CEMİL ERTEM

CEMİL ERTEM

Tarihi 31 Ekim 2010

2011'in yol haritası

* 2011'de ekonomide neler olacak?
Resmi Gazete'de yayınlanan 2011 programına göre; ekonomik canlanma ve ihracatı artırmaya yönelik politikalar öne çıkacak. Ancak hükümetin seçimlere cari ekonomik programla gideceğini söyleyebiliriz. Yani önümüzdeki 6 ayda büyümenin hız kesmeyeceğini, ancak bunun piyasalara yansımasının kısıtlı olacağını belirtelim. Çünkü Merkez Bankası enflasyonu kontrol etmek adına faizleri, dünyaya göre yüksek tutmaya devam edecek; piyasadaki likiditeyi de kontrol etmeye çalışacak. Bütçe performansı iyi ve bütçe açığı kontrol edilebilir düzeyde ama buna rağmen hükümet bir seçim ekonomisi izlemeyecek. 2011 programında uzun süredir tartışılan esnek çalışma modeli de yer alıyor. Asgari ücrete 2011'de toplam yüzde 8 zam yapılacak; ama bu yeterli değil.

* Hangi sektörler öne çıkacak?
Şu an inşaat sektörü çok hareketli ancak bu umarız bir balon doğurmaz. Çünkü yapılan çok yoğun inşaata ve sektörde artan arza rağmen fiyatlar da yukarı çıkma eğiliminde. Ayrıca bankalar giderek daha rahat ve düşük faizli krediler veriyorlar. Konut kredileri kısa dönemde daha fazla düşmez. Ancak bir müddet sonra, özellikle eski yapılardaki fiyatlar düşebilir. Çünkü, yapılmakta olan çok yeni konut projesi gündemde ve bunları bankalar fonluyor. Burayı dikkatle izlemek gerek. İkinci önemli sektör parekende. Zincir mağazaların küçük yerlerde de açılacağını ve bayilik sisteminin giderek gelişeceğini söyleyebiliriz. Bunun dışında yazılım ve finans alanında Türkiye'de önemli gelişmeler olacak. Medya tümüyle değişecek ve yenilenecek. Tarım sektörü de doğudan başlayarak büyümeye ve endüstriyel nitelik kazanmaya başlayacak. Tarımda ihracat, zeytin gibi ürünler önem kazanacak.

* Önümüzdeki günlerde öne çıkan yatırım araçları hangileri olur?
Döviz artık yatırım aracı olmaktan çıktı. Altına da fiyatının düştüğü zamanlarda ve ihtiyatlı yaklaşmak gerek. Küçük yatırımcı, profesyonel destek alarak borsada güçlü şirketlerin hisselerine yatırım yapabilir. Ancak burada da zaman zaman oluşan balonlara dikkat. Şu an borsa 70 bin sınırında; önümüzdeki hafta sınırlı yükseliş olabilir. Yakında halka arzlar artacak, bunlar da dikkatli takip edilmeli. TL'nin değerli durumu ve göreli yüksek faiz devam edecek. Bunun için en iyi yatırım yine TL ve faiz. Önümüzdeki hafta ekonomide çok önemli bir değişiklik beklemiyoruz.