ALİ ŞERBETÇİ

ALİ ŞERBETÇİ

Tarihi 23 Kasım 2015

Fazla mesai ücreti engellenebilir mi?

Özel bir firmada işe başladım. İmzaladığım sözleşmede 'fazla çalışmalardan dolayı mesai ücreti ödenmeyecektir' diye bir hüküm var. İşyerinden ayrılmam halinde de tazminat ödenmeyeceği, yönünde bir hüküm var. İşe girebilmek için bu sözleşmeyi imzaladım ve işe başladım. İş sözleşmesine böyle bir hüküm koymaları mümkün mü? M. AKTAŞ
Yargıtay kararlarına göre, işçinin ücreti asgari ücretin üzerindeyse ve aylık maktu ücret ödeniyor ise yıllık en fazla 270 saatlik fazla çalışma ücreti de ücrete dahil edilerek sözleşmeye böyle bir hüküm konulmasında yasaya aykırı bir durum yoktur. Ancak ücret düşük bir ücret ise ve işyerinde çok fazla mesai yapılıyorsa böyle bir madde sözleşmeye koyulamaz. Koyulsa bile işçiye fazla çalışma ücreti ödenmesi gerekir. İşçi İş Kanunu'nda belirtilen haklı bir sebepten dolayı iş sözleşmesini fesh ederse tazminata hak kazanır. İş sözleşmesine bunun aksine bir düzenleme konulamaz. Konulsa bile hükmün bir geçerliliği olmaz.

2013 Haziran'da işe başladım. Sigortamı 1 Ocak 2014'te başlattılar. Sigortasız çalıştığım sürenin tazminatını alabilir miyim? Halen aynı yerde çalışmaktayım. 5...505625 Nolu SMS
İşyerinde halen çalışırken tazminat almanız mümkün değildir. İş sözleşmenizin kıdem tazminatını almanızı gerektirecek sebeplerden biri ile sona ermesi halinde kıdem tazminatının hesabında ilk işe giriş tarihiniz esas alınır. Bunun içinde iş mahkemesine hizmet tespit davası açarak sigortasız çalışmış olduğunuz sürenin tespit edilmesi ve giriş tarihinizin belirlenmesi gerekir.

NE ZAMAN EMEKLİ OLURUM?
01.03.1964 doğumluyum, 07.1986'da işe başladım, 2780 günüm var. Ne zaman emekli olurum? 5...816483 Nolu SMS
5300 prim gün şartlarına tabisiniz. İşe giriş askerden sonra ise borçlanarak 5225 prim gün şartlarına tabi olabilirsiniz. Yıl ve yaş tamamlanmış. Prim gün tamamlanınca tam emekli olabilirsiniz. Kısmi emeklilik için ise; 3600 prim günü tamamlayıp 60 yaşınızın dolacağı 01.03.2024'ü beklemeniz gerekmektedir.