Uzmanlar açıkladı: Ceviz tüketmek kolesterole iyi geliyor

Kötü kolesterol, tedavi edilmediğinde hayatı tehdit ediyor. Uzmanlar bu hastalıktan korunmak için şunları öneriyor: Yürüyüş yapın. Günde 1 avuç ceviz yiyin. Hurmayı sofranızdan eksik etmeyin...

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 31 Aralık 2018 Güncelleme 31 Aralık 2018, 07:58
Uzmanlar açıkladı: Ceviz tüketmek kolesterole iyi geliyor

İÇİNDEKİLER



Lipid
adı verilen bir tür kan yağı olan kolesterol, vücudun önemli yapı taşlarından birini oluşturuyor. İyi ve kötü huylu olmak üzere ikiye ayrılan kolesterol, kimi zaman sinsi bir tehlike haline gelebiliyor. Günümüzde yetişkinlerde sık görülen kötü kolesterol yüksekliği, damar sertliğine zemin hazırlıyor. Tedavi edilmediğinde kalp hastalıklarına hatta kalp krizine neden olabiliyor. Kolesterolün dengelenmesinde, sağlıklı beslenme ve yaşam şeklinin değiştirilmesi, hayati önem taşıyor. Uzmanlar, kolesterolle ilgili şu bilgileri veriyor...


FASULYE, NOHUT
Kolesterol seviyesi, sağlıklı ve doğru beslenerek, egzersiz yaparak düzenleniyor. Sağlık için iyi huylu kolesterolün yüksek, kötü kolesterolün ise minimum seviyelerde olması gerekiyor. Çünkü iyi huylu kolesterol kötü kolesterolün olumsuz etkilerine karşı vücudu koruyor. Kötü kolesterolün düşürülmesi için kırmızı et, süt ve süt ürünleri tüketiminde aşırıya kaçmamak gerekiyor. Bunun yanında tahıllı ürünler, çavdar ekmeği, esmer ekmekler, bulgur pilavı, bakliyatlar, mercimek, kuru fasulye ve nohut gibi yiyecekler posalı besinler ile meyve ve sebze tüketimi, kolesterolü dengeliyor.


EGZERSİZ YAPIN...
İyi huylu kolesterolün yükseltilmesinde fiziksel aktivite büyük önem taşıyor. Uzmanlar, günde ortalama 30-45 dakika fiziksel aktivitede bulunmanın (yürüyüş, bisiklet, yüzme gibi) kötü huylu kolesterolün düşmesini sağladığını belirtiyor. En ideal egzersizleri ise yürüyüş, bisiklet ve yüzme oluşturuyor. Ayrıca günlük hayatta yapabilecek merdiven çıkma, otobüs ve araba yerine yürümeyi tercih etmek de kolesterolün dengelenmesine yardımcı oluyor.


Uzmanlar, kötü kolesterolü düşüren besinleri şöyle sıralıyor...
BALIK: Omega-3 yağ asitleri, kolesterolün yükselmesini engeller. Damar tıkanıklığı riskini azaltır.
YEŞİL YAPRAKLI SEBZELER:
Semizotu, pazı, tere, roka, Akdeniz yeşillikleri, maydanoz, dereotu gibi yeşil yapraklı sebzeler, damar sertliğini engeller ve kolesterol seviyesini kontrol altında tutar.
DOMATES: Tansiyonu engeller ve kalp ritmini düzenlemeye yardımcı olur.
AVOKADO: Kalp sağlığını korur.
KURU ERİK: Kalbi korur ve güçlendirir. Kolesterolü düşürür.
CEVİZ: Günde 1 avuç yemek kolesterolü dengeler.
İNCİR: Damarları güçlendirir.
ELMA: Damarların esnekliğini korur. Kolesterolü dengeler.
HURMA: Kolesterolü dengeler.

ZAMANA MEYDAN OKUYUN 3 / HAZIRLAYAN : SİNEM UYSAL

YARIN: KEMİK ERİMESİ