Akıl sağlığının asıl merkezi mide ve bağırsak! Glütensiz beslenmek gerek...

Araştırmalar, şizofreni ve bağırsak arasındaki bağlantıyı ortaya çıkardı. Dr. Natasha Campbell- McBride, beyaz ekmek yiyenlerde bu hastalığın daha sık görüldüğünü anlattı. Glütensiz beslenilmesi gerektiğini vurguladı.

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 13 Ocak 2019 Güncelleme 13 Ocak 2019, 08:05
Akıl sağlığının asıl merkezi mide ve bağırsak! Glütensiz beslenmek gerek...

İÇİNDEKİLER


DR. Natasha Campbell- McBride, araştırmalarıyla tıpta çığır açtı. Geliştirdiği GAPS Diyeti ile otizmli oğlunu iyileştirmeyi başardı. Bugün de şizofreni ve tahıl tüketimi arasındaki bağlantıyı açıkladı. Ekmeğin, şizofren yaptığını anlattı. TAKVİM okuyucularıyla şu bilgileri paylaştı... Depresyon, bipolar bozukluk, disleksi ve şizofreni hastalıklarının çok fazla örtüşen özelliği var. Şizofreni tam olarak ortaya çıkmadan önce yıllarca depresyon belirtileri gösterir. Şizofreni hasalarının aile üyelerinde de disleksi, depresyon ve otizm şikayetleri görülür. Pek çok araştırma, şizofreni hastalarında kalp, diyabet, akciğer ve bağışıklık sistemi bozuklukları olduğunu da gösterir. Şizofreni hastalarında asıl besin eksikliği, sindirim sisteminde bulunur. Psikiyatrist Philippe Pinel, 200 yıl önce akıl sağlığının asıl merkezinin mide ve bağırsakta olduğunu söylemiştir.



TAHIL = ŞİZOFRENI!
Prof. Dr. Curtis Dohan, sindirimde yaşanan anormalliklerin şizofreniye neden olduğunu vurgulamıştır. Şizofreni ve Çölyak hastaları arasında çok fazla benzerlik olduğunu savunmuştur. Hiç tahıl tüketmeyen Güney Pasifik ülkelerinde şizofreni vakasına rastlanmadığını keşfetmiştir. 1845'teki patates kıtlığına kadar İrlanda'da tek bir şizofreni vakası yoktur. Kıtlık sırasında tahıl tüketiminin artmasıyla İrlanda, bu hastalıkta dünyada birincisi olmuştur! Şizofreni ve otizmli hastaların idrarlarında tahılın neden olduğu opiatlara rastlanır. Bu da iki hastalık arasındaki bağlantıyı gösterir. GAPS'lı çocuklara uyguladığım beslenme programı, şizofreni hastalarında da işe yaramıştır.



POĞAÇALAR DÜŞMANIMIZ
Otizm, şizofreni ve Çölyak hastalığında glüten alınmaması tavsiye edilir. Bu yüzden hastaların diyetlerinin büyük bir kısmının glüten içermeyen buğday ürünleri oluşturur. Her evde buğdaydan üretilmiş ürünler bulunur. Farklı türde ekmek, bisküvi ve hamur işi için kullanılan farklı çeşitte unlar, fırınlarda önceden paketlenmiş karışımlar haline gelir. Bu karışımlar zaten 'işlenerek' besin değerlerini kaybeder. Birkaçını saymak gerekirse koruyucularla, böceklere karşı ilaçlarla, rutubetlenmesini önlemek için kimyasal maddelerle 'zenginleştirilir'. Daha sonra fırın, bu kimyasal karışımdan bizim için ekmek, kek ve poğaça yapar. Bu kez de bütün işlenmiş karbonhidratı, kimyasallarla birlikte fakat 'glütensiz' tüketmiş oluruz. Ağzınıza attığınız bir parça beyaz ekmek, bağırsaktaki parazitleri, bakterileri ve mantarları besleyen bir besin haline gelir. Dolayısıyla bağırsak sağlığını bozar. Bu durum, adeta bir kısır döngü gibi GAPS'lı hastaların ortaya çıkmasına neden olur.



ÇEKİRDEK ÇİTLEYİN!
Kabuklu yemişler ve çekirdekler son derece besleyicidir. Bazı yaşamsal minerallerin, amino asitlerin ve yağların en zengin kaynaklarındandır. Ceviz, badem, Brezilya cevizi, fındık, kaju, ay çekirdeği, kabak çekirdeği ve susam çekirdeği gibi yemişler GAPS'lı hastalar için son derece faydalıdır. Ayrıca bağırsak florasını da zenginleştirir. Kanserden, kalp hastalığına kadar pek çok rahatsızlığı önler. GAPS Diyeti'nde kabuklu yemişler ve çekirdekleri kapsamlı olarak kullanılır. Bunların dışında, kuru fasulye, mercimek, börülce gibi kuru baklagiller de GASP'lı hastalar için aşırı nişastalıdır ve uzak durmak gerekir. Bunları en az 12 saat suda bekletmek, pişirmeden önce akan suyun altında zararlı maddelerden temizlemek çok önemlidir. Bu kuru baklagillerin sindirimi genelde zordur ancak içerdikleri vitaminler ile hastalıklara karşı korur. Tüketmeden önce yukarıdaki gibi suda bekletip yıkamak, ardından 4-5 gün fermente hale gelmesini beklemek gerekir.



KARNABAHAR ŞÖLENİ

Malzemeler:
1 büyük karnabahar dilimlenmiş
1/4 fincan tereyağı veya ev yapımı yoğurt
Tatlandırmak için tuz ve karabiber
Maydanoz ve tatlı kırmızı biber

Hazırlanışı: Karnabaharları yumuşayana kadar pişirin. Suyunu süzün. Robot veya blender ile püre haline getirin. Tereyağı ve yoğurdu, tuz ve karabiberi ekleyip iyice karıştırın. Tekrar ısıtıp servis edin. Garnitür olarak maydanoz ve biberlerle süsleyin.



SAKIN TÜKETMEYİN
DR. Natasha Campbell-McBride, GAPS'lı hastaların uzak durması gerektiği besinleri sıralıyor...
● Aloe vera
● Arı poleni
● Bakla
● Konserve balıklar
● Bamya
● Beyaz peynir
● Bira
● Börülce
● Bulgur
● Bulyon et suları
● Poşet çaylar
● Çikolata... (Devamı yarın)



VÜCUDUN ŞİFRESİ BAĞIRSAK / DR. NATASHA CAMPBELL-MCBRİDE

HAZIRLAYAN : SİNEM UYSAL


YARIN: EPİLEPSİ İÇİN TEREYAĞI