Obezite tansiyona davetiye! İşte obezitenin yol açtığı hastalıklar...

Çağın vebası obezite, başka sağlık sorunlarına da davetiye çıkartıyor. Dr. Keramettin Şar, “Fazla kilo, kısırlığa ve yüksek tansiyona neden olur. Zayıflamak için beklemeyin” diyor.

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 14 Şubat 2019 Güncelleme 14 Şubat 2019, 07:59
Obezite tansiyona davetiye! İşte obezitenin yol açtığı hastalıklar...

İÇİNDEKİLER



Yanlış
beslenme ve hareketsizliğe bağlı gelişen, çağın en büyük sağlık sorunlarından biri haline gelen obezite, hayatı tehdit ediyor. Araştırmalar dünyada 1.9 milyar erişkinin fazla kilolu, 650 milyon kişinin de obez olduğunu ortaya koyuyor. Ülkemizde ise 16 milyon insan obezite ile mücadele ediyor. Vücut sistemini bozan obezite, başka sağlık sorunlarını beraberinde getiriyor.




Acıbadem Altunizade Hastanesi İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Keramettin Şar, obezitenin sebep olduğu rahatsızlıkları sıralıyor:

KISIRLIK: Çiftlerin korunmamasına rağmen 1 yıl boyunca çocuk sahibi olamaması, kısırlığı gösteriyor. Obezite, kısırlığın en büyük nedenlerinden birini oluşturuyor. Araştırmalar, vücut kitle indeksi 35'in üzerinde olan kadınların hamile kalma şansının yüzde 26 azaldığını gösteriyor.



UYKU APNESİ: Sabahları yorgun uyanma, aşırı uyku hali ve halsizlik bu sağlık sorununun belirtisini oluşturuyor. Uykuda boğulma hissiyle belirti veren uyku apnesi, obezite hastalarının yüzde 20'sinde görülüyor. Hatta uzun dönemde bu hastalarda kalp damar hastalıklarına ve kalp krizine neden oluyor.



SAFRA KESESİ TAŞI: Safra kesesi taşı, obez hastalarda daha sık görülüyor. Hatta bu risk, diğer insanlara göre 6 kat artıyor.



KARACİĞERDE YAĞLANMA: Genellikle önemsenmeyen bu sağlık problemi tedavi edilmezse siroza ve karaciğer kanserine neden olabiliyor. Araştırmalar, obezlerde yağlı karaciğer riskinin 3 kat fazla olduğunu gösteriyor.



REFLÜ: Sık görülen mide hastalıklarından reflü, obezleri tehdit ediyor. Araştırmalara göre obezlerde reflü görülme sıklığı artıyor. Reflü şikayetleri kilo verildiğinde azalıyor.



TİP 2 DİYABET: Fazla kilo, sık acıkma, açken sinirli olma ve yemekten 1-2 saat sonra oluşan uyku halinin altında TİP-2 diyabet yatıyor. Araştırmalara göre vücut kitle indeksi 30 olan hastaların yüzde 32'sinde kan şekeri yüksekliği görülüyor. Bu nedenle kilolu olanların kan şekeri seviyelerine dikkat etmesi gerekiyor.



DEPRESYON: Fazla kilo, kişinin ruh sağlığını da bozuyor. Bu kişilerde depresif ruh hali ve yorgunluk daha sık görülüyor.



HİPERTANSİYON: Obez hastalarda, trigliserid, total kolesterol ve kötü huylu kolesterol LDL düzeyleri yükseliyor. İyi kolesterol ise düşüyor. Bunun sonucunda kan basıncı yükseliyor. Vücut kitle indeksi 25'in üzerinde olanlarda hipertansiyon gelişme riski 5 kat artıyor.



KANSER: Vücut kitle indeksinde her 5 birimlik artış, kanser riskini yüzde 10 artırıyor. Obezite hastalarında yemek borusu, mide, böbrek, meme ve kolon kanseri sık görülüyor.