İşlenmiş gıdalar beyne zarar veriyor! Şeker beyni yaşlandırır...

Ağızları tatlandıran şeker, beynimize acı çektiriyor! Dr. David Perlmutter, kek, poğaça ve hazır meyve sularının beyne zarar verdiğini ve demansa neden olduğunu söylüyor...

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 18 Şubat 2019 Güncelleme 18 Şubat 2019, 07:59
İşlenmiş gıdalar beyne zarar veriyor! Şeker beyni yaşlandırır...

İÇİNDEKİLER




A
BD'li Nörolog ve Beslenme Uzmanı Dr. David Perlmutter, beynin şifresini araştırdı. İşlenmiş gıdaların ve tahılların beyne zarar verdiğini açıkladı. Şekerin, beyin hücrelerine zarar verdiğini belirten Dr. Perlmutter, meyve bile yenmemesi gerektiğini anlattı. Şu bilgileri paylaştı: Şeker... Bir kase mısır gevreği ya da bir dilim üzümlü kek... Tüm bu lezzetler, iştah kabartsa da vücuda zarar veriyor. Bel bölgesinde yağlanma ve obeziteye neden olan şekerli besinler, beyne de zarar veriyor. Bu besinlerdeki şeker, elbette meyve ve balda bulunanlar kadar doğal değil. Sağlığımızı asıl tehdit eden çaya kahveye attığımız sofra şekeri olarak geçen tatlandırıcılar. Früktoz oranı yüksek olan mısır şurubu, meşrubatlarda bolca bulunur ve obezitenin asıl nedenidir.



Şeker hastalığı, böbrek ve kalp kadar, Alzheimer'a da davetiye çıkarır. ABD'de yapılan araştırmaya göre 65 yaş ve üzerindeki şeker hastalarının Alzheimer gelişme riski diğer hastalara göre 10 kat daha fazladır. Karın bölgesindeki yağlanma, elbette sadece dış görünüşümüzü etkilemiyor. Göbek, beynin de yaşlanmasına ve küçülmesine neden oluyor. Belin, kalçaya oranı büyüdükçe hafıza sorunları ortaya çıkıyor. Araştırmalara göre obezlerde Alzheimer, normal insanlara göre daha sık ortaya çıkıyor. Kilo kontrolü ve egzersiz ise nörolojik hastalıkları önlüyor.



HAFIZAYA HUMUS GÜCÜ


MALZEMELER:
450 gram nohut
4 çorba kaşığı limon suyu
1.5 çorba kaşığı tahin
2 diş sarımsak
Yarım çay kaşığı tuz
Maydanoz

YAPILIŞI: Nohutları haşlayın ve süzün. Limon suyu, tahin, sarımsak, zeytinyağı ve tuz ile birlikte mutfak robotundan geçirin. Pürüzsüz hale gelen karışımı bir servis tabağına alın. Zeytinyağı ve maydanozla süsleyin.



BALIK YİYİN
Son zamanlarda herkes Omega-3 ve Omega-6'dan bahsediyor. Omega-6, mısır özü ve Ayçiçek gibi sağlıksız yağlarda bulunuyor. Omega-3 yağları ise beyin dostu olarak biliniyor. Balık, keten tohumu ve ceviz en çok Omega-3 içeren besinler arasında bulunuyor. Beyin hücrelerini güçlendiren bu besinler, güçlü bir hafızanın kapısını aralıyor. Tüm deniz mahsullerinde de bolca Omega-3 bulunuyor. Dana, kuzu ve sığır etleri de faydalı yağlar içerir. Ancak bu hayvanların da tahılla değil çimen ve otla beslenen serbest hayvanlar olması gerekiyor.



ENGİNARSIZ OLMAZ
Tahıl ve hamur işi hariç tüm yeşil yapraklı sebzeler, içerdikleri faydalı vitaminler ile beyin hücrelerini güçlendirir. Brüksel lahanası, brokoli, karalahana, enginar, kereviz, fasulye, rezene, pırasa, semizotu, turp ve şalgam, güçlü bir hafıza demektir. Bu sebzelerin, günlük hayatta tüketilmesi kan şekerinin de uzun süre dengelenmesini sağlayarak beyne güç verir.

MODERN ÇAĞIN ZEHİRİ - DR. DAVID PERLMUTTER

HAZIRLAYAN: SİNEM UYSAL

​YARIN: SPOR YAPMAYI UNUTMAYIN