Prof.Dr. BİNGÜR SÖNMEZ

PROF.DR. BİNGÜR SÖNMEZ

Tarihi 3 Nisan 2009

Kolesterolün ilaçla tedavisi

Kolesterolün ilaçla tedavisi gerekli midir?
Yeterli diyete ve egzersize rağmen kan yağlarında hedeflenen değerlere çoğu zaman ulaşılamamaktadır. Bu durumda doktor hastaya ilaç ile tedavi önerebilir. Ancak burada yanlış olan, kolesterolün normal kabul edilebilir sınırlarda olan kişilerin de ilaç kullanmasıdır. Çünkü kalp krizi geçiren her hastanın kolesterolü yüksek değildir. Kolesterolleri son derece normal olan ancak başka nedenlerden dolayı kalp krizi geçiren kişilerin kolesterol düşürücü 'statin grubu ilaçları' kullanmaları gerekmemektedir. Hastalar kolesterol düşürücü ilaç kulladıkları zaman kan kolesterol seviyeleri normale inince ilacı bırakabileceklerini zannetmektedirler. Kolesterol düşürücü ilaç bırakıldığı zaman kan yağları gene yükselecektir. Zaman zaman yapılan kontroller ile kan yağları ilaçları arttırılıpeksiltilebilir fakat asla tamamen kesilmemelidir (diabet ilaçları gibi). Statin gurubu ilaçlar sadece kan yağlarını düşürmek ile kalmaz aynı zamanda plak regresyonu yaparak darlığını gerilemesini sağlar ve plak stabilizasyonu yaparak plağın rüptüre (yırtılmasını) olmasını önler.

* Hangi hastalara kolesterol ilaçları başlanabilir?
Kolesterol yüksekliği kötü beslenme sonucu olabileceği gibi genetik özelliklerle de ortaya çıkabilir. Kolesterolü düşürmenin ideal yolu diyet, kilo verme ve egzersiz olmalıdır. Göbek etrafında bulunan yağlar azalmadıkça kan kolesterol seviyesinin normale inmesi mümkün değildir. Ancak bütün bu şartlar yerine getirilse bile genetik özellikler nedeniyle yüksek kolesterolü olan kişilerde, yani vücutta fazla kolesterol yapımı olan kişilerde kolesterol yapımını durdurucu 'statin' adı verilen ilaçlar ile kolesterolün düşürülmesi gerekir. Kolesterol imalatı gece uykuda olduğu için 'statin grubu' kolesterol ilaçlarının gece yatarken (22 00 den sonra) alınması daha uygundur.

* Kolesterol ilaçları, yan etkileri çok yüksek olan ilaçlar grubunda değerlendirilmektedir. Bunun doğrulur payı nedir?
Statin grubu kolesterol ilaçları insanlığın faydalandığı en önemli keşiflerden biridir. Yaşam kalitesi ve hayat süresine olumlu etkisi kanıtlanmıştır. Fakat, yerinde ve doğru kullanımı gün geçtikçe önem kazanmaktadır. Gerekmediği halde ve gerektiğinden yüksek dozlarda kullanılmasından kaynaklanan olumsuz etkiler getirdiği faydaya gölge düşürmektedir. Kolesterol yüksekliği tedavisi mutlaka yaşam şartlarındaki değişiklikle birlikte olmalıdır. Bu olmadan uygulanacak statin tedavisi iyi bir çözüm değildir. Diyet, kolesterolden fakir beslenme, kilo verme, egzersiz mutlaka gereklidir. Tedaviyi terk etmeyi gerektiren yan etki ihtimali 'statin grubu'nda çok azdır. Bu grup ilaçlar, düşük yan etkisi olan ilaç grubu içinde değerlendirilmelidir.

* Kolesterol ilaçlarının kısa ve uzun vadede yan etkileri nasıl ortaya çıkar?
Etkili olan her ilacın da aynı değerlerde istenmeyen etkileri vardır. Kolesterol ilaçlarının da yan etkileri bilinmektedir. İlaç kullanımında önce zararlı olmamalı tezi akıldan çıkarılmamalıdır. Kolesterol ilaçlarından kaynaklanan karaciğer fonksiyonlarında bozulma, kas ağrıları gibi ilacın terk edilmesini gerektirecek yan etkiler görülebilir. Statin grubu ilaçların karaciğere olan yan etkisi idiyosenkrazi (allerjik reaksiyon gibişeklindedir. İlaç kesilmesi ile düzelir. Kalıcı hasar yaratmaz. Eğer kişinin ilaca hassasiyeti varsa yan etki oluşur, doz ve süreye bağımlı değildir. Kolesterolün çok düşürülmesi halinde majör depresyon görülebilir, unutkanlık artabilir, damar sistemindeki ilaç koruyuculuğu ortadan kalkar, bazı hormonların yapımında azalma olur ve ona ait belirtiler görülür. Kas ve eklem ağrıları, safra kesesi taşı oluşumu, mide bağırsak sisteminde tahrişe ait belirtiler gibi şikayetlere rastlanır. Kan yağları düşürücü ilacınızı tereddütsüz olarak kullanınız ve takibini doktorunuza bırakınız.