Sıcak çarpması nedir? Güneş çarpmasının belirtileri ve nedenleri nelerdir?

Yaz mevsiminde olduğumuz şu günlerde sıcak nedeniyle birçok insan sıcak çarpması gibi olumsuzluklarla karşı karşıya geliyor. Meteoroloji'den kısa bir süre önce sıcak çarpmasına dair bir uyarı geldi. Şimdi birçok insan "Sıcak çarpması nedir?" sorusuna yanıt arıyor. Peki, güneş çarpmasının belirtileri nelerdir? İşte cevabı...

Giriş Tarihi 24 Haziran 2019, 23:11 Güncelleme 25 Haziran 2019, 02:11
Sıcak çarpması nedir? Güneş çarpmasının belirtileri ve nedenleri nelerdir?

İÇİNDEKİLER

Uzun bir süre yüksek sıcaklara maruz kalan kişilerde güneş çarpması belirtileri görülmektedir. Güneş çarpmasının diğer adı sıcak çarpması olarak da bilinmektedir. Yüksek sıcaklık durumunda vücut aşırı miktarda ısı üretir ve bu iki nedenin birleşimiyle kişilerde sıcak çarpması görülür. Sıcak çarpması nedeniyle vücudun ısı-düzenleyici sistemi görevini yapamaz hale gelir. Peki, güneş ya da diğer adıyla sıcak çarpmasının belirtileri ve nedenleri nelerdir? İşte merakla araştırılan o sorunun yanıtı....

GÜNEŞ ÇARPMASININ NEDENLERİ NELERDİR?

Sıcak bir ortamda insan vücudu deri yüzeyine doğru kan akışını artırarak, terleyerek ve sıcak havayı soluk verme yoluyla dışarı atarak kendisini fazla ısıdan kurtarır. Bu mekanizmalar bazı durumlarda tam olarak görevini yapamaz duruma gelebilir ve ısı nedenli belirtilerden dolayı, tedavi olunmadığı zaman güneş çarpması kaçınılmaz hale gelebilir.

Kan sıcaklık seviyesi normal aralığının üzerine çıktığında beyindeki bir kontrol merkezi (hipotalamus) dolaşım sistemine kan dolaşımını artırmak ve özellikle derideki kan damarlarını genişletmek için bir sinyal gönderir. Genişleyen kan damarlarından daha fazla kan akmasıyla kandaki fazla ısı daha soğuk olan dışarıya doğru atılır. Bu, kanı soğutmak için yeterli olmazsa ter bezleri buharlaştıkça deriyi soğutan ter üretmeye başlar.

Fakat hava sıcaklığı çok yüksek olursa kanın deri yüzeyine yakın damarlarda dolaşımıyla yeterli soğuma sağlanamaz ve vücut sıcaklığı artar. Vücut, kaybettiğinden daha fazla ısı üretmeye başladığında merkezi vücut ısısı sıcak bitkinliğine ya da güneş çarpmasına neden olabilecek tehlikeli seviyelere çıkabilir.

Güneş çarpması genellikle çok yüksek sıcaklıklara maruz kalındığında görülür. Örneğin; yaz aylarında hiç alışık olunmayan seviyelerdeki sıcak ortamlarda çalışırken güneş çarpması ihtimali yüksektir. Nemli hava da ayrıca terlemeyle sağlanan soğutma mekanizmasının etkisini azaltıcı bir faktördür. Kalın giyinmek, çok yemek yemek ve fazla alkol tüketmek de güneş çarpmasını tetikler.

Güneş çarpması belirtilerinin temel nedeni su miktarından ziyade tuzun bileşenleri olan sodyum ve klor kaybıdır.

GÜNEŞ ÇARPMASININ BELİRTİLERİ NELERDİR?

- Vücut sıcaklığının hızlı bir şekilde 40 derece ve üzerine çıkması

- Baş ağrısı

- Kas krampları

- Açılmış göz bebekleri

- Tutarsız konuşmalar, çevreyi tanıyamama, şaşkınlık, agresif konuşma ya da davranışlar, ajitasyon ve halüsinasyonlar

- Uyuklama ya da sersemlik hali

- Havale geçirme

- Bilinç kaybı

- Sıcak ve kuru cilt

- Terleyememe

- Cilt önce kızarır daha sonra soluk ve morumsu bir renk alır

- Normalden daha hızlı bir soluk alıp verme

- Hızlı nabız atması.