KKTC Kapalı Maraş nerede? İşte Kapalı Maraş haritası ve tarihi...

KKTC hükümeti yıllardır kapalı olan Maraş'ı açma kararı aldı. Yaşanan bu gelişmenin ardından vatandaşlar Kapalı Maraş nerede sorusuna yanıt aramaya başladı. Gelen bilgilere göre Maraş'ın statüsünün netleşmesi için KKTC ve Ankara birlikte hareket edecek.

Giriş Tarihi 18 Haziran 2019, 20:31 Güncelleme 18 Haziran 2019, 20:35
KKTC Kapalı Maraş nerede? İşte Kapalı Maraş haritası ve tarihi...

İÇİNDEKİLER

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) hükümeti 1974'ten beri kapalı olan Maraş'ın açılması yönünde önemli bir karar aldı. Yaşanan bu son dakika gelişmesinin ardından internette Kapalı Maraş nerede sorusuna yanıt aranıyor. İşte Kapalı Maraş haritası...

MARAŞ NEREDE?

Maraş, Gazimağusa şehrinde bulunan mahalle, Kıbrıs'ın en ünlü bölgesiydi. Yapılan anlaşmalar sonrası büyük bir kısmı yerleşim ve iskana kapatılmıştır. Maraş, 1974 yılında 13 Ağustos'ta İkinci Kıbrıs Harekâtı sırasında Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından ele geçirilmiştir.

1974 öncesi Akdeniz'in en ünlü tatil merkezlerinden biri olan Maraş, şu sıralar Birleşmiş Milletler tarafından denetlenen ve Kıbrıs adasını ikiye ayıran "Yeşil Hat" tampon bölgesindedir. İçerisinde BM'ye ait bir adet bina bulunmaktadır. Yaklaşık 400 metre ilerisinde ise altı apartman Türk Silahlı Kuvvetleri'ne orduevi yapılması için tahsis edilmiştir.

Türk Silahlı Kuvvetleri mensupları ile orduevi yanında bulunan kız öğrenci yurdunda kalan öğrenciler dışında içeriye giriş kesinlikle yasaktır. Hayalet şehri görmek isteyen yabancı turistler Maraş İkon Kilisesi'nden öteye gidememektedirler. Ancak 2016 yılından itibaren turistlerin kiliseye de girmeleri yasaklanmıştır. Askeri kartı olanlar, yurtlarda kalanlar ve kayıtlı taksiler haricinde hiçbir şekilde sivil araç ve yaya Kapalı Maraş Bölgesi'ne alınmamaktadır.