ALİ ŞERBETÇİ

ALİ ŞERBETÇİ

Tarihi 19 Ekim 2010

Emeklilikte yaşı bekleyen şirket ortakları dikkat!

Büyük bir şirkette personel biriminde çalışıyorum. Anonim şirket ortağımız Bağ-Kur'da prim ödeme gün sayısını tamamladı. Ancak emekli olabilmesi için yaşa takılıyor. Bağ-Kur primini ödemesek olur mu? Bağ-Kur primi kesintiye uğrar mı? Fatma YÜCE/İstanbul
Anonim şirketlerin yönetim kurulu üyesi olan ortakları, sigortalı sayılmakta ve bunlar 4/b'li Bağ-Kur sigortalısı olmaktadır. Prim ödeme gün sayısını tamamlayan ancak yaştan dolayı emekliliğini bekleyen şirket ortağınız için Bağ-Kur primlerini ödemeye devam etmeniz gerekiyor. Emeklilik için prim gün sayısını doldurup, yaş şartını doldurmayı bekleyen şirket ortakları için, prim ödememelerine yönelik istisnai bir durum bulunmamakta, bu durumda olanların prim ödemeye devam etmesi gerekmektedir.

22.09.1963 doğumluyum. 1985 yılında Bağ-Kur'a girdim, 15 yıl hiç prim ödemedim. Devlet beni 2000 yılında Bağ-Kur'lu yaptı. Kaybım olan 15 yılı nasıl kazanırım? 1985 yılında açmış olduğum işyerimi 25 yıldır kapatmadan devam ettirmekteyim. Gökay BURSA/GEMLİK
2000 yılından önceki hizmetleri alabilmeniz için çok geç kalmışsınız. Şöyle ki; Bağ-Kur'a girişleri 04.10.2000 tarihinden sonra olan vergi mükellefleri ya da şirket ortaklarının girişleri kanunen bu tarihten önceye çekilememekteydi. Ancak iş mahkemesine dava açtığınızda bu süreleri tekrar kazanma şansınız vardı. Şimdi durum biraz farklı, çünkü 01.10.2008 tarihinde yeni yasa ile biraz daha bu yol kapanmış gibi görünmektedir. Fakat yargı yolunuz açıktır. İş mahkemesine dava açabilirsiniz.

KAMUDA İŞ OLANAKLARI
Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı; 20 jeofizik mühendisliği, 7 inşaat, 1 bilgisayar, 1 bilişim sistemleri, 1 endüstri, 1 haberleşme, 1 harita mühendisliği, 1 şehir ve bölge planlama, 1 sosyoloji, 1 psikoloji, 5 acil yardım ve afet yönetimi, 2 maliye, 8 hukuk ve 15 iktisat, işletme, siyaset bilimi ve kamu yönetimi, kamu yönetimi, çalışma ekonomisi, çalışma ekonomisi ve endüstriyel ilişkiler, uluslararası ilişkiler, siyaset bilimi ve uluslararası ilişkiler eğitimli olmak üzere 50 'Afet ve Acil Durum Yönetimi Uzman Yardımcısı' alacak. Başvurular 20 Ekim'e kadar www.afad.qov.tr adresli internet sitesinden yapılacak.

KÜTAHYA Zafertepeçalköy Belediyesi itfaiye eri alacak. Son başvuru tarihi 2 Kasım 2010.

MUĞLA Kavaklıdere Belediyesi itfaiye eri alacak. Son başvuru tarihi 2 Kasım 2010.