ALİ ŞERBETÇİ

ALİ ŞERBETÇİ

Tarihi 18 Mayıs 2013

Dava için zaman aşımına dikkat!

* İlk işe başladığımda, 6 ay sigortasız olarak çalıştım. Daha sonra sigorta primlerim yatmaya başladı. Eğer ki işverenimle anlaşmazlığa düşersem, ihtilaf durumunda, mahkemeyle yüz yüze kalırsak bu 6 ay sigortayı işverene ödetebilir miyim? Elimde her ikimizin de imzası olan böyle bir belge bulunmakta. Bana, "Neden bu kadar bekledin" diye sorarlar mı? 5...646876 Nolu SMS
Sigortasız olarak çalıştığınız dönem için işverenlik aleyhine dava açabilirsiniz. Ancak sigortasız geçen sürenin sonundan itibaren 5 yıl içinde davayı açabilirsiniz. 5 yılı geçirmiş iseniz, davanız zaman aşımına uğrar. Elinizde sigortasız çalıştığınız dönemde işyerinde fiilen çalışmış olduğunuza ilişkin belgeler varsa, bunları mahkemeye delil olarak sunmanız iyi olur.

* Çalıştığı işyeri kızıma şirketin ürettiği mallar hakkında 3'üncü şahıslara 10 yıl boyunca bahsetmemek kaydı ile bir sözleşme imzalatmak istiyor. Bunu imzalamaya mecbur mu? Saim K.
İş sözleşmelerine taraflarca cezai şart ve rekabet yasağına ilişkin hükümler konulması mümkündür. Ancak Yargıtay'ın kararlarına göre, cezai şart ve ya rekabet yasağına ilişkin hükümlerin makul ölçülerde olması gerekir. İş sözleşmesinde ödenecek tazminat kısmının boş bırakılması uygun değildir. Tarafların bu miktarı bilmesi gerekir. İmzalarsa, işveren de ileride bu boş kısma makul ölçülerin üzerinde bir miktar yazarsa, ileride konu mahkemeye intikal ettiği zaman bu miktar mahkemece makul bir oranda belirlenebilir. Sözleşmeyi bu haliyle imzalamazsa, işveren iş sözleşmesini feshedebilir ancak işçiye tazminat ödemek zorundadır.

* * *
NE ZAMAN EMEKLİ OLURUM?
* 01.03.1966 doğumluyum. SSK girişim 01.11.1987. Askerliğimi SSK'dan önce 18 ay yaptım. 8200 günüm var. Kaç yaşında emekli olabilirim? 5...929776 Nolu SMS
SSK girişinize göre, 25 yıl, 50 yaş ve 5375 prim gün şartlarına tabisiniz. 12 aylık askerlik borçlanıp ödemeniz halinde 25 yıl, 49 yaş ve 5300 prim gün şartlarına tabi olursunuz. Başka prim ödemeden 01.03.2015 tarihinde emekli olabilirsiniz.