Kurban Bayramı yurtiçi, aras, mng kargolar açık mı? Bayramda eczane, PTT, noter açık mı?

Kurban Bayramı yurtiçi, aras, mng kargolar açık mı? Arefe günü eczane, PTT, noter açık mı? Kurban Bayramı'nda kargolar açık mı? 2019 yılında Kurban Bayramı'na sayılı günler kala, tüm yurtta bayram heyecanı başladı. İnternette ise Kurban Bayramı'nda kargolar çalışıyor mu, bayramda kargo şirketleri açık mı sorularına yanıt aranıyor. İşte Kurban Bayramı'nda kargolar açık mı? Merak edilen detaylar haberimizde. Yukarıda belirttiğimiz tatil günlerinden arefe günün Cumartesi gününe denk geldiğini görüyoruz. Dolayısı ile bu gün zaten hafta sonuna denk geldiği için bankacılık işlemleri alınmayacaktır. Ayrıca bayram günleri de resmi tatiller içinde olduğundan 12 - 13 - 14 tarihlerinde de işlem yapamazsınız.

Giriş Tarihi 11 Ağustos 2019, 12:56 Güncelleme 11 Ağustos 2019, 13:01
Kurban Bayramı yurtiçi, aras, mng kargolar açık mı? Bayramda eczane, PTT, noter açık mı?

İÇİNDEKİLER

Kurban Bayramı'nda kargolar açık mı? Kurban Bayramı süresince kargo gönderecek veya kargo alacak olanlar kargoların bayramda çalışıp çalışmadığını merak ediyor.İnternette ise Kurban Bayramı'nda kargolar çalışıyor mu, bayramda kargo şirketleri açık mı sorularına yanıt aranıyor. İşte Kurban Bayramı'nda kargolar açık mı? Merak edilen detaylar haberimizde... Bu senenin (2019) Kurban Bayramı 11 Ağustos Pazar gününden başlıyor. Arefe günü ise 10 Ağustos 2019 Cumartesi gününe denk geliyor. Bununla birlikte Bayramın diğer 3 günü hafta içine denk geliyor. Arefe günüde ve bayramın 2. 3. ve 4. gününe denk gelen diğer günlerinde, ayrıca resmi tatil olması halinde Perşembe ve Cuma günlerinde bankalar açık olacak mı? Arefe günü eczane, PTT, noter açık mı?

10 Ağustos Arefe Günü Bankalar Açık mı?

10 Ağustos 2019 Cumartesi : Arefe günü
11 Ağustos 2019 Pazar : Bayramın 1. günü
12 Ağustos 2019 Pazartesi : Bayramın 2. günü
13 Ağustos 2019 Salı : Bayramın 3. günü
14 Ağustos 2019 Çarşamba : Bayramın 4. günü

Bankacılık işlemleri BORSA İSTANBUL ile bağlantılı bir şekilde yürümektedir. BORSA'nın kapalı olduğu bütün günlerde bankacılık işlemleri de kapalıdır. Normal şartlarda Cumartesi ve Pazar günleri (hafta sonları) ve diğer resmi tatillerde Borsa İstanbul kapalıdır.

Yukarıda belirttiğimiz tatil günlerinden arefe günün Cumartesi gününe denk geldiğini görüyoruz. Dolayısı ile bu gün zaten hafta sonuna denk geldiği için bankacılık işlemleri alınmayacaktır. Ayrıca bayram günleri de resmi tatiller içinde olduğundan 12 - 13 - 14 tarihlerinde de işlem yapamazsınız.

Ancak 9 gün resmi tatil olsa dahi Perşembe ve Cuma günleri açık olacaktır. Dolayısı ile EFT ve Havale işlemlerini en erken 15 Ağustos 2019 Perşembe gününden itibaren yapabilirsiniz.

Arife Günleri Bankalar Açık Mı?

Ramazan ve Kurban Bayramı gibi dini bayramların arife (arefe) günleri resmi tatil ilan edilmektedir. Ancak bazı banka şubeleri arife günlerinde yarım gün çalışmaktadır. ATM'lerden, telefon bankacılığından ya da internet bankacılığından yapılamayacak işlemlerde arife günleri açık olan banka şubeleri sıkça aratılmaktadır.

Bayram heyecanı yaşayan pek çok kişi tatil gelmeden resmi işlemlerini yapabilmek için hangi kurumların arife günü çalıştığını aratıyor. Bu yıl Ramazan Bayramı arifesi Pazartesi gününe denk gelmişti. Bu nedenle çoğu resmi kurum Pazartesi günü 13:00'a kadar açıktı. Ancak Kurban Bayramı 11 Ağustos Pazar günü, arife günü ise 10 Ağustos Cumartesi gününe denk geliyor. Bu nedenle Kurban Bayramı öncesinde tüm resmi kurumlar gibi bankalar da resmi tatile girecek ve açık olmayacak.

