Hadi ipucu sorusu: Şahmeran efsanesi hikayesi nedir? Şahmeran Hamamı nerede? 27 Mayıs Hadi yarışması

Şahmeran efsanesi Hadi ipucu sorusunda yer aldı. Bugün 12.30'da başlayacak yarışma öncesi ipucu sorusunu paylaşan Hadi ekibi, takipçilerine Şahmeran efsanesi ile ilgili bir soru paylaştı. Hadi tarafından yapılan açıklamada, tarihi özelliklere sahip Şahmeran Hamamı'nın nerede olduğu soruldu. Peki, Şahmeran Hamamı nerede? Şahmeran efsanesi nedir? İşte 27 Mayıs Hadi ipucu sorusu ve cevabı...

Giriş Tarihi 27 Mayıs 2019, 11:44 Güncelleme 27 Mayıs 2019, 11:44
Hadi ipucu sorusu: Şahmeran efsanesi hikayesi nedir? Şahmeran Hamamı nerede? 27 Mayıs Hadi yarışması

İÇİNDEKİLER

Hadi ipucu sorusu için bekleyiş sona erdi. Canlı mobil bilgi yarışması Hadi'nin bugünkü ipucu sorusu Şahmeran efsanesinden geliyor. Hadi ekibi resmi Instagram hesabından yaptığı paylaşımda, Şahmeran Hamamı'nın nerede, hangi ilimizde yer aldığını sordu. Peki, Şahmeran Hamamı nerede? Şahmeran efsanesi nedir? İşte 27 Mayıs Hadi ipucu sorusu cevabı ve Şahmeran efsanesi ile ilgili merak edilenler...

HADİ İPUCU SORUSU (27 MAYIS)

Hadi tarafından yapılan açıklamada, "Şahmeran Hamamı ile ilgili efsaneyi duydunuz mu sevgili hadiciler. Tüm özellikleri ile Türk hamamı kimliğini yansıtan bu yapıda, yılanların şahı olarak bilinen insan başlı, yılan gövdeli efsanevi Şahmeran'ın öldürüldüğü dile getiriliyor. Peki siz, bu tarihi özelliklere sahip Şahmeran Hamamı nerede biliyor musunuz?" denildi.

İşte cevabı...

Soru: Şahmeran Hamamı nerede?

Cevap: MERSİN / TARSUS

Tüm özellikleri ile Türk hamamı kimliğini yansıtan bu yapıda, yılanların şahı olarak bilinen insan başlı, yılan gövdeli efsanevi Şahmeran'ın öldürüldüğü dile getiriliyor.

İşte Şahmeran efsanesi ile ilgili merak edilenler...

ŞAHMERAN EFSANESİ

Efsane çok değişik şekillerde anlatılsa da yerli halkın bildiği ve nesilden nesile aktarılan şekliyle anlatacağız. Şahmeran yer altında yaşayan kralların, kraliçesi olarak bilinen ve belden aşağısı yılan olan güzeller güzeli genç bir kızdır. Yarı insan yarı yılan olan Şahmeran temiz hava almak için yer yüzüne çıkar ve asil bir Kralın oğluna aşık olur. Kralın oğlu da babasına birine aşık olduğunu ve evlenmek istediğini söyler. Kral, oğlunun evlenme isteğini geri çevirmez ve kabul eder.

Genç ve yakışıklı prens, Şahmeranın bir yaratık olduğunu bilmemektedir. Şahmeran ise yeryüzünde kabul edilmeyeceğini ve ona uygun bir hayat olmadığını bilmektedir. Şahmeran, yer yüzüne çıkarken kendi halkına (yılanlara) "Ben yer yüzünde evlenmeye çıkıyorum, eğer yukarıda davulların sesi susarsa bilin ki ben öldüm. O zaman sizde yer yüzüne çıkacak ve tüm insanları öldüreceksiniz."

Şahmeran yer yüzüne çıktıktan sonra Kral, oğlunun evleneceği kadının bir yaratık olduğunu anlar. Oğlunun bu kızla evlenmesini istemez lakin oğlunu da üzmemek için adamlarına emir vererek Şahmeranı nasıl öldürüyorsanız öldürün. Kralın adamları da harekete geçerek bir oyun kurarlar ve Şahmerana "Bizim burada bir gelenek vardır, evlenmeden önce gelinler hamama götürülür ve biz seni gelin hamamına götüreceğiz." Günümüzde Şahmeran Hamamı olarak bilinen Roma Hamamına götürülür.

Rivayete göre Şahmeran, hamamın göbek taşında kesilerek öldürülür. Göbek taşı yuvarlak büyükçe bir mermerdir, günümüzde hala göbek taşında ve duvarlarda Şahmeran'a ait kan izleri bulunmaktadır. Kan izleri, hamam gibi sıcak ortamlarda kahverengiye dönüşmesi gerekirken Şahmeranın kanı özel olduğu için kırmızı kalmıştır.