Trans yağlar sağlığımızla oynuyor! Margarin kalp hastalıklarına neden oluyor

Ekmeğe sürülen margarin, kalbimizi kırıyor! Kolesterolü yükseltip sağlığımızla oynuyor. Meme kanserine davetiye çıkartıyor.

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 12 Şubat 2019 Güncelleme 12 Şubat 2019, 08:00
Trans yağlar sağlığımızla oynuyor! Margarin kalp hastalıklarına neden oluyor

İÇİNDEKİLER



Sağlıklı
bir hayatın yolu sağlıklı besinleri tüketmekten geçiyor. Paketli her gıdada bulunan trans yağlar, sağlığımızla oynuyor. Margarin, kalp hastalıklarına neden oluyor.



Beslenme Uzmanı Prof. Dr. Joe Schwarcz, yeşil çayın ise zayıflatıcı etkisi olduğunu söylüyor. Şu bilgileri veriyor:


KALP, TRANS YAĞ SEVMEZ: Trans yağlar, besin kaynaklarımıza hidrojenasyonun dikkatsizliğinden kaynaklanan yan ürünlerle girer. Doğada bulunan yağlar, doymuş ve doymamış olarak ikiye ayrılmaktadır. Genel bir kural olarak bitkisel yağlar, tekli ya da çoklu doymamışken hayvansal yağlar, doymuş yağlardır. Kısacası doymuş yağlar katıdır ve ekmeğe sürülebilir. Hayvansal yağlar, kolesterolü yükseltir ve bu nedenle uzak durmamız gerekir. Trans yağlar, paketli ve işlenmiş gıdalarda bulunur. Doğadaki hiçbir portakalda, muzda, brokolide ve elmada trans yağ yoktur.



Ancak paketli bir çörek de trans yağ ve margarin gibi fabrikasyon yağlar bolca bulunur. Pişirme yağlarının defalarca kullanılması sonucu dönüştüğü hal olan trans yağlar hakkında farklı bilimsel araştırmalar da yapıldı. Buna göre kötü kolesterolü yükselten trans yağların kalp hastalığı riskini de artırdığı saptandı. Vücut için gerekli iyi kolesterolü de düşürdüğü ortaya çıktı. Yine diyabet, meme kanseri ve astım riskini de artırdığı ortaya çıktı.



DETOKS NE KADAR FAYDALI?
Buğday, et, süt, alkol, kafein, şeker, tuz ve işlenmiş gıdalarla vedalaşıp meyve ve sebze, buğdaysız hamur, esmer pirinç, kabuklu yemişler, fasulye, mercimek ve litrelerce su... Detoks tam da bu demek! Modern yaşam biçimi bedenimizi toksinlerle dolduruyor. Bedenimize giren bu toksinler, dokularımızda birikiyor ve kilo alımına, baş ağrısına şişkinliğe ve bağışıklık sistemindeki zayıflığa neden oluyor. Bu toksinlerin düzenli olarak vücuttan temizlenmemesi ise vücuda zarar veriyor.




Ancak bilimsel araştırmalar bize detoksun vücutta pek de bir faydası olduğunu göstermiyor. Peki, ne oluyor da detokstan sonra insanlar kendilerini daha sağlıklı hissediyor? Bunun sebebi sağlıklı beslenme... Daha az yemek, daha sağlıklı beslenmek elbette vücuttaki şişkinliği azaltıyor. Kısacası detoks tam bir balon! İşin asıl sırrı, sağlıklı besinlere hayatımızda bolca yer vermekten geçiyor. Bu bir yaşam biçimi haline getirmek, vücudun sistemini koruyor.



YAĞLARINIZ ERİSİN
Şüphesiz fazla kilo herkesin problemi. Bu durum, özellikle kadınları daha sağlıklı beslenmeye yöneltti. Şekerli ve katkı maddeli içeceklerin yanı sıra günümüzde yeşil çay içme çılgınlığı başladı. Araştırmalar da bu alana kaydı.




Cenevre Üniversitesi'ndeki araştırmaya göre yeşil çayın yağları eriterek zayıflattığı ortaya çıktı. Uzak doğudaki düzenli yeşil çay tüketen insanların zayıf olmalarının sırrı da burada saklıydı. Yağları eriten yeşil çayın yanında düzenli egzersiz ile zayıflamayı hızlandırdığı ortaya çıktı.

GÜNDE BİR TANE SAĞLIK - PROF. DR. JOE SCHWARCZ

HAZIRLAYAN: SİNEM UYSAL

YARIN: ÇELİK TENCERELERİ ÇÖPE ATIN!