Migren ataklarına çözüm: Kereviz

Kadınlarda daha sık görülen migren atakları, sağlıklı beslenerek önlenebiliyor. Uzmanlar; portakal ve greyfurttan uzak durulmasını, bunun yerine kereviz ile elma yenmesini öneriyor

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 09 Şubat 2019 Güncelleme 09 Şubat 2019, 08:00
Migren ataklarına çözüm: Kereviz

İÇİNDEKİLER

Yaşam kalitesini düşüren hatta depresyona bile neden olan migrenin görülme sıklığı son yıllarda giderek artıyor. Özellikle mevsim geçişlerinde sık görülen migren ataklarını yanlış beslenmeler de tetikliyor. Bu nedenle migren hastalarının sağlıklı bir diyet programı uygulamaları gerekiyor. Beslenme ve Diyet Uzmanı Ceylan Özateş, migren ağrılarını hafifletecek önerilerini sıralıyor...

Çoğunlukla ataklar halinde ortaya çıkan migren ağrısı, 4 ila 72 saat arasında sürüyor. Başın tek bir yanında oluşan ağrıya, bulantı, kusma, ışığa ve sese hassasiyet ekleniyor. Atakların sıklığı ve şiddeti kişiye göre farklılık gösteriyor. Kadınlarda daha sık görülen migren, sigara kullanımı ve aşırı yorgunluk hallerinde de ortaya çıkabiliyor.



Migren ataklarının ortaya çıkmasında beslenme büyük etki gösteriyor. Hastaların yalnızca yediklerine dikkat etmesi bile ağrıları yüzde 30 azaltıyor. Migren ataklarının sayısını ve şiddetini tetiklediği bilinen besinlerden uzak durmak, hastanın yaşam kalitesini yükseltiyor.
Sakatatlar
Konserve besinler
Turunçgiller
Yağlı ve baharatlı yiyecekler
İncir, kuru üzüm, avokado, muz, kırmızı erik, çikolata, maya
Fıstık ezmesi
Kuru meyve içeren ekmekler.

Uzmanlar migren ataklarını azaltan besinleri şöyle sıralıyor:
Sebze çorbası
Sebze püresi
Kereviz
Haşlanmış yumurta
Armut, elma, kivi
Papatya çayı, melisa çayı