Öksürük ihmale gelmez! Kuşburnu-ayva öksürüğü kovala

Geçmek bilmeyen öksürük, ihmale gelmiyor. Akciğer hastalıklarının en önemli belirtisi olan bu rahatsızlığa, kuşburnu ve ayva ilaç etkisi gösteriyor.

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 31 Ocak 2019 Güncelleme 31 Ocak 2019, 08:00
Öksürük ihmale gelmez! Kuşburnu-ayva öksürüğü kovala

İÇİNDEKİLER


Toplumda sık görülen sağlık sorunlarından olan, ancak ihmal edilen öksürük hayatı kabusa çeviriyor. Aslında bir hastalık olmayan öksürük, çok sayıda rahatsızlığın ilk belirtisini oluşturuyor. Vücudun solunum yollarındaki sekresyonları ve yabancı cisimleri temizlemeye yarayan öksürük, sağlık için önem taşıyor. Uzmanlar, günlük yaşamı olumsuz etkileyen öksürükle ilgili şu bilgileri veriyor... Sadece akciğer hastalıklarında değil, farklı organların hastalıklarına da eşlik eden öksürük akut ve kronik olmak üzere ikiye ayrılıyor. Üç haftadan uzun süren hastalıklar, kronik olarak adlandırılıyor. Balgamlı öksürük ise genellikle solunum yollarının iltihaplandığı hastalıklarda görülüyor. Balgamlı öksürüğe kanın eşlik etmesi, akciğer kanseri, bronşektazi veya verem gibi önemli rahatsızlıkların belirtisini oluşturuyor. Akciğer tüberkülozu, KOAH, gırtlak ve akciğer kanseri de öksürükle sinyal veriyor.



HEMEN DOKTORA
Öksürük, kalp yetmezliğinin de belirtisi olabiliyor. Eğer hasta yeşil, sarı ve pas rengi balgam çıkarıyorsa, öksürük 21 günden uzun sürüyorsa ve öksürüğe ateş eşlik ediyorsa vakit kaybetmeden doktora başvurmak gerekiyor.



ŞURUP FAYDA ETMEZ
Öksürük şikayetlerinde başvurulan ilk şey, öksürük şurupları oluyor. Her biri değişik etken maddeler içeren bu şuruplar, altta yatan hastalıkların tanısının gecikmesine neden olabiliyor. Bu nedenlerle öksürük şurupları hekim önermedikçe kullanmamak gerekiyor.



KARABİBERİN GÜCÜ
Bazı doğal karışımlar, öksürüğün iyileşmesine yardımcı oluyor. Uzmanlar, o besinleri şöyle sıralıyor:

Karabiber çayı: Balgamlı öksürüğü geçirir. Bunun için bir çay kaşığı karabiberi, iki yemek kaşığı bal ile karıştırın. Üzerine kaynar su ekleyin. 15 dakika demleyip, süzün. Ardından tüketin.

Limon, karabiber, tuz karışımı: Limonla yapılan bu tarifte dörde böldüğünüz limonların üzerine tuz ve karabiber serperek yiyin.


Ayva çayı: Ayva ve elma kabuğu, ıhlamur çiçeği ve üç adet ayva çekirdeğini kaynar suda 10-15 dakika demleyin. Ardından süzüp içine 1 çay kaşığı bal ekleyin. Sabah, öğle ve akşam için.


Kuşburnu çayı: Öksürük için en yararlı meyvedir. Kuşburnuyu, ağzı kapalı bir çaydanlıkta suda kaynatın. Ocaktan alındıktan sonra içine ekinezya ve kabuk tarçın ekleyin. Ağzı kapalı olarak 10-15 dakika demlendikten sonra süzüp servis edin.

Limon ve ballı çay: Sıcak suyun içerisine kabuklarıyla birlikte birkaç dilim limon ekleyip 10 dakika demleyin. İçerisine bir kaşık bal ekleyip günde üç kez tüketin.

Ballı ılık süt: Mucize ikili, boğazı rahatlatır. Öksürüğü keser.