Bayram Arifesinde Banka Şubeleri Açık Olacak Mı?

Kurban Bayramı'nın son günü 14 Ağustos Çarşamba günüdür. Diyanet İşleri Bakanlığı bayram tatili konusunda henüz bir açıklama yapmadı. Eğer Perşembe ve Cuma günleri hafta sonu tatili ile birleştirilirse bankada işlem yapması gerekenler 19 Ağustos Pazartesi gününü beklemek zorunda kalabilirler. Çarşamba gününden sonraki günler tatil olmazsa 15 Ağustos Perşembe günü tüm banka şubeleri açık olacağından bu tarihlerde şubelere gelebilirler.

Bankaların yanı sıra noter, PTT şubeleri ve nöbetçi eczaneler için de aynı durum geçerlidir. Resmi kurumlar Kurban Bayramı arifesi olan Cumartesi günü çalışmamaktadır. Nöbetçi eczaneler Cumartesi günleri de çalıştığı için Kurban Bayramı öncesinde yarım gün açık çalışacaklar. Geçtiğimiz Ramazan Bayramı'nda arife gününün Pazartesi günü olması sebebiyle tüm resmi kurumlar yarım gün çalıştı.

Sonuç olarak bayram arifelerinde banka şubeleri tam gün değil yarım gün çalışmaktadır. Ancak arife günü Cumartesi ve Pazar gibi hafta sonu günleri olursa, diğer resmi kurumlar gibi banka şubeleri de açılmamaktadır.

AREFE NEDİR?

Lügatte "tanıma" manasına gelir. Başka günlere ve Ramazan bayramından önceki güne Arefe denmez. Müslümanlığın beş şartından birisi de hali vakti yerinde olan zenginlerin hacca gitmesidir. Haccın şartlarından biri ise; Arefe günü Arafat'ın Vadiy-i Urene denilen yerinden başka herhangi bir yerinde, öğle ve ikindi namazlarından sonra vakfeye durmaktır.

Bu ibadet bir Gün önce olursa, hac kabul olmaz. O bakımdan haccın kabulü, Arefe gününün doğru olmasına bağlıdır. Arabi aylar gökteki hilalin görülmesi ile başlar. Hilalin görülmesi hesap ile anlaşılan Gün veya bir sonraki gündür. Hiçbir zaman bir önceki gün değildir.

Arefe, İslam dininin kıymet verdiği günlerdendir. Bu hususlarda Peygamberimiz sallallahü aleyhi ve sellem buyurdu ki: Arefe gününe hürmet ediniz! Çünkü Allahü tealänın kıymet verdiği bir gündür. Arefe gecesi ibadet edenler Cehennem'den azad olur. Arefe günü ibadet edenlerin iki senelik günahları affolur. Biri geçmiş senenin, diğeri gelecek senenin günahıdır. Arefe günü bin ihlas okuyanın bütün günahları affolur ve her duası kabul olur. Hepsini besmele ile okumalıdır.

KURBAN BAYRAMI NEDİR?

Kurban gerek fert gerekse toplum açısından çeşitli yararlar taşıyan malî bir ibadettir. Kişi kurban kesmekle Allah'ın emrine boyun eğmiş ve kulluk bilincini koruduğunu canlı bir biçimde ortaya koymuş olur. Müminler her kurban kesiminde Hz. İbrâhim ile oğlu İsmâil'in Cenâb-ı Hakk'ın buyruğuna mutlak itaat konusunda verdikleri başarılı sınavın hâtırasını tazelemiş ve kendilerinin de benzeri bir itaate hazır olduğunu simgesel davranışla göstermiş olmaktadır. Kurban toplumda kardeşlik, yardımlaşma ve dayanışma ruhunu canlı tutar, sosyal adaletin gerçekleşmesine katkıda bulunur. Özellikle et satın alma imkânı hiç bulunmayan veya çok sınırlı olan yoksulların bulunduğu ortamlarda onun bu rolünü daha belirgin biçimde görmek mümkündür. Zengine malını Allah'ın rızâsı, yardımlaşma ve başkalarıyla paylaşma yolunda harcama zevk ve alışkanlığını verir, onu cimrilik hastalığından, dünya malına tutkunluktan kurtarır. Fakirin de varlıklı kullar aracılığıyla Allah'a şükretmesine, dünya nimetinin yeryüzündeki dağılımı konusunda karamsarlık ve düşmanlıktan kendini kurtarmasına ve kendini toplumunun bir üyesi olarak hissetmesine vesile olur.