Bugün kandil mi? Bugün ne kandili var? 8 Kasım Cuma bugün Mevlid Kandili mi?

Bugün kandil mi? sorusu günün en çok aranılanları arasında yer alıyor. Sosyal medyada yapılan paylaşımlar sonrası vatandaşlar bugün kandil olup olmadığını araştırmaya başladı. Sabah saatlerinden itibaren yoğun şekilde tebrik ve kutlama mesajı alan kişiler, bugün ne kandili olduğunu sorguluyor. Peki, Bugün kandil mi? Bugün ne kandili var? 8 Kasım Cuma bugün Mevlid Kandili mi?

Giriş Tarihi 08 Kasım 2019, 07:29 Güncelleme 08 Kasım 2019, 07:29
Bugün kandil mi? Bugün ne kandili var? 8 Kasım Cuma bugün Mevlid Kandili mi?

İÇİNDEKİLER

Bugün kandil mi? Bugün ne kandili var? Milyonlarca vatandaş, günün ilk saatlerinden itibaren bu sorulara yanıt aramaya başladı. Sosyal medyada yapılan paylaşımlar sonrası ve kendilerine SMS ile gelen kandil mesajlarını alan vatandaşlar bugün hangi kandilin idrak edileceğini araştırmaya başladı. Peki, Bugün kandil mi? Bugün ne kandili var? 8 Kasım Cuma bugün Mevlid Kandili mi?

BUGÜN KANDİL Mİ?

8 Kasım Cuma yani bugün Mevlid Kandili idrak edilecek.

Kelime anlamıyla doğum zamanını ifade eden Mevlid, İslam Peygamberi Hz. Muhammed'in doğduğu geceyi nitelemektedir. Tarih olarak kesinlik bildirilmese de Hz. Muhammed'in Rebiülevvel ayının on ikinci gecesinde doğduğu bilinmektedir.

MEVLİD KANDİLİ'NDE NELER YAPILMALI?

Hz. Peygamber (s.a.s.), bazı mübarek gün ve gecelerin değerlendirilmesini tavsiye etmiştir (Tirmizî, Savm, 39). Ancak bu gün ve gecelere ait özel bir namaz veya ibadet şeklinden bahsetmemiştir. Bu bağlamda mübarek gün ve geceleri, bağışlanma ve hayatımıza çekidüzen vermek için fırsat anı olarak görmemiz gerekmektedir. Dolayısıyla müminler kandil gecelerinde, hayatlarının gidişatını gözden geçirmeli; hata ve günahları için tövbe etmeli, dua ederek, Kur'an-ı Kerim okuyup anlamaya çalışarak, kaza veya nafile namaz kılarak bu fırsatları değerlendirmelidirler.

Kandil gecelerinin gündüzlerinde yani geceyi takip eden ertesi günde oruç tutmak müstehaptır. Zira Hz. Peygamber (s.a.s.), "Şaban'ın ortasında (yani berat gecesinde) ibadet ediniz, gündüz oruç tutunuz. Allah o gece güneşin batmasıyla dünya semasında tecelli eder ve fecir doğana kadar, 'Yok mu benden af isteyen onu affedeyim, yok mu benden rızık isteyen ona rızık vereyim, yok mu bir musibete uğrayan ona afiyet vereyim, yok mu isteyen…' der." (İbn Mâce, İkâmetü's-Salat, 191) buyurmuştur.

MEVLİD-İ ŞERİF OKUTMANIN SEVABI VAR MIDIR?

Mevlid, tevhidle ilgili bazı bilgileri vermekle başlayan daha sonra Hz. Muhammed'in (s.a.s.) hayatının bazı safhaları ile yüce ahlakını ve bir kısım mucizelerini anlatan dinî-lirik bir şiir mecmuasıdır. XV. asrın başında, Süleyman Çelebi tarafından "Vesiletü'n-Necat" adı ile yazılmış olan bu mecmuanın; ölüm, doğum, sünnet, nikâh gibi çeşitli vesilelerle yapılan toplantılarda, evlerde veya camilerde okunması zamanla âdet hâline gelmiştir.

Mevlid okumak veya okutmak farz, vacip, sünnet veya müstehab değildir. Bu sebeple mevlit okumak veya okutmak dinî yönden yapılması gereken bir görev değildir.

Bu itibarla dinî bir zorunluluk olarak görülmediği sürece, evlerde veya camilerde mevlid okunmasında veya okutulmasında bir sakınca bulunmamaktadır.

REBİÜLEVVEL AYI NEDİR?

Rebiülevvel ayı Ay'ın hareketleri esas alınarak oluşturulan İslamî takvimin aylarından biridir. Resulullah (S.A.V), bu ayda dünyaya geldiği için arabi ayların en şereflisi olarak nitelendirilmektedir. Doğum vakti sabaha yakın bir zamandır. Bugün, günlerin en sevinçlilerinden kabul edilerek değerlendirilir.

Süleyman Çelebi'nin mevlidinde bu tarih şöyle zikredilir: "ol Rebiulevvel ayın nicesi-on ikinci gice isneyn gicesi". Bu ay içerisinde, bilhassa on ikinci gecesinde ihtiyaç sahiplerine ikramlarda bulunarak, Resulullah (S.A.V)'in doğum sevinci canlı tutulmaya çalışılır.