ALİ ŞERBETÇİ

ALİ ŞERBETÇİ

Tarihi 9 Ağustos 2021

İşçiye hakaret tazminat gerektirir | 9 Ağustos 2021

Özel sektöre ait bir işyerinde çalışıyorum. İşveren işten adam çıkarmak istediğinde işten çıkartmak istediği adam üzerinde baskı kuruyor ve hakaret niteliğinde işten ayrılsam tazminat alabilir miyim? D.Ç.
Sayın Okurum, iş kanununa göre işverenin işçisine hakaret etmesi tazminat hakkı doğurur. Hatta işçi için bildirim bile yapmasına gerek kalmaksızın iş sözleşmesini fesih edebilir. Sizde bu nedenle iş sözleşmenizi fesh ederseniz tazminat hakkınız vardır. Ama hakareti ispatlamalısınız.

Ali Bey, çalıştığımız firmada mesaiye kalıyoruz. Ödeme yapılırken mesai ücretlerimizi zamanında alamıyoruz. Mesai yapmazsak işten atılırız korkumuz var. Bu konuda ne yapmamız gerekiyor? M.A.
Sayın Okurum, İş kanununa göre işveren işçinin ücretini kanun ve ya sözleşme hükümlerine göre hesaplayıp ödemiyorsa ve ya ücret ödemelerinde sürekli gecikme oluyorsa işçi iş sözleşmesini fesh ederek tazminatını talep edebilir. Bu nedenle işverene yazılı olarak fesih bildirimi göndererek iş sözleşmenizi fesh edeceksiniz. Ödemez ise önce arabulucuya başvuracak, sonuç çıkmazsa iş mahkemesine dava açacaksınız.