Turşu-yoğurt-pırasa hastalıklara karşı savaşıyor

Sağlıklı bir kış geçirmenin sırrı mutfaktan geçiyor. Ev yapımı yoğurt ve turşu, virüslerle mücadele ediyor. Pırasa, roka ve lahana ise gripten koruyor...

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 18 Aralık 2018 Güncelleme 18 Aralık 2018, 07:58
Turşu-yoğurt-pırasa hastalıklara karşı savaşıyor

İÇİNDEKİLER



Mevsimsel
değişiklikler, dengesiz ve yetersiz beslenme, uykusuzluk gibi faktörler bağışıklık sistemini zayıflatıyor. Buna soğuk hava ve virüsler de eklendiğinde, hastalıklar kaçınılmaz oluyor. İlerleyen yaş, diyabet, obezite ve sigara tüketimi de eklendiğinde tablo iyice kötüye gidiyor.
Uzmanlar, hastalıklarla savaşan güçlü bir bağışıklığa sahip olmak için yapılması gerekenleri sıralıyor...
Bağışıklık sistemi, vücudu serbest radikaller diye adlandırılan zararlı moleküllerden koruyor.
Günlük yeterli protein alımı, bağışıklık işlevi için çok önem taşıyor. Kemik ve et suyu tüketilmesi öneriliyor.


DOĞAL ANTiBiYOTiK
Enfeksiyonlara karşı direnci artıran çinko et, süt ve yumurtada; bir diğer güçlü antioksidan olan betakaroten kırmızı, turuncu ve sarı renkli sebze ve meyvelerde bulunuyor ve vücudu hastalıklardan koruyor.
Günlük bir avuçtan fazla olmayacak şekilde ceviz, badem, fındık ya da fıstık tüketmek hastalıklara karşı vücudu güçlendiriyor. Maydanoz, yeşil soğan, roka ve lahana gibi yeşil yapraklı sebzeler özellikle pişirilmeden tüketildiğinde soğuk algınlığı ve gribe savaş açıyor.
Soğan ve sarımsak, tek başlarına ya da et veya sebze yemeklerine katılarak tüketildiklerinde enfeksiyonlardan koruyor.
Doğal antibiyotik görevi üstlenen bu ikili, kalp-damar sağlığını da koruyor.


BALIK YİYİN...
Hastalıklardan korunmada veya hastalıkların kolay iyileşmesinde probiyotik gıdaların tüketimi önem taşıyor. Ev yapımı yoğurt ve turşu en bilinen probiyotikleri oluşturuyor. Pırasa, enginar, patlıcan, soğan ve sarımsak doğal probiyotik içeriği ile hem sofraları renklendiriyor hem de hastalıklardan korunmaya yardımcı oluyor. İçerdiği likopen nedeniyle domates, Omega- 3 nedeniyle taze balık, lignan nedeniyle keten tohumu ve flavonoidler nedeniyle de özellikle kabuğuyla yenen meyve ve sebzeler ile çay, zararlı hücre ve tümör gelişimini önlüyor, meme ve bağırsak kanserine karşı koruyucu etki gösteriyor.



KUŞBURNU ÇAYI İYİLEŞTİRİR
Özellikle kış aylarında enfeksiyonlara karşı vücut direncini artırmaya bitki çayları da yardımcı oluyor. Ihlamur, zencefil ve kuşburnu gibi sıcak içecekler hem hastalıklardan koruyor hem de vücuda güç veriyor. Uzmanlar ayrıca hastalıklardan korunmak için alınacak önemleri şöyle sıralıyor:

Temizliğe dikkat etmeli, elleri sık sık yıkamalı
Bol bol güneşe çıkmalı, açık havada en az yarım saat yürüyüş yapmalı
Her öğünde mutlaka taze sebze ve meyve tüketimine özen gösterilmeli
Bağışıklıklığı güçlendirmek için haftada 2-3 kez taze balık ve soğuk sıkım zeytinyağı tüketilmeli
Uyku kalitesine özen gösterilmeli.