Yüksek ateş kaç derece? Yetişkinlerde 37-38 derece ateş normal mi?

Yetişkinlerde yüksek ateş kaç derece? 37-38 derece ateş normal mi sorusuna ateşini ölçen kişiler yanıt arıyor. Koronavirüs belirtileri arasında en önemlisi yüksek ateş olmaktadır. Bu nedenle kendini halsiz ve hasta hisseden vatandaşlar, ateşlerini ölçerek yüksek ateşi olup olmadığını anlamaya çalışıyor. Peki, yüksek ateş ne anlama geliyor? Yüksek ateş kaç derece? 37-38 derece ateş normal mi?

Giriş Tarihi 24 Mart 2020, 11:36 Güncelleme 24 Mart 2020, 11:36
Yüksek ateş kaç derece? Yetişkinlerde 37-38 derece ateş normal mi?

İÇİNDEKİLER

Koronavirüs belirtilerinin yakından takip edildiği son günlerde, ateşi olduğunu hisseden vatandaşlar ateşlerini ölçüyor. Peki, 37-38 derece ateş normal mi? Yetişkinlerde yüksek ateş kaç derece? Vücut ısısının yüksek olmasına ateş adı verilmektedir. Koronavirüs belirtilerinin en başında da yüksek ateş gelmektedir. Peki, yüksek ateş nasıl anlaşılır? Yetişkinlerde yüksek ateş kaç derece? İşte yanıtı!

YÜKSEK ATEŞ KAÇ DERECE?

Vücut ısısının normalin üzerine çıkması ateş olarak tanımlanır. Genel olarak makattan ölçülen normal vücut ısısı 36.4 - 37.6 Cº , koltuk altından ölçülen normal ısı ise 36.5-37.0 0C olarak kabul edilir.

Çocuklarda vücut ısısı, erişkinlerden daha yüksektir ve ateşin gün içinde belli bir ritmi vardır. Gün boyu sabah ve akşam saatleri arsında 0.5-1.0 C fark bulunur. Bu duruma günlük ısı ritmi denilir. Çocuklarda en yüksek vücut ısısı saat 17-19 arasında, en düşük ısı ise saat 24- 06 arasında olmaktadır. Vücut ısısı ağızdan, makattan, koltuk altı ya da kulaktan ölçülebilir. Koltuk altı ısısı, gerçek vücut ısısından biraz daha düşüktür.

Vücut ısısının 37oC nin üzerinde olması durumunda ateşten söz edilir. Koltuk altı ısısı 37-37.5 oC arası çok hafif ateş, 37.6-37.9oC arası hafif ateş, 38-38.5 oC arası orta derecede yüksek ateş, 38.5-39.5 oC arası yüksek ateş, 40oC nin üzerinde ise çok yüksek ateştir. Koltukaltından alınan ateş değerleri makattan alınana göre 10C daha düşüktür. Makattan yapılan ölçümlerde bu duruma dikkat etmek gerekir.

Ateşi tespit etmenin en doğru ölçüm metodu termometre (derece) kullanmaktır. El teması ile ateşin ölçülmesi göreceli olup ayrıca bulunulan ortama göre yanılmalara neden olabilmektedir.

GÜN GÜN KORONAVİRÜS BELİRTİLERİ

1-3. gün: Soğuk algınlığı ve gribe benzeyen belirtiler ortaya çıkar. Hafif ateş ve boğaz ağrısı görülebilir. Bağışıklık zayıfsa mide bulantısı ve ishal görülebilir.

4. gün: Boğaz ağrısı şiddetlenir. Ses boğuklaşır. Yeme ve içmede zorluk yaşanabilir. Hafif baş ağrısı ile birlikte ishal başlar.

5. gün: Boğaz ağrısı şiddetlenir. Yeme ve içme oldukça ağrılı bir hale gelir. Vücudu ve uzuvları hareket ettirmek sancılı olur. Eklem ağrıları görülür.

6. gün: Kuru öksürük başlar. Konuşurken yutkunurken boğaz ağrısı şiddetlenir. Şiddetli bitkinlik başlar. Mide bulantısı artar. Zaman zaman nefes almada zorluk yaşanır. İshal ve kusma şiddetlenir.

7. gün: Ateş 38 dereceye yükselir. Öksürük ve balgam çok şiddetlenir. Vücut ve baş ağrılarıyla birlikte kusma çok şiddetli bir hale gelir.

8. gün: Soluk alıp vermek çok güç bir hale gelir. Göğüs bölgesi çok ağır olarak hissedilir. Öksürükle birlikte baş ve eklem ağrıları son derece artar. Vücut sıcaklığı 38 derecenin üzerine çıkar.

9. gün: Tüm belirtiler şiddetle artar. Yüz veya dudaklarda mavileşme görülür. Öksürük ve balgam çok şiddetlenir. Vücut ve baş ağrılarıyla birlikte kusma çok şiddetli bir hale gelir. Bu belirtilere sahipseniz hemen tıbbi yardım alın.