Mutluluğun yolu bağırsaktan geçer! Tarhana-turşu bağırsak dostu

Mutluluğun yolu bağırsaktan geçiyor. Uzmanlar, sağlıksız sindirimin depresyona bile neden olduğunu söylüyor. Tarhana, turşu ve pırasa yenilmesini öneriyor.

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 04 Şubat 2019 Güncelleme 04 Şubat 2019, 07:59
Mutluluğun yolu bağırsaktan geçer! Tarhana-turşu bağırsak dostu

İÇİNDEKİLER



Vücudun
ikinci beyni sayılan bağırsakların sağlıklı olması tüm bedeni etkiliyor. İnsan vücudunda 100 trilyona yakın hücre bulunduğu tahmin ediliyor. Deri, ağız, vajina ve bağırsak gibi çeşitli bölgelere yerleşmiş bu hücrelerin büyük çoğunluğunu yararlı bakteriler oluşturuyor. Bağırsakların güçlü olmasını sağlayan flora, bebeğin dünyaya gelişinin üçüncü gününden itibaren oluşmaya başlıyor. Ancak vücudun bağışıklığını destekleyen bağırsak florası yanlış beslenme alışkanlıklarına bağlı olarak zarar görüyor. Güçlü bağırsaklar, güçlü bir beden anlamına geliyor.



BU ÖNERİLERE DİKKAT!
Turşu, boza, tarhana ve sirke gibi fermente gıdalar yiyin.
Düzenli yürüyüş yapın.
Lifli gıdalar tüketin.
Omega-3 takviyeleri alın.
İşlenmiş gıdalardan uzak durun.


ANTİBİYOTİK KULLANMAYIN
Bilimsel araştırmalar, pek çok hastalıkların bağırsaklardan kaynaklandığını gösteriyor. Bağırsaklara zarar veren alışkanlıkların başında, antibiyotik kullanımı geliyor. Bağırsaklardaki iyi bakterileri öldüren antibiyotikler, kilo alımına da neden olabiliyor.


OBEZİTEDEKİ TEHLİKE
Fazla kilo alımı bağırsaklara zarar veriyor. Özellikle obezlerin bağırsaklarının lifleri ve karbonhidratları sindiremediği biliniyor. Bağırsaklar, vücuttaki serotonin düzeyinin yüzde 80'inin barındırıyor. Yani sindirimdeki en ufak bir sorun, mutluluğu da engelliyor. Yapılan araştırmalar, beyin ve bağırsak arasında bir bağlantı olduğunu gösteriyor. Hassas bağırsak sendromu hastalığı, karın ağrısıyla belirti veriyor. Bu kişilerde depresyon daha sık görülüyor.



SÜPER BESİNLER
Güçlü bağırsakların yolu tükettiğimiz besinlerden geçiyor. Uzmanlar, bağırsakları güçlendiren besinleri sıralıyor:

SARIMSAK: Doğal antibiyotik etkisi göstererek bağırsaklardaki yararlı bakterileri güçlendirir. Sindirimi kolaylaştırır.


LAHANA TURŞUSU: Ev ortamında ve az tuzlu yapılan turşu, bağırsakları temizler. Sağlıklı çalışmasını sağlar ve bağırsak hastalıklarına karşı korur.


KEMİK SUYU: Bağırsaklardaki bakteri, toksin, virüs ve ağır metallerin temizlenmesini sağlar. Sağlıklı bir bağırsak florası sunar. Bağırsakları onarır ve güçlendirir.


PIRASA: Bağırsaklardaki yararlı bakterileri artırır.


ANTEP FISTIĞI: Bağırsak kaslarını güçlendirir. Ara öğünde 15 tane tüketilen fıstık, sindirimi kolaylaştırır.


NOHUT: Lifli içerikleri ile bakliyatlar, sindirimi destekler. Nohut, fasulye, bezelye ile mercimek, kabızlığı ve şişkinliği alır.