Gıda ve kullanım maddelerindeki stokçuluk ilaca da sıçradı! Oyunun detayına Takvim ulaştı

Gıda ve kullanım maddelerindeki stokçuluk ilaca da sıçradı. İnsafsızlar hasta insanların ihtiyaç duyduğu ilaçları üç beş kuruş kazanmak uğruna saklayıp satmadılar

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 03 Şubat 2019 Güncelleme 03 Şubat 2019, 08:01
Gıda ve kullanım maddelerindeki stokçuluk ilaca da sıçradı! Oyunun detayına Takvim ulaştı

İÇİNDEKİLER

Soğan patates ve çeşitli bakliyatları depolayarak vatandaşa yük getiren stokçular bu kez ilaçta ortaya çıktı. Üreticiden, depo hatta eczacılara kadar birçok kesimin hayati derecede önemli birçok ilacı depolara kaldırdığı, reçeteli hastaların almak istediklerinde de ilaç 'yok' dedikleri tespit edilen depocuların oyunun detayına TAKVİM ulaştı. Yasa dışı olarak farklı kategorilerde onlarca ilacı depolara kaldıran stokçular bu kez vatandaşın sağlığını stokladı.



6 ALANDA VAR
Sağlık Bakanlığı'nın denetim ve şok baskınlarla ortaya çıkardığı ilaç stokçuları Türkiye'nin dört bir yanında ilaçları depolara kaldırdı. Son 10 günde 42 üretici, 20 depocu ve 32 eczacının yasalara aykırı bir şekilde hayati öneme sahip ilaçları stokladıkları tespit edilen söz konusu kuruluş ve kişilerin, içinde kanser ve virüslere karşı tedavilerde kullanılan ilaçların da olduğu 6 kategorideki yoğun tüketim ilaçları piyasaya vermedikleri belirlendi. Stokçular kur artışı ve ithalat giderleri gibi sebepleri bahane ederek, bulaşıcı, virütik ve kanser başta olmak üzere 6 büyük kategorideki ilaçları büyük oranda stokladı. Stokçular, yaşanan kış mevsimine rağmen vatandaşın en çok kullandığı, bulaşıcı ve virütik hastalıkların tedavisinde hayati önemi sahip olan Antibiyotikleri depolara kaldırdı. Stoklanan ilaçlar arasında en fazla; antibiyotik, sindirim sistemi ilaçları, tansiyon, ağrı kesiciler, çeşitli kanser ilaçları ve göz ilaçlarının olduğu öğrenildi.



81 İLDE SIKI DENETİM
Sağlık Bakanlığı, Bakan Fahrettin Koca'nın talimatı ile söz konusu ilaç stokçularına karşı 81 ilde sıkı denetimler başlattı. İlaçla ilgili her kurum, kuruluş, tedarikçi ve satıcı tek tek incelenecek. Denetimler kapsamında ise Bakanlık, en fazla antibiyotik türevleri, ağrı kesici ve sindirim ilaçları stoklarda yakaladı. 2 haftalık bir süreçte 95'ten fazla depo, eczacı ve üreticiyi denetleyen yetkililer, stoklarda 'vatandaşa kalmadığı belirtilen, ne zaman gelir bilmiyoruz' denilen ilaçların büyük oranda olduğunu belirledi. Bakanlık, vatandaşın sağlığı ile oynayan söz konusu stokçulara kapatma cezası verecek.

TÜLAY CANBOLAT