PROF. DR. ARİF VERİMLİ

PROF. DR. ARİF VERİMLİ

Tarihi 7 Ağustos 2010

Yeter ki isteyin

* Maalesef hamileyken kansere yakalandım. 3 yıldır savaşıyorum ve yeneceğime inanıyorum. Bir kızım var. Fakat eşim bana yeterince destek olmuyor. Lütfen yardım edin.

CEVAP
Yaşam boyunca mutlu olduğunuz anlardan çok daha mutsuz zamanlar geçireceksiniz. Ben son yıllarda herkesin kaldırabileceği kadar acıyla yüzleştiğine inanmaya başladım. Öncelikle kanser tedavisinde tedaviye sıkıca sarılmak ve bunun yanında psikiyatrik yardım almak son derece önemlidir. Mutsuz giden evlilik hastalığınızdan daha sonra gelen bir önceliğiniz. Kızınıza hiçbir şey olmaz. Aileniz bakar, eşinizin ailesi bakar, devlet bakar. Siz yeter ki iyileşin, iyileşmeye odaklanın.

BUNU HAZMEDEMİYORUM
* Ağabeyimin başka kadınlarla çok özel yazışmalarını yakaladım. Bu mektuplarda yengemden de söz ediyor. Yengem hem akrabamız hem de onu ailece çok seviyoruz. Onun aldatılmasını hazmedemiyorum. Önce babama bu konudan söz edeceğim, sonra da yengeme. Ne dersiniz?

CEVAP

Çok zor bir durum. yengenize söylemek size ve ailenize ne kazandırır, ne kaybettirir. Yengeniz bu durumu öğrendiğinde büyük bir üzüntü yaşayacak. Son derece zor günler yaşayacak. belki boşanma kararı verecek belki de evi terk edecek. Söylemezseniz zamanla belki ağabeyinizi affedeceksin. O da girdiği bu yolun hatalı olduğunu anlayıp, geri adım atacak. Bu konuları bir düşünün ve ondan sonra kararınızı verin.

ÇOK KİLOLU BİR BAYANIM
* 26 yaşında bekar bir kadınım. 97 kiloloyum. Bu kilolarımdan dolayı insanlarla iletişim kuramıyorum. Bu durum tüm hayatımı etkiliyor. Başladığım diyetlere devam edemiyorum. Çok istiyorum ama yapamıyorum. Bu konuda psikiyatrik yardım alırsam işe yarar mı?

CEVAP

Kesinlikle yeme bağımlılığı diye bir kavram vardır. Ayrıca depresyon veya bazı anksiyeteli bozukluklar başta olmak üzere pek çok psikiyatrik rahatsızlık kilo almanıza ya da vermenize etkilidir. Obezite tedavisinde psikiyatristten yardım alınmalıdır. Bu son derece geçerli bir yöntemdir. Obeziteye sebep olan durumlar, psikolojik faktörler ve psikiyatrik hastalıklar olarak karşımıza çıkıyor. Eğer yeme davranışının altındaki psikolojik dinamikler doğru tespit edilir ve hekimler arasında doğru konsülte edilirse gerisi kendiliğinden gelir. Yani bu problem nedeniyle hazırlanacak tedavi yöntemi daha başarılı sonuçlar verecektir. Öncelikle muayene olun ve size önerilen tedavi programını uygulayın.

KIZIM KORKUTUYOR
* 15 yaşındaki kızım ünlülere özeniyor. Gelecekte bu nedenle büyük sorunlar yaşamasından endişe ediyorum. Nasıl bir yöntem öneriyorsunuz?

CEVAP

Histeriyonik Kişilik Bozukluğu'nda hastalar; ilgi odağı olmadıkları durumlarda rahatsız olurlar. Başkalarının yanında cinsel yönden baştan çıkarıcı ve cinselliği çağrıştıran söz ve davranışlarda bulunurlar. İlgiyi üzerlerine çekmek için sürekli fiziksel cazibe ve çekiciliğini kullanırlar, başkalarını etkilemek için yoğun bir çaba harcarlar. Gösteriş yapan, yapmacık, isteklerini çocuksu sesler çıkararak anlatan, tiyatral kişilerdir. Başkalarının dikkatini üzerlerine çekmek için çaba harcarlar. Bu durum kadınlarda, erkeklere göre 20 kat daha fazla görülmektedir. Kişiler terapiye ve ya ilaçlı tedaviye yaklaşmak istemezler. Çünkü zaten yaptıklarının bir kişilik bozukluğu olduğunun farkında değillerdir. Hatta hastalıkları tedavi edilerek ellerinden alındığında mutsuz bile olabilirler. Histeriyonik Kişilik Bozukluğu'nda yaşın ilerlemesiyle birlikte semptomlar da yavaşlar. Korkmaya gerek yok.

ÖFKE KONTROLÜ
* Çok öfkeli bir bayanım. Bu konuda tedavi var mı?

CEVAP

Öncelikle psikiyatrik detaylı muayeneniz yapıldıktan sonra son zamanlarda nelerin sizi öfkelendirdiğini tespit etmeniz şart. İlaçla ve destek olarak psikoterapiyle öfke denetim yöntemlerini öğrenebilir ve geliştirebilirsiniz. Öfke denetim bozukluğu, altında başka türlü bir psikiyatrik bozukluk ya da bozukluklar bulunduran bir dürtü denetim bozukluğudur. Çözümü tıpta ve bilimde bulabilirsiniz.