Tarihi 24 Ekim 2010

"Allah belanı versin"

BEYAZTV'yi açtım önceki akşam… Rasim Ozan Kütahyalı krize girmişti. Kahkahalar ile gülüyor, yönetmene bağırıyordu. "Beni ekrandan alın hah hah haa alın lütfen" diye… Ancak bir türlü almıyorlardı.
Rasim çareyi yüzünü kapatarak kahkaha atmakta buluyordu.
Bu arada telefonda Ümit Zileli vardı. Canlı yayında "Allah belanı versin… Allah belanı versin" diye bağırıyordu… Ümit Zileli'nin bela okuduğu adam da telefonla bağlanmış programa cevap veriyordu; "Senin Allah belanı versin. Senin versin" diye… Rasim gülmeye devam ediyordu… Berhan Şimşek bağlanıyor moderatör Latif Demirci'ye saydırıyor, Latif de ona veriştiriyordu… Rasim Ozan Kütahyalı'nın krizi sürüyor, kahkahaları durdurulamıyordu… İlginç bir programdı.
Neyin tartışıldığını hiç anlamadım. Rasim "Gülme krizim nedeniyle özür dilerim" diyerek kapattı programı… Rasim'i krize sokan neydi acaba?
Canlı yayında bir fıkra mı gelmişti aklına? Niye bize anlatmadı?


HERKESİN BİR KUTUSU VAR

Acun Ilıcalı'nın kutularını izlerken dalıp gidiyor insan… Şaşırıyor.. Kızıyor, seviniyor, yarışıyor, aynı heyecanı duyabiliyor ekran başında… Ne ilginç insan öyküleri var orada… Her insanın hayatına momte edilmiş yaşanmışlıklar, hikayeler gibi… Aza tamah etmeyi de görüyorsunuz, kanaati de, hırsları da… Geçenlerde bir yarışmacı vardı… İbretlik bir manzaraydı… Hayatı boyunca en fazla 1200 lirayı görmüş hayatında… 36 yaşında, borç batağında, kazandığı para fazla kabarık olmayan kredi kartına ipotekli… Önüne konan 84 bin liraya üç saniyede hayır dedi.
Acun çok iyi yakaladı bu tabloyu.
Sık sık "Hayatında en fazla 1200 lira kazanan adam 84 bin liraya üç saniyede hayır diyor" anonsunu yaparak bir sosyal olguyu ekrandan taşırdı… Ailesine tek tek soruyor yarışmacı. Hepsi aynı kutuyu aç diye ittifak ediyor. Açtırıyor 500 bin lira çıkıyor… Ailesine olan öfkeyi gözlerinden okuyorsunuz. Canlı yayında sözlerle de vuruyor ailesini… Hırslar insana neler yaptırıyor? Para için birbirine giren aileler, babalar-evlatlar yok mu etrafımızda?
Bir kutu bize bu hırsları çıkarıyor içinden… Bir yarışmacı da geçtiğimiz günlerde 99 bin liraya hayır dedi.
Bir sonrakinden 101 bin lira alarak yarışmayı bitirdi. İki bin lira daha fazla kazanacağım diye 99 bin lirayı bile riske atabiliyor insan… Para-yaşam-aile-hırs… Her kutudan aslında bunlar çıkıyor… Kazanan bozdura bozdura harcıyor… Kaybeden evinde kalbini, böbreğini, ciğerini solduruyor… İnsan hayatı da bir kutuda değil mi zaten… Kimine 1 gün çıkıyor. Kimine 10 yıl… Kimine de 60 yıl… Kutuyu açıyorlar, kefenle örtüyorlar… Kutu kapanıyor ve hayat bitiyor… Kutuda ne varsa o seninle toprağa giriyor…