibi isimlerle partisine güç katmaya çalışıyor.
Daha geniş kesimleri kucaklamak için yeni adımlar atıyor.
Kılıçdaroğlu da farklı değil...
CHP Genel Başkanı, geçmiş hatalarından dersler çıkarıyor. Kurultay'da yeni bir kadro oluşturmaya çalışıyor. O da partisine yeni isimler katıyor. Sağ kesimlere göz kırpıyor.
Vitrin yeniliyor.
MHP'de ise hiçbir hareket yok...
Devlet Bahçeli, yıllardır içe kapalı bir politika izliyor. Başarılarını başkalarının hataları üzerine bina etmeye çalışıyor. MHP, yeni politikalar üretemiyor. Geniş kitlelere mesaj veremiyor. Hiçbir iddiası olmayan bir yapı görüntüsü veriyor. Yıllardır mutsuz olan MHP tabanı, artık çıkış arıyor.
Bu yapı içinde bir dip dalgasının oluşması kaçınılmazdı. O dalga da MHP Büyük Kurultayı öncesinde sessiz, ama oldukça güçlü geldi. Büyük Kongre öncesi Devlet Bahçeli, MHP Genel Başkanlığı döneminin en büyük sıkıntısını yaşıyor. MHP'deki "değişim arzusu" Bahçeli'nin koltuğunu sallıyor.