Doç.Dr.Cevdet Kaya

DOÇ.DR.CEVDET KAYA

Tarihi 17 Şubat 2011

İlaçların etkisi psa testi sayesinde anlaşılır

RADYOTERAPİDEN BAŞKA TEDAVİ?
Hormon tedavisi dediğimiz yöntemde vücuttaki testosteron hormonunu baskılayarak kanserin gidişini durduran ilaçlar var. Erkeklik hormonlarının salgılanmasını veya vücutta etki etmesini engellemektedirler.

HORMON HANGİ
HASTALARA VERİLİYOR?

Çoğunlukla ileri evre olan yani maalesef başka organlara yayılmış olan kanserlerde kullanılır. Bunun yanında prostatı aşmış ama henüz başka organa yayılmamış kanserlere de vermekteyiz. Çünkü ilerlemiş kanserler artık tüm vücuda yayılmış kanserler olarak kabul edilmektedir. Dolayısı ile de sadece prostata yönelik tedaviler etkili olmayacaktır. Bir de destek olarak ameliyattan önce ya da sonra uygulanabilmektedir.

BU İLAÇLAR HER GÜN MÜ VERİLİYOR?
Bunlar genellikle her gün alınan haplar ve ayda yada üç ayda bir uygulanan enjeksiyon tedavisinin birleşimi şeklindedir. Bazen sürekli kullanılması gerekirken, bazen de aralıklı kullanılıp ardından da bir süre kesilmesi gereklidir.

BU İLAÇLARIN ETKİNLİĞİ NEDİR?
PSA kan testi ile anlaşılıyor. Zaten bu ilaçlara başlamamıza karar verdiren de bu test ara verdiren de bu test diyebiliriz. PSA seviyeleri istediğimiz düzeylere inerse ilacın o kişide etkili olduğunu anlayabiliyoruz.