CEMİL ERTEM

CEMİL ERTEM

Tarihi 1 Şubat 2011

Mısır olumsuz etkilemez!

* Mısır olayları piyasaları etkiler mi?
Mısır'da olayların yatışması zaman alacak gibi görünüyor. Çünkü Mübarek hâlâ iktidarda kalmakta ısrar ediyor. Burada Baradey faktörü var. Baradey'i Batı destekliyor ama İsrail şüphesiz Mübarek'in yanında. ABD ise Mübarek'ten desteğini çekmiş görünüyor ama İsrail faktörü yüzünden Baradey'e net bir destek veremiyor. Bu yüzden Mısır'da çözüm için biraz daha beklemek gerek.
Tabii ki piyasalar bu durumu satın alıyorlar; bu süreçte Süveyş Kanalı yüzünden (çünkü petrol sevkiyatında bu kanal çok önemli bir rol oynuyor) petrol fiyatlarında yükselme bekliyoruz. Yine buna bağlı olarak dolar yerel paralar karşısında bir müddet daha değer kazanabilir. Çünkü bizim de dahil olduğumuz gelişmekte olan ülkeler piyasalarından dolar çıkışı ve kâr realizasyonları başladı.

* Altın ve doların önümüzdeki günlerdeki seyri nasıl olur?
Bakın altın tüm bu gelişmelere rağmen geçen ay başlayan inişi sürdürüyor. Altın fiyatlarındaki gerileme Mısır'da olanlara rağmen devam ediyor. Uzun vadeli piyasalarda altın spekülasyonu henüz yok.
Bunun anlamı, küresel piyasalar Tunus'la başlayıp Mısır'la devam eden kargaşa konusunda çok fazla endişe duymuyor.
Bunun için biz altın, dolar gibi spekülasyon konusu olabilecek emtia ve dövizlerde çok hızlı fiyat çıkışları beklemiyoruz. Ancak dolar bir müddet daha 1.60 ve üstü seviyelerde olabilir. Ama kısa sürede bizce 1.60'ın altına inecektir. Eğer bankalar yapay olarak faizleri yukarı çekmezse, faizde de biz önemli bir yükselişin olacağını sanmıyoruz.

* Bu süreçte Türkiye'nin ihracatı olumsuz etkilenir mi?
Etkileneceğini sanmıyorum. Bugün TİM Samsun'da Ocak ayı ihracat rakamlarını açıklıyor. Türkiye'nin özellikle Ortadoğu ve Asya ülkelerine ihracatının arttığını görüyoruz.
Bu artışın son gelişmelere rağmen süreceğini söyleyebiliriz. Mısır, özellikle otomotiv, tekstil gibi Türkiye'nin de küresel pazarlarda iddialı olduğu sektörlerde yatırım alan bir ülkeydi.
Artık bu yatırımların Türkiye'ye dönmesi söz konusu olabilir. Ortadoğu ve K.Afrika'daki olaylar yatışınca buralarda daha istikrarlı bir piyasa ve ekonomi olacaktır. Bu da Türkiye ekonomisini olumlu etkiler.