Dr. Michael Greger, Alzheımer’ın ilaçsız tedavisini TAKVİM’e açıklıyor...

Beslenme Uzmanı Dr. Michael Greger, hastalıklardan ‘ölmemenin’ sırrını açıkladı. Bitkisel ürünler tüketmek gerektiğini anlattı. Portakalın inmeden, safran ve yaban mersininin ise Alzheimer’dan koruduğunu vurguladı...

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 23 Ocak 2019 Güncelleme 23 Ocak 2019, 07:58
Dr. Michael Greger, Alzheımer’ın ilaçsız tedavisini TAKVİM’e açıklıyor...

İÇİNDEKİLER



Babaannesinin
hastalığından etkilenip doktor olmaya karar veren Dr. Michael Greger, besinlerin faydalarına odaklandı. Yalnızca bitkisel beslenerek tüm hastalıkların önlenebileceğini anlattı. Kalp hastalıklarından kansere, Alzheimer'dan KOAH'a tüm hastalıkların tedavisinin sebze meyve tüketmek olduğunu vurguladı. Şu bilgileri paylaştı... Beyin hastalıkları, tüm dünyada milyonlarca insanı tehdit ediyor. Alzheimer ve inme, beyin hastalıkları arasında en çok görülen iki rahatsızlığı oluşturuyor. Beyin krizi olarak adlandırılan 'inme' sırasında beyne giden oksijen kesiliyor. Bu da beyin hücrelerinin ölümüne ve vücudun o bölümdeki kontrolünün kaybına neden oluyor. Bağırsak sağlığı üzerindeki etkisi ile bilinen lifli besinler, inmeyi de önlüyor. Bitkisel gıdalarda bolca bulunan lif, kolesterol ve kan şekeri seviyesini kontrol ediyor. Lif bakımından zengin diyetler ayrıca kan basıncını da dengeleyerek tansiyonun beyne olan zararını engelliyor. Araştırmalar, inme riskinin çocukluktan başladığını gösterir. Yani inmeden korunmak için çocukluk döneminden itibaren fast food yerine bitkisel gıdaları tüketmeliyiz. Çocukken yenen fazladan bir elma, brokoli veya iki çorba kaşığı bakliyat, ileriki yaşlarda damardan kaynaklanan hastalıkların oluşmasını engeller.


KURTARICI TATLI PATATES
İnmeden korunmada, potasyum içeren besinler de önem taşır. Muz, potasyum bakımından zengin gibi görünse de aslında mineral bakımından zengin değildir. Potasyum bakımından gerçekten zengin gıdalar ise yeşillikler, baklagiller ve tatlı patatestir.


PORTAKALI SEVİN!
Araştırmalar, turunçgillerin inme riskini azalttığını gösterir. İçerdiği bileşenler ile portakal ve greyfurt, kan basıncını düşürür. Günde 1 bardak portakal suyu içmek, inme riskini azaltır. Hastalıklardan korunmada hep antioksidan besinlerin önemine değinilir. Bitkisel gıdalarda hayvansal gıdalardan tam 64 kat daha fazla antioksidan bulunur. Limon suyu, antioksidan içeriği ile inmeden korur.


ZEYTİNYAĞI TÜKETİN
Alzheimer'dan korunmada, beslenme tarzı büyük önem taşır. Sebze, baklagiller, meyve ve kabuklu yemişlerin çoğunlukta olduğu et ve et ürünlerinin daha az tüketildiği Akdeniz tipi beslenme ise Alzheimer'a yakalanma riskini azaltır. Üzümsü meyveler, koyu yapraklı sebzeler ve meyveler beyin hücrelerini güçlendirir.


YABAN MERSİNİ HAFIZAYI GÜÇLENDİRİR
2010 yılında yapılan araştırma yaban mersini ile hafızanın bağlantısını gösterir. Beyin hücrelerini güçlendiren bu meyve, hafızayı destekler. Her hafta en az bir porsiyon yaban mersini ve iki porsiyon çilek tüketmek beyin hücrelerinin güçlenmesini sağlar. Her gün bir avuç yaban mersini yemek beynin yaşlanmasını geciktirir.

VEJETARYEN BESLENİN
Araştırmalara göre yüksek kolesterol ve tansiyon, Alzheimer'a yakalanma riskini artırır. Hayvansal besinler de bunamaya davetiye çıkartır. Tahıl ve sebze ağırlıklı vejetaryen beslenme ise bunama riskini 3 kat azaltır.

SAFRAN ŞİFASI
Alzheimer'ı tedavi edecek bir ilaç hala geliştirilmedi. Ancak araştırmalar baharatların bu hastalığın ilerlemesini durdurduğu belirlendi. Safran bitkisinin Alzheimer belirtilerini azalttığı ve bu hastalığın tedavisinde öncü ilaç kadar etkili olabileceği belirtildi.


7 SAAT UYUYUN
Uyku eksikliği ve inme arasında güçlü bir bağ var. Japon bilim adamları, günde 7 saat uyuyanların, 4 saatten az ya da 10 saatten çok uyuyanlara göre inme geçirme riskinin daha az olduğunu belirledi.

HASTALIK BOĞAZDAN GELİR 2 / HAZIRLAYAN: SİNEM UYSAL
YARIN: TANSİYONUN İLACI NOHUT