Husuf (Ay tutulması) namazı nedir? Husuf namazı nasıl kılınır ve kaç rekattır?

Ay tutulmasına hüsûf denmektedir. Peygamber Efendimiz güneş ve ay tutulmalarında, açılıncaya kadar namaz kılıp dua etmeyi tavsiye etmektedir. Vatandaşlar ay tutulmasının olduğu bu gece de Husuf namazı nasıl kılınır sorusuna yanıt aramaya başladı. Peki, Husuf namazı kaç rekattır? İşte Husuf namazına dair bilinmesi gerekenler...

Giriş Tarihi 16 Temmuz 2019, 23:39 Güncelleme 16 Temmuz 2019, 23:50
Husuf Ay tutulması namazı nedir? Husuf namazı nasıl kılınır ve kaç rekattır?

İÇİNDEKİLER

16 Temmuz'u 17 Temmuz'a bağlayan gece gerçekleşecek olan "Parçalı Ay Tutulması" büyük bir ilgiyle takip ediliyor. Tamamı gözlemlenebilecek bu tutulma Türkiye saati ile 21.43-03.18 saatlerinde gerçekleşecek. Vatandaşlar bu nedenle Husuf namazı hakkında araştırma yapıyor. Bilindiği üzere Husuf, ay tutulması demektir. Peki, Husuf namazı nasıl kılınır, kaç rekattır?

PEYGAMBERİMİZİN KÜSÛF VE HÜSÛF İÇİN HADİSİ NEDİR?

Peygamberimiz oğlu İbrâhim'in öldüğü gün güneş tutulması üzerine şöyle demiştir: "Ay ve güneş Allah'ın varlığını ve kudretini gösteren alâmetlerdir. Bunlar hiç kimsenin ölümünden veya yaşamasından/doğmasından dolayı tutulmazlar. Ay veya güneş tutulmasını gördüğünüz zaman, açılıncaya kadar namaz kılın, dua edin" (Buhârî, "Küsûf", 1, 15)

HUSUF NAMAZI NASIL KILINIR?

Husuf namazına gelince, bunun sünnet olup olmadığı ve cemaatle kılınıp kılınmayacağı tartışmalıdır. Ay tutulması güneş tutulmasından daha fazla olduğu halde Peygamberimiz (s.a.s.)'in bu sebeple namaz kılmadığını öne süren Ebu Hanife ve Malik, husuf namazının sünnet olmadığını söylemişlerdir. Ancak böyle bir durumda tek başına iki rekat namaz kılınabilir, fakat cemaat yapılmaz. Şafii ve Ahmed b. Hanbel'e göre ise hüsuf namazı da küsuf namazı gibi sünnettir, cemaatle kılınır (Kasani, Bedai'u's-sanai', Beyrut, 1982, I, 282; Nevevi, el-Mecmu', Daru'l-Fikr, ts. , V, 44-45; İbn Rüşd, Bidayetü'l-müctehid, Mısır, 1395/1975, I, 213).

HUSUF NAMAZI SÜNNET MİDİR?

Ebû Hanîfe ve Mâlik, ay tutulması güneş tutulmasından daha fazla olduğu halde Peygamberimiz'in bu sebeple namaz kılmadığını öne sürerek, hüsûf namazının sünnet olmadığını söylemişlerdir. Ancak böyle bir durumda tek başına iki rek'at namaz kılınabilir, müstehaptır. Şâfiî ve Ahmed b. Hanbel'e göre ise hüsûf namazı da küsûf namazı gibi sünnettir, cemaatle kılınır.

PEYGAMBERİMİZİN DOĞA OLAYLARINA DUASI NEYDİ?

Şiddetli rüzgâr, aşırı yağmur, aşırı soğuk ve benzeri durumlarda, bunların can ve mal kaybına yol açabilecek doğal âfete dönüşmemesi için dua etmek ve bu anlamda iki rek'at namaz kılmak güzel (müstehap) bulunmuştur. Nitekim Peygamberimiz şiddetli bir rüzgâr estiğinde şöyle dua etmiştir: "Allahım! Senden rüzgârın en hayırlısını, rüzgârla gönderdiklerinin en hayırlısını isterim. bu rüzgârın kötülüğünden, bu rüzgârdakilerin kötülüğünden ve rüzgârla gönderdiğin şeylerin kötülüğünden sana sığınırım" (Tirmizî, "Da'avât", 48, 88; Müslim, "İstiska", 15). Bu durumlarda namaz ve dua, tabiat olaylarının insanlarda ve çevrede hâsıl edebileceği olumsuz etkilere karşı Allah'tan yardım dileme mahiyetindedir.