Sağlıklı hafızanın yolu mideden geçer! Alzheimer’ın ilacı turşu

Sağlıklı bir hafızanın yolu, mideden geçiyor. Beslenme Uzmanı Dr. David Perlmutter, diyabetin Alzheimer’a neden olduğunu söylüyor ve uyarıyor: Poğaça ve kek yemeyin!

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 14 Şubat 2019 Güncelleme 14 Şubat 2019, 07:59
Sağlıklı hafızanın yolu mideden geçer! Alzheimer’ın ilacı turşu

İÇİNDEKİLER



A
BD'li Nörolog ve Beslenme Uzmanı Dr. David Perlmutter, hastalıkların altında yatan nedeni araştırdı. Alzheimer, dikkat eksikliği, yorgunluk, cinsel isteksizlik hatta baş ağrısının bile tüketilen besinlerden kaynaklandığını açıkladı.


Karbonhidrat ve şeker ağırlıklı bir beslenme tarzının, en çok beyne zarar verdiğini belirten Dr. Perlmutter, tahıllı besinlerin hepsinden uzak durulması gerektiğini vurguladı. Şu bilgileri paylaştı:

Eskiden büyükanne ve büyükbabalarımız, hatta onların da anne ve babaları hastalıktan değil yaşlılıktan hayatını kaybediyordu. Hastalıklar ise verem kolera ve dizanteri gibi bulaşıcı rahatsızlıklarla sınırlıydı. Günümüzde ise kronik yüzlerce hastalık var. Gelişen sağlık bilimi ile insan ömrü uzadı ancak insanların hastalıkla geçirdiği süre de aynı oranda uzadı. Üstelik tıp, bu hastalıkların hepsine 'genetik' diyerek tüm suçu ailemize attı. Ancak ne kronik baş ağrılarının, ne depresyonun ne de epilepsinin suçlusu DNA'larımız değil tükettiğimiz besinlerdi.





BEYNİMİZ ACI ÇEKİYOR
Günlük hayatta çok severek tüketilen makarna, pilav, poğaça ve kekler, aslında vücudumuz için en gerekli olan organa yani beynimize zarar verir. Hatta acı çektirir. Şeker deposu meyveler, karbonhidratlar ve tahıllı tüm besinler yani severek yediğimiz ekmek bile beynimize zarar vermekle kalmayıp yaşlanmamızı da hızlandırır. Biz bir tabak makarnayı veya bir dilim pastayı zevkle yerken beyin hücrelerimiz bu sırada acı çeker!




Birçok nörolojik sorun, aşırı karbonhidrat ve yetersiz sağlıklı yağ tüketiminden kaynaklanıyor. Yanlış beslenme, obezite ile birlikte adeta bir salgın gibi yayılan Alzheimer'a neden oluyor.



ÖNLENEBİLİR
DİYABET, beyin sağlığını olumsuz etkiler. TİP-1 ve TİP-2 olarak ikiye ayrılan diyabette genetik faktörler etkili olur. Vücudun insülin üretemediği tür olan TİP- 1'in tedavisi yoktur. TİP-2 ise yaşam tarzı ve beslenme alışkanlıkları ile önlenebilir. Günümüzde Alzheimer, artık diyabetin bir türü olarak kabul edilir. TİP-3 diye adlandırılan Alzheimer, diyabetlilerde iki kat fazla görülür.





PROBİYOTİK HAYAT KURTARIR
Bilimsel araştırmalar bağırsaktaki bakterilerin beyin sağlığı üzerindeki etkisini gösteriyor. Süt ve süt ürünleri, kefir, turşu ve bozada bulunan probiyotikler, beyin ve bağırsak sağlığını koruyan ana besinleri oluşturuyor. Çölyak hastalığından, huzursuz bağırsak sendromuna kadar pek çok sindirim sistemi rahatsızlığını önleyen bu besinler vücuda enerji veriyor. Kronik ağrı ve depresyonla mücadele ediyor.





MUTLAKA SU İÇİN
Sağlıklı bir vücut için su olmazsa olmazdır. İdeal olan saf sudan şaşmamaktır. Vücut ağırlığınızı 32 gramla çarparak vücudunuzun ne kadar suya ihtiyacı olduğunu bulabilirsiniz. Örneğin 70 kiloysanız günde 2.24 litre su içmeniz gerekir. Çay ve kahve de tüketebilirsiniz. Ancak günün ilerleyen saatlerinde tüketmemeye dikkat edin. İçtiğiniz her kafeinli içecek için fazladan 500 mililitre su için. Badem sütü de sağlıklı bir seçim olacaktır.





OMLET
Hazırlanışı: Soğan, domates, tuz, karabiber ve yumurtaları bir kasede karıştırın. Hindistan cevizi yağını tavaya döküp kızdırın, karışımı ekleyin ve yumurtalar katılaşmaya başlayana kadar pişirin. Omleti spatulayla ters çevirin ve diğer yüzünü de 1 dakika pişirmeye devam edin. Ardından dilimlenmiş avokado ile servis edin.

NOT EDİN
İnce doğranmış bir soğan
İnce doğranmış bir domates
Yarım çay kaşığı tuz
Yarım çay kaşığı karabiber
2 yumurta
1 çorba kaşığı Hindistan cevizi yağı
Çeyrek dilim avokado

YARIN: KOLESTEROL NE KADAR MASUM?