Cemre suya düştü mü? 2020 İkinci cemre ne zaman düşer? Cemre düşmesi nedir?

Cemre suya düştü mü? Havaların ısınması anlamına gelen cemrenin ilki 19-20 Şubat'ta havaya düştü. Üç aşamada gerçekleşen cemrenin ikincisi için araştırmalar sürüyor. Suya düşecek olan cemrenin tarihleri, son günlerde en çok aranılanlar arasında bulunuyor. Peki, cemre suya düştü mü? 2020 ikinci cemre ne zaman düşer? Cemre düşmesi nedir?

Giriş Tarihi 24 Şubat 2020, 11:25 Güncelleme 24 Şubat 2020, 11:25
Cemre suya düştü mü? 2020 İkinci cemre ne zaman düşer? Cemre düşmesi nedir?

İÇİNDEKİLER

İkinci cemre suya ne zaman düşecek? Cemre düşmesi ile birlikte havaların ısındığına inanılır. Türk kültüründe de önemli bir yere sahip olan cemre düşmesinin tarihleri, soğuk havaların etkisiyle araştırılmaya başlandı. İlk cemre geçtiğimiz gün (19-20 Şubat'ta) havaya düşmüştü. Gözler ikinci ve üçüncü cemrelerin düşeceği tarihe çevrildi. Peki, cemre suya düştü mü? 2020 ikinci cemre ne zaman düşer? Cemre düşmesi nedir? İşte cevaplar...

TÜRK KÜLTÜRÜNDE ÖNEMLİ YERE SAHİP

Halk arasında cemre düşmesiyle birlikte Hıdırellez ve nevruz kutlamaları başlıyor. Cemre düşmesi, Türk kültüründe de önemli bir yere sahiptir. Kültür ve edebiyat alanında kendine yer bulmuştur. Dİvan şairleri cemre zamanlarında önemli kişilere övgü şiirleri yazarlardı. Bu şiirlere 'cemreviye' denilmektedir.

DETAYLAR BİR SONRAKİ SAYFADA

CEMRELER NE ZAMAN DÜŞÜYOR?

Cemre düşme olayı 3 aşamada gerçekleşmektedir. Cemrenin ilki havaya, ikincisi suya, üçüncüsü toprağa düşer.

İşte 2020 cemre tarihleri:

İlk cemre 19-20 Şubat tarihlerinde havaya düştü.

İkinci cemre 26-27 Şubat'ta suya düşecek.

Üçüncü ve son cemre ise 5-6 Mart tarihlerinde toprağa düşecek.

CEMRE DÜŞMESİ NEDİR?

Cemrenin ilkbahar başlamadan hemen önce 7 gün arayla havaya, suya ve toprağa sırasıyla düştüğüne inanılır.

Bu düşen cemreler sayesinde hava, su ve toprak ısınır.

Halk arasında cemre düşmesiyle birlikte Hıdırellez ve nevruz kutlamaları başlamaktadır.

CEMREYLE İLİŞKİLİ ATASÖZLERİ

Prof. Dr. Oğuz, tabiatı gözlemleyen halkın bu konuda birçok atasözü ürettiğini belirterek, "Ağustos soğuya soğuya kışı getirir, şubat ılıya ılıya yazı getirir" gibi atasözlerinin cemrelerle başlayan ısınmaya yönelik bir gözlemin sonucu olduğunu aktardı.

Geceyle gündüzün eşitlendiği 21 Mart'tan yani "nevruz"dan sonra gündüzlerin uzamaya başladığını söyleyen Oğuz, şunları kaydetti:

"Halk, 'Mart kapıdan baktırır, kazma kürek yaktırır' diyerek cemrelerin yaz için yeterli olmadığını gözleme dayalı olarak ifade eder. 'İstersen yazı, bekle Hıdırellez'i' atasözü veya 'Mayıs ayı gelende dağlarda kar olur mu?' türküsü halkın tabiata yönelik bu gözleminin bir sonucu olarak karşımıza çıkar. Nitekim bizim 'bahar bayramı' olarak tanıdığımız Hıdırellez, aslında halk takviminde cemrelerin düşüşünden başlayarak kışın ve eski yılın bitişinin, yazın ve yeni yılın gelişinin kutlanmasıdır."